29. května 2021

Je dobře, že se ČR nenechala zastrašit a vyhoštění ruských diplomatů probíhá podle plánu

(www.ods.cz) Komentář předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Jana Černochová: „Odlet ruských diplomatů a zaměstnanců ruské ambasády v ČR je klíčovým momentem, kdy po mnoha letech dochází k narovnání počtů zástupců Ruska v České republice a naopak. Ačkoliv naše ambasáda v Moskvě v této souvislosti byla významně ochromena, zdůrazňuji, že nejsme viníky této situace. Ta je důsledkem teroristického útoku, kterého se ruský režim dopustil na našem území, a důsledkem agresivní reakce Ruska na to, když došlo na odhalení podílu GRU na tomto útoku. 

Vítám, že vláda v této věci byla důsledná a že k vyhoštění dochází přesně tak, jak bylo naplánováno. Stalo se tak i díky silnému tlaku opozičních stran, včetně ODS. Praha na rozdíl od Moskvy postupovala korektně a poskytla ruským diplomatům a zaměstnancům dostatečnou časovou lhůtu na odjezd nikoliv v řádu hodin.  

Rusko se k odpovědnosti za výbuchy ve Vrběticích fakticky přiznalo svou agresivní reakcí a tím, že Českou republiku označilo za nepřátelskou zemi. Je správné, že se naše země nenechala zastrašit. Je zároveň tristní, že se vládě nepodařilo dosáhnout společného postupu na vyhoštění diplomatů s dalšími spojenci a partnery v rámci EU a NATO. Je zjevné, že v tomto neměla žádný plán a nepůsobila srozumitelně.“  

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu
starostka MČ Praha 2