3. června 2021

Události ČT: Jednání o vyslovení nedůvěry vládě

(ČT 1) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu předseda ODS a místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT1.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Jeden z iniciátorů té dnešní schůze,
předseda ODS a místopředseda sněmovny Petr Fiala živě, v Událostech. Dobrý večer.

Dobrý večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Když je jasné, že neuspějete, tak má tohle všechno smysl? Posloucháme tady kritiku vlády i z vašich úst nebo z úst vašich
poslanců.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Určitě to má smysl, protože my jsme tady slyšeli několik týdnů, že vláda ztratila podporu Komunistické strany Čech a Moravy. Komunisté říkali, my s touto vládou už nemáme nic společného. A pokud by to tak skutečně bylo, tak bylo potřeba, aby proběhlo hlasování o důvěře vlády, protože v
parlamentní demokracii se vláda musí opírat o většinu v Poslanecké sněmovně. Dnes se ukázalo, anebo zřejmě se ukáže, že komunisté opět veřejnosti lhali, že bude pokračovat ta polokomunistická vláda Andreje Babiše.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Ale komunisté dali jasně najevo, že tou vládou už nechtějí mít nic společného, a prostě ze sálu odešli, tak to jejich postoj a je jasné, že tedy oni už vládu nepodporují fakticky.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Ale fakticky to znamená, že vládu podporují, protože každý, kdo odejde ze sálu, tak vlastně umožňuje to, aby vláda Andreje Babiše, vláda, která má obrovské problémy, premiér má střet zájmů, je za ní 30 000 mrtvých, nezvládla koronavirovou krizi. Dělá jeden problém za druhým, tak každý, kdo odejde ze sálu, tak tuto vládu podporuje. A já jsem přesvědčen, že bylo potřeba veřejnosti ukázat, jak to je, aby se každý
poslanec postavil, to za chvíli nastane, a řekl, jsem pro tuto vládu, nebo jsem proti té vládě, nebo jsem se někde šel schovat.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Poslední věc, otázka je, jestli třeba to naopak vám nemůže uškodit, neobáváte se toho? Protože když se tohle povedlo v roce 2009 sociální demokracii, tak ta, jak známo, po tom po dalších volbách sice vyhrála, ale vládu nesestavovala.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
My jsme přesvědčeni, že za prvé je potřeba ctít principy
parlamentní demokracie, když si nepřišel o důvěru požádat Andrej Babiš, což měl udělat, což by bylo normální, tak jsme to museli udělat my. A druhý důvod, my jsme přesvědčeni, že tato vláda škodí naší zemi, že každý den, kdy vládne, není dobře, a udělali jsme to, co opozice může a má a musí udělat. Já bych se nemohl svým voličům podívat oči, kdybychom se nepokusili vyslovit vládě nedůvěru.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Děkuju vám za rozhovor, pane
předsedo, děkuju.

Petr FIALA, předseda strany a místopředseda Poslanecké sněmovny /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:
Tolik prozatím v Událostech přímo z jednacího sálu
Poslanecké sněmovny, pokud se tady cokoliv důležitého odehraje, budeme samozřejmě na místě.

Petr Fiala

předseda ODS