9. června 2021

Senátorský klub ODS a TOP 09: Máme výhrady k povinnému rozestupu 1,5 metru od cyklistů. Je třeba najít vhodný kompromis

(www.ods.cz) Na dnešní schůzi Senátu vystoupí Svjatlana Cichanouská, která přijela do České republiky na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09 z mnoha projednávaných bodů považují za problematickou novelu o cyklistech a exekuční řád. Mají výhrady k povinnému odstupu 1,5 metru, který výrazně znevýhodňuje řidiče motorových vozidel a je velmi těžce realizovatelný. Znění exekučního řádu je dle senátorů v praxi neaplikovatelné, proto bude Senát překládat několik změn.

„Jsem moc rád, že na dnešní schůzi Senátu vystoupí paní Cichanouská. Velmi si toho vážím.

Co se týče projednávaných bodů, v našem klubu panuje shoda, že dva nejproblematičtější body jsou novela o cyklistech a exekuční řád. Troufám si tvrdit, že rozumím důvodům, proč projednáváme novelu týkající se cyklistů v takovém znění. Úmysl byl určitě dobrý, nicméně provedení je nereálné. Máme připomínky k povinnému odstupu 1,5 metru při předjíždění cyklistů. Řidič motorového vozidla by při porušení tohoto odstupu dostal 7 bodů, pokutu ve výši 5 až 10 tisíc a zabavení řidičského průkazu na 6 až 12 měsíců. Na spoustě komunikací není možné tento požadavek realizovat z důvodu šířky dané silnice. Proto musíme najít vhodný kompromis, který zajistí bezpečnou jízdu cyklistů, ale nebude extrémně znevýhodňovat řidiče,“ uvedl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Právní úprava exekučního řádu, tak jak byla do Senátu postoupena Poslaneckou sněmovnou, je v praxi neaplikovatelná, proto k ní Senát přijme velké množství legislativně technických změn. Dochází i ke změnám u humanizace mobiliárních exekucí, aby se tato úprava nevztahovala i na právnické osoby, což určitě nebylo smyslem a účelem této humanizace. Také dojde k dřívějšímu zastavování tzv. marných exekucí o pět let, oproti původnímu návrhu postoupenému ze Sněmovny,“ sdělil předseda ústavně-právního výboru Tomáš Goláň.