17. května 2021

Pražská ODS chce pomoci podnikatelům. Navrhuje, aby jim město odpustilo poplatky za zahrádky a místní poplatek z ubytování

(www.ods.cz/region.prazsky) Za umístění restaurační zahrádky, občerstvení před provozovnou, či předsunutých prodejních míst, by podnikatelé v hlavním městě nemuseli platit poplatky. Pražská ODS navrhuje podnikatelům v Praze plošně odpustit nájem za zábor veřejného prostranství a hotelům a majitelům penzionů poplatky z pobytu do konce letošního roku. Opatření by se mělo týkat i farmářských trhů.

„Chceme-li vrátit život do města a pomoci místním podnikatelům, měli bychom začít u toho nejmenšího, co pro to můžeme udělat, tedy nevybírat od nich poplatky do konce letošního roku a na podzim znovu projednat s podnikateli, nakolik jim pomůže odpuštění poplatků i v příštím roce,“ vysvětlil Zdeněk Zajíček, předseda klubu zastupitelů za ODS.

Podpora by se neměla týkat jen restaurací. Pražská ODS chce také umožnit majitelům obchodů bezplatně využít chodníky před provozovnami, aby na nich mohli prodávat své zboží. Současná koalice v čele s primátorem Hřibem odpustila restauracím poplatky jen do konce května.

„Vláda prodej na zahrádkách umožnila až od 17. května. Pomoc, kterou slibovala koalice na pražském magistrátu, tak vyšla prakticky vniveč,“ dodal Tomáš Portlík, starosta MČ Praha 9.

Hospodští na zahrádku nemají automatický nárok, rozhodují o tom úřady. Těm, kterým město nepovolilo zahrádku, by podle občanských demokratů mělo město pomoci jinak. Koalice v čele s Piráty ale s žádným projektem na podporu podnikatelů a cestovního ruchu v Praze nepřišla.

Pražská ODS připomněla, že Hřibova rada naopak vypověděla 20 smluv s provozovateli zahrádek, protože podle nich brání v pohodlné prostupnosti Královské cesty a takzvaného Hradebního korza pro pěší. 31 dalších smluv má být upraveno tak, aby se zmenšila plocha, nebo dispozice zahrádky. Podle ODS o zákazníky podnikatele připravil koronavirus a vládní zákazy, teď v tom pokračují pražští radní.

„Lze souhlasit s potřebou zlepšení vzhledu zahrádek, který mnohdy vypovídá o původu v 90. letech. K úpravám by však postačilo přistoupit méně revolučně a spojit zodpovědně pojatý proces estetizace s koncepční úpravou umístění jednotlivých zahrádek v uličním prostoru. Zahrádky v centru po mnoho let do pražského rozpočtu každoročně přinášely jen na přímých platbách 160 milionů korun, proto si jejich provozovatelé zaslouží vstřícný přístup městské správy,“ míní člen výkonné rady ODS Filip Dvořák.

Návrh na podporu pražským podnikatelům předloží pražská ODS na jednání zastupitelstva konaného ve čtvrtek 27. května.