11. června 2021

Otazník nad účelností covidových opatření ve školách trvá. Senátoři opětovně žádají ministra o jejich vyhodnocení

(www.ods.cz) Senátoři včera na návrh senátorky Jitky Chalánkové opětovně vyzvali ministra zdravotnictví k vyhodnocení účelnosti testování jako podmínky pro školní docházku. Současně senátoři žádají nastavení odůvodněných a přiměřených opatření na školách v novém školním roce 2021/2022 s ohledem na výsledky vyhodnocení efektivity testování a na rozdílnou epidemiologickou situaci v jednotlivých okresech. Statistiku dodanou ministerstvem zdravotnictví v návaznosti na dřívější usnesení Senátu vzali senátoři pouze na vědomí.

„Materiál dodaný ministerstvem zdravotnictví je ve světle vážnosti situace ve školství a také vzhledem k předpokládanému pokračování testování ve školách odbytý a bez jakýchkoliv nosných informací. Obsahuje pouze suchou statistiku a nicneříkající fráze o tom, že výsledky testování splnily očekávání a do budoucna nebude třeba dělat ve strategii změny. Není přitom jasné, jaká očekávání má ministerstvo zdravotnictví na mysli a o jaké strategii hovoří. Na zjištění, že po zavření škol klesl počet nakažených dětí ve školách, analýzy skutečně nepotřebujeme,“ popisuje zklamání nad úrovní dodaných materiálů senátorka Chalánková.

Podle Chalánkové je rozhořčení senátorů na místě. Z dodaných čísel navíc při zběžném pohledu vyplývá, že drakonická opatření směrem k žákům neměla na postup infekce vliv a záchyt pozitivních případů byl naprosto marginální. „Zato finanční prostředky do testování vložené byly maximální, pravděpodobně neadekvátní a bez prokázaného efektu,“ říká Chalánková.

Během diskuze na plénu Senátu upozornila mimo jiné i na rozsudek rodinného soudu v německém Výmaru, který již dříve – byť je soudem nižší instance a jeho rozhodnutí neplatí plošně – testování i roušky ve školách zrušil. Podle Chalánkové je toto rozhodnutí i další postup německých soudů zajímavé sledovat, protože hodnotí opatření ve školách s ohledem na jejich přiměřenost a opírá se o stejné úmluvy o ochraně práv dětí, které platí i pro Českou republiku.

Jitka Chalánková

senátorka PČR