18. června 2021

Události, komentáře: Není fér, že divadla mají jiné podmínky než restaurace

(ČT 24) Poslanec za ODS Martin Baxa považuje za problém, že podmínky mezi kulturními institucemi a gastronomií nejsou rovné. Zatímco divadla a další kulturní instituce musí kontrolovat, jestli mají návštěvníci negativní test, očkování nebo prodělanou nemoc, v restauracích je zodpovědnost přenesena na návštěvníky. „Závisí to na hygienicích. Ale poskytujeme kulturním aktérům pomoc, kterou by jen tak jinde nenašli,“ oponoval mu ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hovořili o tom v pořadu Události, komentáře.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na ČT24.

„Veřejní zřizovatelé své instituce podrželi, my jsme financovali naše čtyřsouborové divadlo i další kulturní instituce v Plzni celou dobu. Ale bojím se, že to (pandemie) dopadlo na lidi, kteří působili v kultuře jako OSVČ, tedy na celý ekosystém podpůrných profesí v kultuře,“ oponoval místopředseda ODS a primátor Plzně Martin Baxa. „A potom mám velmi vážnou obavu, jak budou dál fungovat producenti, kteří organizovali velké festivaly, protože letos bude sezona velmi omezená,“ dodal.

Nerovné podmínky
Podle Martina Baxy je problém, že vláda stále požaduje po pořadatelích kulturních akcí, aby kontrolovali, zda mají návštěvníci platný test, potvrzení o očkování, nebo o nemoci, zatímco například v restauracích je zodpovědnost přenesena na zákazníky.

„Byl jsem minulý pátek na první velké premiéře v našem divadle, byla tam poloviční kapacita a důsledná kontrola. A do divadla jsem šel kolem plných restaurací, kde se žádné takové kontroly neprováděly, protože přímou zodpovědnost mají lidé,“ popsal Baxa.

Přepis diskuse:

Marcela AUGUSTOVÁ, moderátorka:
Půlka Evropy intenzivně uvolňuje protiepidemické restrikce a druhá část kontinentu se obává rozšíření mutací, především varianty delta, původně detekované v Indii. Zdejší Státní zdravotní ústav ji zatím potvrdil u 27 odběrů. Jihoafrickou v 59 případech a brazilskou v 7.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pozvaní hosté, Lubomír Zaorálek z ČSSD, ministr kultury, dobrý večer, pane ministře.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobrý večer přeji.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
A místopředseda
ODS, poslanec a plzeňský primátor Martin Baxa. Dobrý večer i vám.

Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pánové, než se dostaneme ke kultuře, tak vypadá to, že se pomalu vzpamatováváme z epidemie, ale neustále slyšíme zprávy o nových variantách, mutacích a tak dále, upřímně, s jak velkými obavami máme pohlížet na podzim, pane ministře?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, že se s tím virem musíme naučit žít a neměli bychom podléhat žádným předčasným panikám, protože myslím, že celá řada odborníků tvrdí, že to očkování bude schopné minimálně zabránit tomu, abychom zase plnili nemocnice. Takže já si myslím, že je slušná šance na to, že vytvoříme takový prostor, aby třeba i ten kulturní život se vracel do normálu a hlavně že ta kultura teď v létě bude na tom lépe, než byla loni.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
K tomu se dostaneme za malou chviličku, ale jenom obecně ještě, máme se podle vás obávat podzimu? Já jenom připomínám, že na podzim jsou volby, tak nevím, nakolik je nebo může to být třeba i politické téma, ta obava.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Koalice SPOLU vlastně tento týden navrhla v
Poslanecké sněmovně, aby se jednalo o pandemickém stavu, protože mimochodem pořád jsme i při extrémně nízkých číslech nákaz v tom takzvaném pandemickém stavu a vláda by měla jasně říct, co ta situace vlastně znamená. Máme čísla, která jsou opravdu rekordně nízká, pořád platí ještě některé restrikce, očkuje se, tak ať vláda řekne, kde je ta hranice, kdy vlastně ten pandemický stav ještě má, nebo nemá smysl.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Není to trošku déja vu, neříkala tohle opozice i v loňském roce a pak to dopadlo, jak to dopadlo? Upřímně. Trošku ano.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Ne, pane redaktore, ne, já to říkám upřímně tak, jak to je, protože my jsme tehdy poslouchali vládu...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Na jaře ano, ale v létě jste byli také pro rozvolňování.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pan premiér tehdy říkal, že je vlastně všechno v pořádku, vláda disponuje odborným aparátem, který opozice nemá, proto my jsme chtěli fakta, data, vláda je tehdy nepřinášela nebo říkala, že se situace výrazně zlepšuje, nakonec vlastně vláda v tom selhala. Ale dneska po tom roce je ta situace přece dramaticky odlišná. Je už vysoká míra proočkovanosti, v očkování se dál pokračuje, mohlo se podle mého názoru začít dříve, a vedle toho jsou nějaká omezení, která vláda zjevně přijala protizákonně. Ta rozhodování soudů jsou určitě jako věc, kterou nemůžeme přejít.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jak jste připraveni, abyste neopakovali ty loňské chyby vy? Myslím vy, co máte tu vládní odpovědnost? Protože to, že vloni se chyby staly, to asi si říct můžeme. To se asi nedopouštím žádného faux pas.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ono bylo těžké se tou epidemií dostat bez chyb, ale máte samozřejmě pravdu, že se chyby staly. Ale dnes mi připadá, že jednak víme o něco víc, jednak jsme v jiné situaci díky očkování a o tom výsledku budeme tak nějak rozhodovat všichni, protože bude záležet na tom, do jaké míry budeme tu imunitu pokládat za věc také určité solidarity a přistoupíme na to, že velká část společnosti, dostatečně velká, se proočkuje. A v čem je to třeba jiné, že třeba v oblasti kultury máme dneska plán. Máme dneska určitou představu, jak bychom měli uvolňovat v měsících až do září. To je úplně jiná situace. Takže máme tu situaci daleko více pod kontrolou a já vím, že jsou tady ty nové mutace, ale opakuji, kvůli tomu si nemyslím, že bychom měli propadat panice.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když mluvíme o těch chybách, Nejvyšší správní soud zrušil téměř dvě desítky vládních protiepidemických opatření, nošení roušek, uzavření bazénů, vypadá to, že ty soudy neustále jako na běžícím pásu trošku chrlí rozsudky, které k vládě nejsou úplně příznivé, což nesvědčí zrovna o síle právního státu. Vy jste sám řekl Seznam Zprávám, že procedury nebyly úplně standardní, že to tak prý je pořád, že se to mění za pochodu, tak pak se člověk nemůže divit.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Dobře, ale víte, tak jako mi připadá, že se mění atmosféra ve Sněmovně podle toho, jestli jsme na tom dobře, nebo naopak jestli jsme v krizi epidemické, tak si taky pamatuju, že ty soudy taky v době, kdy tady bylo 15 000 nakažených, jako nepřijaly to rozhodnutí.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Také tam byla rozhodnutí, která nebyla úplně k vládě příznivá.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Já se domnívám, že ta rozhodnutí přicházejí ve chvíli, kdy ta situace je opravdu...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Soudy soudí podle pandemické situace, myslíte?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ty soudy, já mám pocit, že tomu podléhá úplně celá veřejnost. A myslím si, že nikoho nevyjímaje. Jako taky v té chvíli jsou všichni v izolaci, dokonce ani se nechodí do práce, v té době vlastně ten stav musí všichni respektovat. A jakmile nám jakoby otrne, tak se objeví najednou taková…


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Pane ministře, to je argument, který já musím úplně jako odmítnout, že soudy soudí podle pandemické situace. Byl přijat pandemický zákon, na tom se tehdy shodla
Poslanecká sněmovna a ty soudy jenom vyhodnocují to, jak vláda opravdu v souladu s tímto zákonem rozhoduje nebo nerozhoduje. A zjevně došlo prostě během dubna k tomu, kdy vaše vláda, vláda Andreje Babiše prostě přijímala rozhodnutí, která byla v rozporu s tím, co pandemický zákon umožňuje. Jenom připomeňme si to, že soud napadl plošné uzavírání služeb, mimochodem i to poslední uzavření škol plošné bylo shledáno jako nezákonné, tak mám jenom prostě pocit, a to bohužel velmi vážný, že vláda nezaregistrovala to, že už nejsme v nějakém permanentním nouzovém stavu, že už jsme v nějaké jiné situaci a že se podle toho musí postupovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Dejme šanci na to reagovat panu ministrovi.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jak to tedy vlastně přesně bylo? My jsme měli nouzový stav, vy jste řekli, že nám nouzový stav neprodloužíte, a řekli jste, že se musí přijmout pandemický zákon. Čili tento pandemický zákon, který dneska podle něho se jede a shazují ho soudy, tak ten byl dělán společně s opozicí. Na tom jste se podíleli, přijali jsme společně zákon, já jsem byl za to rád, protože jsem to chápal jako určitou spolupráci, která je v takové situaci nutná, a teď se ukazuje, že ten pandemický zákon, když ho použijeme, což je pro vás výhodné, protože nemusíte hlasovat ve Sněmovně, máme zákon, tak se ukazuje, že ho soudy shazují.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já se, pane ministře, omlouvám, ale to takhle přece není. Nouzový stav vláda opakovaně používala jako plošný nástroj, protože se vláda, ve které vy jste členem, neobtěžovala vysvětlovat, k čemu nouzový stav potřebuje. Pak jsme viděli, že se situace zlepšuje, bylo zapotřebí přijmout pandemický zákon a to, co ty soudy napadají, je to, že vláda rozhoduje v rozporu s tímto zákonem. To nemá nic společného s tím, jestli vyhovuje, nebo nevyhovuje opozici. Prostě pandemický zákon má nějaké další nástroje, které jsou vedle zákona na ochranu veřejného zdraví, a soudy prostě ukazují, že vláda, jejímž vy jste členem, vláda Andreje Babiše prostě používá svoje plošná opatření v rozporu s pandemickým zákonem a soudy na to upozorňují. To je přece jako vážná situace. Je stav pandemie, to znamená nějaká čísla, která se dramaticky snižují, ale vedle toho je přece zapotřebí, aby se respektovaly základní náležitosti právního státu, to znamená, že se rozhoduje podle zákonů.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Abychom se také dostali k té kultuře, já jsem vás zarážel, že se k ní dostaneme, ale aby na to byl čas, pánové. Reagujte, pane ministře, samozřejmě, ano.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jenomže to bychom se museli přesně podívat na to, co vlastně ten Nejvyšší správní soud říká. Pokud se nepletu, tak on říká, že se má dodat odůvodnění další, ono také to jeho zrušení není okamžité, to má nějaký odkladný účinek, dává se tam prostor. A další věc je, pokud budou na to následovat nějaké další spory, myslím si, že to je věc daleko důkladnější právní…


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já jenom, pane ministře, můžu ocitovat jednu větu z jednoho rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. „Nejvyšší správní soud opakovaně podotýká, že odpůrce stále mechanicky přebírá odůvodnění z dřívějších opatření a nijak je nepřizpůsobuje nejen nově ukládaným povinnostem, ale ani požadavkům právní úpravy.“ To je přece vážná věc, když toto říká Nejvyšší správní soud. Ale naopak, když se, pane ministře, máme bavit o tom, co by vláda aktivně měla dělat pro to, aby se neopakovala ta situace, jak jste se, pane redaktore, na to ptal, tak když mluvíme o té medicínské věci, tak vidíme v tuto chvíli, že se zaostává v tom sekvenování, protože bavíme-li se o mutacích, tak účinný nástroj je pečlivě sledovat to, kde které ty mutace se mohou objevovat, a k tomu slouží to sekvenování.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Teď můžu jenom říct, že nejsem ministr zdravotnictví…

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme k té kultuře. Vy jste se k ní chtěli dostat a tak zajímavě jste se rozjeli, jestli to mohu říct takhle otevřeně, tak jsem vás nechal, ale abychom se k té kultuře dostali. Dopady epidemie na kulturu. Máte teď alespoň hrubou představu, pane ministře, kolik divadel, malých kin, umělců už se prostě, lidově řečeno, nevzpamatuje? A koho a z čeho odškodnit? Protože celkem podnikatelé žádají od státu pořád další a další miliardy, mluví se o částce třeba 12 miliard a tak dále, tak jak je to v kultuře?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, já jsem se dnes sešel s představiteli Asociace nezávislých divadel a tam nezaznívalo od nikoho, že by končil nebo že by zavírali divadlo. Takže já nemám pocit, že by došlo k tomu, co já jsem říkal, že se nesmí stát, že by se skutečně pokládala ta síť kulturních zařízení a že by přestávala fungovat divadla.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Kroutíte hlavou, máte jinou informaci, nebo kroutíte prostě principiálně?


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Ne principiálně, vedeme s panem ministrem o kultuře rozhodně korektní debatu. Ne, já mluvím o tom, že veřejní zřizovatelé svoje instituce podrželi. My jsme financovali naše divadlo v Plzni čtyřsouborové po celou dobu, i další kulturní instituce. Já mám jenom, pane ministře, obavu, že to mohlo dopadnout a určitě dopadlo na ty, kteří působili v kultuře, jako třeba OSVČ, na celý ten vlastně ekosystém těch podpůrných profesí, který v kultuře byl, a tam to rozhodně dopad mělo. A potom velmi vážnou obavu, jak budou dál fungovat ti kulturní aktéři, producenti, kteří třeba organizovali velké festivaly, protože letošní sezóna bude velmi omezená.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Mě zaujalo, co jste říkal o té profesi OSVČ, mám pocit, že spousta profesí obecně během pandemie prakticky přestala existovat, spousta lidí muselo změnit způsob života, způsob obživy, protože jim prostě nic jiného nezbylo a nikdo jim nic jiného nedal. Jak moc v téhle disciplíně obstáli umělci, upřímně? Máte pocit, že ano? Že byli schopni...


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Takhle, já můžu říct jednu důležitou věc...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Protože těch příkladů z různých oborů je celá řada.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já je chci říct s plnou vážností, nejenom v mém městě, v Plzni, ale i v řadě dalších to vůbec nebylo tak, že jak pan prezident opravdu podle mě úplně jako neuvěřitelně hrubiánským způsobem řekl, že nejlepší výkony podávají umělci, když jsou hladoví. Umělci i v té těžké tísni, kdy nemohli hrát, ty restrikce v kultuře byly obrovské, tak se aktivně zapojovali do dění, prováděli různá online představení a i třeba aktivně hráli. Naši herci hráli pro seniory v domovech pro seniory, takže myslím, že obstáli určitě.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ta kultura, to je vlastně několik segmentů. To jsou státní příspěvkové organizace, to jsou ta nezávislá, nezisková kultura a pak je to třeba podnikání v kultuře. Každý ten segment je vlastně jiný. To znamená, vy máte pravdu, že třeba řada osob samostatně výdělečně činných třeba, které se pohybovaly kolem událostí, jako jsou velké koncerty, tak to je pravda, že tam řada z nich si třeba musela po určitou dobu hledat jiné zaměstnání. Takže jedna věc jsou, řekněme, kamenná divadla státní, ty víme, že jsme je dokázali pokrýt, řekněme, i ta nezisková kultura, teda nezávislá, ta také si myslím, že jsme našli způsob, jak ji podržet, a bavme se o tom, že třeba v té oblasti byznysu, tak tam samozřejmě se dostalo něco podobného jako třeba v restauracích a jinde, že tam řada těch, kteří se kolem toho, což nejsou přímo umělecké činnosti...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale jsou na ně nějak navázané...

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Jsou na ně navázané. Ano, jsou na ně navázané...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Zase bez nich by to umění také nebylo takové, jaké je.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Ale já zase si myslím, že pokud se začne ta kultura vracet zpátky a když se budou třeba zase vracet zpátky velké festivaly, tak se bude vytvářet i ten ekosystém kolem toho.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Pojďme k těm festivalům. Vy jste to otevřel, vy v tom pokračujete, vy jste, pane Baxo, řekl budu, citovat vás citovat: „Vláda stále nesmyslně vyžaduje, aby pořadatelé kulturních akcí kontrolovali, zda mají návštěvníci platný test či potvrzení o očkování a tak dále, nebo o nemoci, přičemž v restauracích taková povinnost je přenesena na zákazníka.“ Není ale přece jenom problém v tom, že třeba v těch restauracích je možné vytvořit určitý přehled o těch hostech, někde sedí, ale třeba na kulturní akci typu Open Air koncert, nevím, jestli byste byl schopen dohledat v Lochotíně úplně všechny místní i přespolní, kteří tam jsou, a mít jistotu, že opravdu třeba ten test mají.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já se tak hezky směju, že tak dobře znáte reálie našeho města, ten velký amfiteátr. Ne, já jsem byl minulý pátek na první velké premiéře v našem divadle, poloviční kapacita, důsledná kontrola respirátorů, potvrzení T-N-O (test - nemoc - očkování), ale vedle toho, pane redaktore, prostě jsem do toho divadla šel s manželkou kolem plných restaurací, kde se žádné takové kontroly neprováděly, protože ti lidé mají tu přímou zodpovědnost. Tohle já považuju za obrovskou bariéru. A rozběh české kultury je postavený na tom, si myslím, že se odstraní ty bariéry, které jsou dneska mezi diváky, mezi těmi, kdo účinkuje, a mezi těmi pořadateli.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste říkal, pane ministře, dlouhou dobu, že chcete, aby kultura nebyla pozadu, aby nebyla otloukánkem aby měla stejné podmínky, tak proč v tomto opravdu stejné podmínky nemá?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
To je věc neustálé debaty, kterou vedeme s hygieniky, pořád vlastně...

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Už jsem vám to říkal minule, možná málo křičíte nebo málo se rozčiluje, já mám pocit, že vy se umíte rozčílit, když na to přijde.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, ale zase, víte, já i když tady v tomhle si taky myslím, že jsme mohli třeba mít ty poměry přesnější, jak to mají v Rakousku třeba, to byl také příklad, který často používám, přesto si nemyslím, že bych zase musel tak křičet, jako že mi někdo ubližuje, protože vemte si třeba takovou věc, že my v kultuře budeme poskytovat těm, co podnikají v kultuře, vlastně pomoc až 80 % nákladů. Tam, kde bude omezena jejich činnost nebo tam bude... To, kdybyste hledal v jiných státech Evropy, tak takovýto typ oblasti kultury byste jen tak někde nenašel. Samozřejmě jsou země, které nám vždycky předhazují, Německo, Rakousko, ale toto je podle mě trochu nefér, to jsou nejmladší země Evropy, ale jinak si myslím, že to, co jsme dokázali, a třeba uvědomit si, že my budeme v létě stále pomáhat, my jsme neskončili. Byli jsme si vědomi toho.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Podmínky pro to, jít do hospody a podmínky pro to jít do divadla jsou prostě jiné, tak otázka zní, proč?

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Tady se dostáváme do debaty, kterou já neustále vedu s hygieniky, a dokazuji jim něco, řekněme, podobným způsobem, jenomže nakonec konečné slovo má ta hygiena a vláda a některé věci prostě nejsou tak, jak já bych si třeba představoval. Také si myslím, že jsme... Opakuji, mohli jsme ten systém vést jako v Rakousku, já jsem ho taky 100× dával za vzor, nepodařilo se. Ty důvody jsou, to je na dlouhou debatu. Ale přesto si myslím, že jako celek ta kultura, je dneska v situaci, kdy je schopna to zvládnout, a máme celou řadu akcí, které bude možné pořádat.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Věc, že pokračují kompenzace, je správná, je to důležité a měly by pokračovat i během prázdnin. Ale pane ministře, není správné, že za současné situace, kdy ta čísla jsou opravdu enormně nízká té incidence, panují prostě nerovné podmínky. A projevuje se to nejenom v tom, že to ztrpčuje život těm kulturním pořadatelům, ale prostě také v tom, že návštěvníci prostě nenavštěvují kulturní akce tak často, jak bychom si my přáli a jak by oni sami chtěli, protože ne pro každého je ta bariéra prostě příjemná. Takže směřujme k tomu, abyste bariéry odstranili, musíte být tvrdší v tom a důslednější.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
My dva si myslíme, že to jsou nerovné podmínky, a pojďme té hygieně to vysvětlit. Oni si to nemyslí, to je ten problém.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Vy jste, pane ministře, byl dneska konferenci, která se zabývala dopady v celé Evropě. Tak by mě zajímalo, jestli jste tam dával v něčem Česko jako za příklad, nebo naopak, jestli jste řekl, tak tohle bychom si možná mohli od vás také vypůjčit, kolegové.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Setkal jsem se se zástupci Asociace nezávislých divadel Itálie, Německa, Rakouska, Slovinska a zjistil jsem, že vlastně ty asociace se s tou naší českou o tomhle intenzivně baví. Vlastně bylo pro mě zajímavé, že i pro ně je tohle všechno nová zkušenost a že i oni nejsou tak, že by si mysleli, že mají ideální způsob zvládání. Dokonce jsem byl potěšen, že ta česká asociace je tam hodnocena jako velice silná a velmi významná, takže nejsme outsideři v téhle debatě, jak to v Evropě vlastně zvládnout v tomhle segmentu nezávislé divadelní kultury neziskové. A vlastně neustále se snažíme ty informace si vyměňovat a nemohu… Víte, je to vlastně společné hledání způsobu, jak umožnit žít kultuře v těch podmínkách, kdy se to musíme s tím virem naučit. A není na to jako nějaký jednoduchý mustr. A v každé té zemi je ta situace trochu odlišná, přesto si myslím, že ty rozdíly nejsou dramaticky jiné.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Já vidím třeba jednu věc, která je velmi pozitivní, kdy na základě domluvy napříč
Poslaneckou sněmovnou se schválila výrazně vyšší podpora regionálním institucím. To jako velmi pomohlo. Myslím si, že se může více podporovat ta kultura, která není zřizovaná, v čem já vidím velký problém a v čem teď zaostáváme, je to, aby se ta opatření co nejdříve uvolnila, aby se rychle kultura vrátila.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To pan ministr říkal, že v to se asi nebudete hádat.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
No, nebudeme, budeme, protože my bychom byli rádi ten plán, který máme, ještě urychlili. Takže my teď jednáme s Ministerstvem zdravotnictví, aby pokud to šlo, tak, aby ta lepší čísla byla dříve, než jsou plánována.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
To zní optimisticky na závěr tohoto rozhovoru, děkuju vám za korektní debatu, pánové. Díky, že jste přišli, na shledanou.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Taky děkuju za pozvání.


Martin BAXA, místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání, na shledanou.

Martin Baxa

místopředseda strany
poslanec PČR
předseda regionálního sdružení
primátor