10. května 2021

Události, komentáře: Pootevřené Česko

(ČT 24) Před obchody stály fronty, lidé chodili venku bez roušek. A někteří posedávali u restaurací, i když zahrádky se chystá vláda teprve povolit. Do jaké míry se dodržují zákazy? Neriskujeme zbytečně? Téma Událostí, komentářů ČT24 pro předsedu poslaneckého klubu a prvního místopředsedu ODS Zbyňka Stanjuru a místopředsedu ČSSD Jiřího Běhounka.

Celý rozhovor se Zbyňkem Stanjurou můžete zhlédnout na ČT24.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Koronavirová epidemie slábne a vláda schválila další uvolnění zákazů. Týkat se bude školství i služeb. Už od příštího pondělí mohou restaurace otevřít své předzahrádky. Podmínkou pro návštěvu bude doklad o testu, očkování anebo prodělané nemoci. U stolu budou moci sedět maximálně 4 lidé. Vzdálenost mezi stoly i od kolemjdoucích má být půldruhého metru. Naopak hotely a penziony by se měly otevřít až 24. května. Opět s testy, ale bez omezení kapacity.

Karel HAVLÍČEK, ministr dopravy, průmyslu a obchodu /za ANO/:
Jdeme radši cestou bezpečnosti, nikoliv příští týden, ale za 14 dní. A pro hotely a penziony je to jednoznačně výhodnější, už jim nebudeme nijak redukovat kapacitu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Už dnes v Česku otevřely všechny obchody a některé další provozovny služeb, třeba opravny obuvi, autosalony, lanovky, zlatnictví, truhlářství nebo cestovní kanceláře. Od zítřka mezi ně vláda zařadila i tetovací studia. Zmírnila se také pravidla pro venkovní nošení roušek a respirátorů. Povinné už jsou jenom v případech, kdy nelze dodržet dvoumetrový odstup od ostatních. Do škol se vrátili další žáci. Rotační výuku na druhém stupni zahájily základní školy ve zbývajících sedmi krajích. Všude už také fungují všechny ročníky mateřských škol. Obnovila se i klinická a praktická výuka vysokých škol. Za týden by se na prvním stupni mělo učit bez rotací. Na druhém stupni jenom v sedmi krajích s příznivou epidemickou situací: v Praze, středních Čechách, Karlovarsku, Královéhradecku, Plzeňsku, Liberecku a Pardubicku. O další týden později, pokud to situace dovolí, skončí rotační vyučování na druhém stupni v celém Česku. A začít má i teoretická výuka na středních školách.

Robert PLAGA, ministr školství /nestr. za ANO/:
Ten nákup antigenních testů a pravidla pro PCR testování ve školách jsou dalšími kroky k tomu, aby ten návrat do škol byl nejenom bezpečný, ale především trvalý, a o to nám všem jde.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ode dneška se mohly už v celé republice taky otevřít památky, muzea nebo galerie. Podmínkou jsou respirátory a rozestupy. Skupinové prohlídky se nesmí konat. Za týden se obnoví návštěvy v nemocnicích. Lidé budou moci sportovat venku až v počtu 15 dvojic. Uvnitř bude moct být dvojic až pět. Zoologické a botanické zahrady budou moci zaplnit 50 % kapacity. Místo současných 20. Možné bude pořádat kulturní akce venku maximálně pro 700 lidí. 24. května se pak nejspíš otevřou i představení uvnitř sálů a divadel. Podmínkou kromě testů bude maximálně z poloviny zaplněná kapacita. Nejvýše půjde o 500 návštěvníků.

Lubomír ZAORÁLEK, ministr kultury /ČSSD/:
Poprvé je tady představa o tom, jak by mohl být organizován kulturní život v Česku. Já si myslím, že to je to, co je pro kulturu dneska strašně důležité, že tady je určitý výhled, protože je úplně jasné, že kulturní akce se nedají pořádat ze dne na den.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V Událostech, komentářích vítám první dvojici hostů, jsou to oba 2 místopředsedové stran
ODS a ČSSD Zbyněk Stanjura a Jiří Běhounek. Pánové, dobrý večer oběma.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Dobrý večer


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Dobrý večer z Malých Hoštic.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounku, vám jako místopředsedovi zdravotního výboru, zdravotnického výboru a zároveň lékaři, dává to dnešní rozvolnění a zároveň ten plán toho rozvolnění smysl?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, že pokud se bude testovat, bude se trasovat a budou se odchytávat případné mutace, tak ty postupy jsou určitě lepší, než to bylo jednorázově v minulém roce. A vzhledem k tomu, že máme 3 000 000 podaných dávek, jen první, a přes 1 200 000 druhé dávky, tak vidím tu šanci, že by se to mohlo zlepšit. Ta veřejnost už byla tak napružená, že jsem přesvědčen, že ty kroky, které jsou takhle připraveny a jsou naplánovány i s dodržováním nějakých opatření, jak jste konečně říkali, testování, nebo průkazem očkování a další, tak že veřejnost to snad pochopí a sama bude velmi aktivně s tím zacházet. A samozřejmě chápu, že lidi... No, že veřejnost prostě byla celá připravená, natěšená, takže já věřím, že pochopí, že bychom se do další vlny nechtěli dostat a aspoň v těch vnitřních prostorách v obchodech budou dodržovat ty počty, ale zároveň budou dodržovat i jednotlivá opatření ve smyslu toho, aby si sami sebe ochránili a ochránili své blízké a všechny spoluobčany. Já tomu chci věřit.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nevím, do jaké míry se tak skutečně děje, nebo ne, protože pojďme se na to podívat po pořádku. Zahrádky od 17. května, pravděpodobně budou se muset hosté prokázat testem, očkováním nebo i proděláním nemoci. I na místě bude možné se samo otestovat, já nevím, jestli jste o víkendu někdy prošli kolem nějaké zahrádky před restaurací nebo před hospodou, ale já tady v Praze jsem šel kolem několika, tamto vypadalo jak na Barrandovských terasách v době největší slávy, plno, lidi konzumovali pivo, konzumovali jídla a tak dále, nic si nedělali z toho, že ty zahrádky jsou ještě zavřené tak, když to nebylo možné uhlídat dosud, jak myslíte, že se to podaří uhlídat s testy teď.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já nevím, jestli se to podaří olej ohlídat, ale jak říkám, pokud budou, a sám říkáte, ještě to nebylo povoleno a všichni už se na to vrhli, takže to jsme tady taky měli, Karlův most a 600 m dlouhý stůl a podívejte se, jak to dopadlo. Tak věřím, že snad jsou všichni rozumní a budou se k tomu stavět rozumným způsobem, protože pokud zase budeme to držet uzavřeno a nebudeme to uvolňovat, tak bude obrovská kritika ze všech stran a já mám obavu, že už ta veřejnost to dodržovat nebude.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounku, jedna je věci chování občanů, druhá věc je chování, vlády vláda původně řekla, že rozvolnění kultury nebo otevření zahrádek, že k tomu dojde ve chvíli, kdy bude méně než 75 případů nákazy na 100 lidí za 7 dnů. Teď je ta hodnota kolem stovky, zhruba 101, takže tím, že vlastně ten výhled dáváte jako definitivní, chápu to správně, že ten svůj původní pohled tímhle vlastně opouštíte, popíráte.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já nepopírám žádný svůj původní pohled, já jsem v tomhle směru konzervativní a vždycky jsem varoval, abychom nepostupovali příliš rychle. Ale já jsem zaregistroval, že vláda má asi čtyři poradní skupiny, takže předpokládám, že ty odborníci, kterých je tam dneska skoro 50, snad rozumným způsobem postupují a říkají, že ty postupné poklesy čísel to umožní. Takže já tomu vyjádření profesionálů věřím a domnívám se, že na ně teda vláda dbá. Pokud si to vláda dělá z vlastního rozhodnutí, tak si nejsem jist, jestli to má podloženo ovšem veškerými daty, ale myslím si, že má, protože další chybu bychom udělat neměli.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
No, že tomu tak úplně stoprocentně není, vám dokážu za chvíli, ale teď dám ještě prostor panu Stanjurovi. Když vidíte, pane Stanjuro, tu další, dnešní vlnu rozvolňování a ty další slíbené, v dalších intervalech, další týdnech, potom je to podle vás vykročení správným směrem?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Úplně ne, tak za prvé prioritou měly být školy a myslím si, že rotační výuka měla být zrušena na prvním i na druhém stupni. Pokud vláda opakovaně tvrdí, že školství je priorita, tak takhle měla postupovat. Druhá věc, dnes vlastně skončil protizákonný nebo protiústavní stav, kdy ode dneška jsou otevřené maloobchody, a to je dobře, protože vláda je držela podle mě proti zákonu i proti ústavnímu pořádku zavřené, kdežto velké obchody otevřené byly. Co se týče toho dalšího uvolňování, já si myslím, že realita je přesně taková, jakou jste popsal, ty zahrádky jsou formálně zavřeny a jediné, co tam člověk nemůže, si nemůže sednout, jinak ti lidé vůbec, když je tak hezky jako dneska nebo jak se to očekává zítra, tak u těch výdajových okének prostě jsou. A myslím si, že vláda má taky reflektovat reálnou situaci, že pokud je nějaké opatření, které už nikdo nedodržuje, tak je lepší ho zrušit. To předvedl i Sebastian Kurz v Rakousku, kdy vlastně říkal, že lockdown už nikdo nedodržuje, tak ho raději zrušili. Takže myslím si, že je dobře, že se takhle postupuje, bohužel mělo se rychleji postupovat v těch školách, to si myslím, že je chyba naší vlády.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To znamená, co se týče provozu, co se týče služeb, co se týče například výhledově penzionů, hotelů a tak dále, tam jste s vládou plus minus za jedno?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že ano, až na ty nesmyslné požadavky. Vždycky to vláda něčím pokazí. Tak říct, že otevře zahrádky a současně, že budou restauratéři kontrolovat, zda ti lidé jsou otestovaní, zda už byli nemocní nebo zda mají očkovací průkaz, myslím, že reálně na to nemají žádnou pravomoc, myslím si, že vláda to nařídit nemůže. Vláda zase přenáší povinnost na někoho jiného. Já myslím, že bude záležet na každém z nás, aby věděl, pokud splňuje ty podmínky a naprostá většina lidí je dneska testována v zaměstnání, protože je to povinné, zhruba víc než 1 000 000 lidí už má ukončené očkování, tak si myslím, že ti lidé mají rozum a sami se rozhodnu, zda na tu zahrádku půjdou, nebo nepůjdou. Ale určitě bych tu povinnost neukládal těm, kteří ty restaurace nebo zahrádky budou provozovat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tahle povinnost ovšem, pane Běhounku, uložená je. Dneska jsme slyšeli ministra zdravotnictví na tiskové konferenci, který říkal, že se to vlastně nebude tak zásadně lišit od té současné praxe v kadeřnictví, s tím rozdílem, že barmani nebo provozovatelé restaurací nebudou si muset dělat seznamy těch zákazníků, kteří tam jsou, myslíte si tedy, že to bude fungovat? Že bude skutečně ten, kdo bude roznášet půllitry a bude roznášet jídlo a tak dále, bude kontrolovat to, tak jako třeba jsou občanky ve Spojených státech nebo řidičáky, bude kontrolovat skutečně u každého nějaký průkaz?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, že to záleží na každém jednom provozovateli, jestli se spolu domluví, jestli budou tímto způsobem postupovat a budou těm návštěvníkům věřit nebo ji něco prokážou. No a já si myslím, že když budou mít opravdu zájem, tak dneska test stojí 50 Kč, můžou ho promítnout do nákladů a může ten rychlotest na protilátky udělat přímo na místě. To si myslím, že je řešení, když budou chtít tohle dávat dohromady. Já samozřejmě chápu, že vláda asi nemůže říct, že je to úplně bez jakýchkoliv omezení, protože potom by si všichni mysleli, že už se nic neděje, jako jsme si to mysleli před rokem v červnu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mě by potom zajímalo, jak to bude prakticky fungovat. Teď si představte, že přijdete do restaurace, necháte se tam třeba buď sám, anebo nechat otestovat testem, který bude k dispozici, budete pozitivní i kdyby to byl falešně pozitivní test, tak co bude následovat, ten provozovatel restaurace vás bude moct vyhodit, nebo vás neobsloužit nebo přimhouří oko a dá vám to pivo, protože přece jenom jste pro něj zákazník, jak to bude fungovat?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
To je otázka asi na ty provozovatele. Já si myslím, že by se měli rozumně domluvit a říct: Podívejte se, nevyšlo vám to, test tady není dobrý, no, tak by bylo dobře, kdybyste neohrožoval sebe ostatní a opustil ty prostory a neobsloužíme vás. Já nevím, jak se k tomu postaví, to je jejich věc a do toho já jim mluvit nebudu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ta vláda do toho mluví, protože jim říká, jakou povinnost mají. Pane Stanjuro, vy tomu rozumíte? Tušíte, jak to bude fungovat?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Ne, já tomu nerozumím, proto jsem to kritizoval, podle mě fungovat nebude. Vláda už mnohokrát změnila názor, tak já věřím, že do toho příštího týdne i v tomhle vláda změní názor a bude postupovat nějak normálně a rozumně. To se prostě nedá vymáhat, to je takové přenesení zodpovědnosti na někoho jiného, aby pak mohli případně prstem ukázat, že někdo z těch hospodských někoho neotestoval nebo nezkontroloval. Já si myslím, že to prostě nemá žádný smysl. Je to o té individuální odpovědnosti každého člověka, který na tu zahrádku chce přijít.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounkou, když navážu na to, co říkal pan Stanjura v té předchozí, předpředchozí odpovědi, vláda původně tvrdila, že školy se zavírají jako poslední a otevírají jako první s tím, že na úkor škol vlastně se omezí všechno ostatní, tohle tedy chápu, teď když budeme otevírat zahrádky, neplatí, protože ne všechny školy jsou stále otevřené. Otevírají se restaurace, obchody, muzea, zoologické zahrady, ale školy stále část z nich zůstává zavřena.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Protože podle dat, která jsem měl k dispozici, došlo, bohužel k nárůstu infektů mezi žáky, nebo pozitivních testů, takže u těch krajů, jak jste je jmenoval konečně, které úplně nemají ten počet testů ke stovce, ale ještě překračují, pravděpodobně se po dohodě ministerstva zdravotnictví a ministerstva školství rozhodly takto postupovat. To je otázka na pana ministra Arenbergera a pana ministra Plagu.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounku, opět navážu na to, co jste říkal před chvílí, a to je to, do jaké míry vláda naslouchá nebo nenaslouchá odborníkům a rádcům, které tam má. Odborníci z té Mezioborové skupiny pro epidemické situace varovali před rychlým rozvolněním a říkali, že by se mělo počkat 2 týdny po tom 10. květnu, aby se ukázalo, jestli se ty úpravy a do jaké míry se ty úpravy projeví na počtu nemocných a až pak pokračovat, proč podle vás vláda, kde vaše strana je jednou ze dvou stran, proč se vláda rozhodla je nevyslyšet?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Ale to se se mnou vláda o tom nebaví, jako že jsem ze strany, která je ve vládě, pan ministr zdravotnictví ani pan ministr školství ani další ministři Havlíček a další se se mnou o tom domlouvali. Nedomlouvali. Já bych jim třeba řekl, ať nepospíchají. Říkal jsem to i na jaře a všichni na nás tlačili, opozice říkala, jaký jsme likvidátoři českého ekonomického stavu. V roce 2000. Tak vidíte, jak to dopadlo, takže tohle já nejsem schopen odpovědět.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já se vás ptám jako místopředsedy zdravotnického výboru, který je zároveň členem strany, která je ve vládě, takže předpokládám, že tu otázku i očekáváte ode mě možná.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Očekávám otázky, které budou věcné, a ne, jestli na zdravotním výboru jsme schopni exekutivě něco nařídit. Zdravotní výbor řeší tyhle otázky, upozorňoval na některé věci, ale těžko může nařídit, aby to bylo jinak.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ne, to já po vás samozřejmě nechci a vy ani, předpokládám, ode mě nepředpokládáte, že bych vám říkal, že zdravotní výbor má něco nařizovat vládě. Pane Stanjuro, co vy říkáte na to varování odborníků z MeSES. Na jedné straně říkáte, že vláda možná až trošku jakoby dobíhá ten reálný stav, dával jste ten příklad Sebastiana Kurze, a na druhou stranu je tady varování, aby se nejelo se vším tak hr, hr, protože se může stát, že budeme zase zpomalovat za chvíli.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
To jsou odborníci vlády, vláda si je vybrala a měla by je poslouchat. S námi nemluví, tak já těžko mohu nějak hodnotit jejich doporučení kromě jejich mediálních výstupů. Co považuju za tu největší chybu, a vy jste se na to ptal i kolegy Běhounka, jsou ty školy. Já si myslím, že to měla být priorita a máme nejdéle zavřené školy vlastně z celé Evropy, zavíraly se jako první. Měly se otevírat jako první a bohužel to tak není. A nedostal jsem žádný důvod a věrohodná data pro to, proč vláda takto postupuje. Těch dat je poměrně množství, na druhé straně vláda velmi často mění ta stanoviska, měli jsme tady semafor, pak jsme měli psa, teď máme balíčky. Nikdo vlastně přesně neví, na základě čeho se vláda rozhoduje. Dřív to byl počet nakažených, potom počet hospitalizovaných, teď je to zase počet nových případů za posledních 7 dnů na 100 000 obyvatel. Já mám pocit, že vláda samotná neví. Nicméně ta čísla jsou lepší, to je evidentní, zvyšuje se počet naočkovaných, to je taky evidentní. Myslím si, že je dobře, že maloobchod se tu otevřel za těch podmínek, které má i velkoobchod a velké hypermarkety, to opravdu bylo špatně. Myslím si, že je dobře, že i ty služby za přísně hygienických podmínek, jako když minulý týden se otevřely kadeřnictví a podobně, že je to vlastně dobře.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, já bych na závěr tohohle bloku k uvolňování, rozvolňování, otevřel ještě jedno téma, ke kterému se pravděpodobně budeme potom vracet během jara a léta určitě. My se stále bavíme o uvolňování, ale máte, pane Běhounku, nebo víte, zda vláda má, abych vás nezahrnoval do kabinetu, jasný plán, kdy a jak skončí kompenzace a další podpůrné programy, nebo s tím nebudete spěchat a potáhnete to až třeba do léta nebo do voleb?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Pokud já jsem to pochopil, tak došlo k dalšímu prodloužení právě proto, že to ještě nebylo úplně rozvolněno. Myslím, že to je do konce května. A myslím si, že podle situace potom se o tom můžeme prostě bavit, jestli je potřeba ještě nějaký kompenzace ponechat, nebo jak to bude vypadat z hlediska schopnosti ekonomiky a jestli bude výběr daní a DPH uspokojivý, nebo ne. To já v této situaci si myslím, že ta podpora je dobře, dokud nebude toto zcela ukončeno a uvolněno. A že nevíme, jak prostě postupovat jednoznačně, no to je pravda, ale to podle mého soudu neví nikdo v Evropě, pokud já to sleduji.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Stanjuro, jak byste postupovali vy? To znamená, do jaké míry vázat pokračování různých kompenzačních programů na otevírání ekonomiky?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
My si to musíme rozdělit. Za prvé si myslím, že nejsou pořádně dořešeny kompenzace vlastně od konce prosince, dejme tomu, do konce května. Za toto období se to musí dořešit, podnikatelé musí dostat ještě trochu času na to, aby byli schopni požádat o ty kompenzace. A aby ty peníze dostali. Pokud bude vše otevřeno, tak já myslím, že od 1. června by na to nové období, to znamená nejpozději od 1. června by už ty kompenzace být neměly. Ale současně to nemůže být tak, že podnikatelé či zaměstnavatelé mají na žádost 10, 14 dnů, a pokud nestihnou, tak už nemají žádný nárok. My jsme s panem kolegou Běhounkem ve stejné covid komisi, kterou si zřídila
Poslanecká sněmovna. A když jsme porovnávali podmínky podpory v Rakousku, v Německu a u nás, tak tam ti podnikatelé mají mnohem víc času na to, aby ty žádosti podali, tam stát podnikatelům taky více věří, například jim vyplatí něco formou zálohy a po tom jako v druhé platbě pak přesně dopočítá. U nás skutečně ty termíny jsou příliš krátké a stačí, abyste se zpozdil o jeden den a z podpory 100 % je 0 Kč. To si myslím, že je špatně. Ale pokud už někdo může podnikat, pokud už budou otevřené obchody, tak si myslím, že od toho okamžiku by ty podpory už být neměly. Ale musí se zpětně doložit období od otevření a spuštění podnikání.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounku, vy jste otevíral ústa, prosím.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen, pardon, já jsem přesvědčen, že pravda, je, že ty technikálie, které nejsou šťastný, trochu ty podpory devalvují, jinak by byly určitě velice dobře, kdyby pokračovaly, jak bylo řečeno, nejméně do konce května.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
To je velké téma, my se k němu samozřejmě ještě dostaneme. Já vám děkuju za pohled na tohle velké téma. Další vývoj v kauze Vrbětice alespoň krátce na závěr této debaty. Aktuální zpráva z dnešního večera. Pánové, Evropská unie nechce podle šéfa diplomacie Borrella zvyšovat napětí s Ruskem vyhošťováním dalších diplomatů, i když unie při Česku nadále stojí. To je jeho vyjádření. Pane Běhounku, není to důkazem toho, že váš stranický šéf jako tehdy dočasný šéf diplomacie a potom i pan Kulhánek nesehrál úplně na jedničku, že nejsme pro Evropskou unii úplně čitelní?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já si myslím, že právě to, co se okolo toho děje, to je důvod, proč se k tomu Evropská unie takto staví. Já ji považuji za situace, nebo tu situaci považuju za určitý alibismus a musím říct, že komu se podařilo něco takového, když jsme tady byli celou dobu kritizováni, že nedokážeme vyrovnat počty diplomatů na úrovni velvyslanectví Ruské federace a české ambasády v Moskvě. Když se to povede, tak se berou zástupné problémy, vytahují se věci, které samozřejmě v Evropě pravděpodobně nerezonují tak, jak by rezonovat měly. Myslím, že jsme si to zkazili sami a já si myslím, že pan kolega Hamáček odvedl obrovský kus práce. Přesvědčil všechny ústavní činitele, které přesvědčit potřeboval, prezidenta a premiéra a vyřešili to velice rychle. A pak se spustila teda hra, které já vůbec nerozumím a reakce Evropské unie v tomto případě je podle mě alibismus.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Mně jde o to, do jaké míry tahle reakce Evropské unie je zapříčiněná tím, co děláme nebo neděláme my. Nezpochybňujeme ten krok první, o kterém jste hovořil, a sice vyhoštění 18 pracovníků tady ambasády. Reakce potom ruská, zase reakce česká, zbavení tedy pracovníků nebo vyrovnání toho počtu Ruských pracovníků tady na ten počet českých pracovníků v Moskvě, to nikdo nezpochybňuje. Mně jde teď o tu druhou část, o to b. To, co dělá, nebo nedělá Evropská unie, protože jsme viděli poměrně jednotnou reakci na to, co se dělo v Salisbury tehdy, byť to trvalo nějakou dobu, tady máme premiéra českého, který na tom summitu v Portu na konci minulého týdne žádal ostatní kolegy z Evropské unie, aby alespoň symbolicky se postavili na stranu České republiky tím, že vyhostí nějakého pracovníka z té ambasády. Teď se tady zdá od šéfa diplomacie, slyšíme eurounijního, že to dělat nebudou, že nechtějí teď otevírat nové, řekněme, fronty s Ruskou federací, tak mě jenom zajímá, jestli Česká republika udělala skutečně všechno to, co měla v téhle věci?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já jsem přesvědčen teda, že udělala, protože nevyhošťuje Evropská unie, vyhošťují jednotlivé národy a jednotlivé státy. Na ty jsme se obrátili, pokud je mi známo, tak jsme se obrátili jak prostřednictvím ministra zahraničí, tak prostřednictvím ministra vnitra, jak jste konečně řekl i prostřednictvím premiéra a jak se jednotlivé státy zachovají, tak podle toho si to potom zhodnoťme. Evropská unie samozřejmě nevyhošťuje a jestliže ona dneska říká, že nechce eskalovat napětí, tak to také o něčem svědčí, o jejím vztahu k tomu, jak vykonává aktivity ve smyslu těch opatření, která jsou namířena proti ekonomickým zájmům a zároveň potom se chová tímto způsobem. Tak to se musíme ptát Evropské unie, ale ta nevyhošťuje. Vyhošťují jednotlivé státy.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ano, já jsem nikde ani nezmínil, že by Evropská unie vyhošťovala, samozřejmě Josep Borrell hovořil za ostatní členské státy, které k tomu byly vyzvány a správně jste řekl jednak úřadujícím tehdy ministrem zahraničí panem Hamáčkem, jednak potom panem Kulhánkem v jednání s NATO, a tak dále a samozřejmě samotný premiér. Pane Stanjuro, jak vy se na to díváte? Je to opatrnost na straně Evropské unie, která je ospravedlnitelná, anebo jsme tam my sehráli nějakou hru špatně a nejsme dostatečně, jak už jsem řekl v té předchozí otázce, čitelní pro Evropskou unii?


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já myslím, že jsme selhali my. Máme hledat nejdřív chybu u sebe a pak u těch druhých. Tak co si mohou naši partneři myslet, když prezident republiky přijde s tím, že je více vyšetřovacích verzí? Co si mají naši partneři myslet, myslet o tom, když ministryně spravedlnosti zpochybňuje oficiální verzi vlády? Co si naši partneři mají myslet o tom, když náš ministr, několikadenní ministr zahraničí či ministr vnitra si hraje na špionážního hrdinu a vykládá nesmyslné báchorky o tom, jak kamufloval nějakou cestu do Moskvy? Co si mají naši partneři myslet o tom, že v okamžiku, kdy už jsme věděli, že tady agenti ruské vojenské zpravodajské služby vyhodili muniční sklad do povětří, zabili 2 naše občany, miliardová škoda, že v tom okamžiku tehdy úřadující ministr zahraničí plánuje cestu do Moskvy, aby nakupoval vakcíny, či jeho dětinský nápad, že zrovna v tom okamžiku, když se to dozví, že tady Rusové vyhodili sklad do povětří, tak že on zorganizuje summit Biden versus Putin? No já si myslím, že se musí smát, anebo že se musí divit. Tak těžko můžeme očekávat nějakou silnější reakci. A musím říct, že nás vlastně tím vyhoštěním podpořili, ano, naši sousedé, Slovensko, za to jim patří poděkování, potom pobaltské země, které mají s Ruskem vlastní negativní zkušenosti, vlastně celé dvacáté a dvacáté první století, a pak taky Rumunsko. Takže z těch západních zemí, z těch tradičních demokratických zemí nás tento krok nezvolil nikdo a já si myslím, že to je právě výsledkem zpochybňování ze strany prezidenta, ministryně spravedlnosti a amatérského chování ministra Hamáčka.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane Běhounku, chcete reagovat?

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Já si to nemyslím, ale já se s kolegou Stanjurou nebudu přesouvat, protože to vytáhla opozice, vymýšlí zcestné záležitosti ve smyslu asi snížit kredit pana Hamáčka jako populárního politika, který to všechno zorganizoval, dal dohromady, připravil...


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
...to není vůbec potřeba ...on si ho snížil sám.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
A v tom okamžiku se samozřejmě objeví tisíce spekulací, kdo kdy jak kterak ne proč co, tak samozřejmě v tom okamžiku si to všichni posílají a asi se teda nechystají na to, aby nás následovali.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Já chci říct, že si kredit snižuje ministr Hamáček sám, tím jak neustále mění své verze, jak se zaplétá do svých lží. K tomu vůbec nepotřebuje opozici, to si vystačí úplně sám.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pánové, děkuju mnohokrát za to, že jste byli hosty Událostí, komentářů.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Vždyť to není pravda, pan ministr Hamáček nelhal.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Děkuju vám mnohokrát, přeji vám hezký zbytek večera. Dobrou noc.


Zbyněk STANJURA, předseda poslaneckého klubu a 1. místopředseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, na shledanou.

Jiří BĚHOUNEK, místopředseda strany a poslanec /ČSSD/:
Hezký večer, děkuji za pozvání, dobrou noc.

Zbyněk Stanjura

1. místopředseda strany
předseda poslaneckého klubu ODS