28. dubna 2021

Pražská agentura pro Galileo se mění na agenturu pro vesmírný program a získává nové pravomoci. Rostou také příležitosti pro český výzkum v programu Horizont Evropa

(www.ods.cz) Evropský parlament definitivně potvrdil evropský Kosmický program a program Horizont Evropa. Agentura pro Galileo (GSA) sídlící v Praze bude výrazně posílena a přemění se na agenturu EUSPA (EU Space Programme Agency) pokrývající všechny vesmírné projekty EU. Do výzkumných projektů přes program Horizont směřuje rekordní suma, na kterou dosáhnou i české subjekty.

„Jsem hrdý na to, že se po mnoha letech trpělivé práce podařilo získat pro pražskou vesmírnou agenturu nové úkoly a také peníze a zaměstnance na jejich plnění,“ uvedl europoslanec za ODS Evžen Tošenovský, který se na těchto změnách podílel. „Z vyšší prestiže agentury bude samozřejmě těžit i Česká republika, otevírají se například další příležitosti pro české firmy, a to zejména v inovativních a vysoce technických oblastech.“

K programu Horizont Evropa Evžen Tošenovský uvedl: „Evropská spolupráce ve výzkumu má jasnou přidanou hodnotu, proto jsem rád, že se nám v poslední fázi podařilo doplnit rozpočet Horizontu o další zdroje určené na investice. Z české perspektivy může být podpořen třeba výzkum a vývoj technologií spojených s dekarbonizací v post-uhelných regionech (Moravskoslezský kraj, Ústecko, Karlovarsko), nebo vývoj kosmických aplikací pod záštitou agentury EUSPA.“

Poslanec Tošenovský také opětovně ocenil spolupráci se zpravodaji obou programů, se Stálým zastoupením v Bruselu a odborem kosmických aktivit Ministerstva dopravy.

Nový Vesmírný program EU bude operovat s rozpočtem téměř 15 miliard eur, kromě fungujících projektů pro satelitní navigaci Galileo a pro pozorování Země Copernicus bude nově zastřešovat monitoring blízkého vesmíru (SSA) a satelitní komunikační systém GOVSATCOM. Pražská agentura EUSPA dostane větší odpovědnost za Galileo a v rámci celého programu bude řešit především bezpečnost a aktivity ohledně marketingu a komunikace.

Horizont Evropa navazuje na úspěšný rámcový program pro podporu výzkumu a inovací Horizont 2020, víceletý finanční rámec Unie na něj vyčlenil 95,5 miliardy eur. Tento rozpočet je rozdělen mezi tři pilíře – 1) excelentní vědu, 2) globální výzvy a konkurenceschopnost evropského průmyslu a 3) koncept inovativní Evropy.

Horizont, stejně jako Vesmírný program, patří mezi tzv. komunitární programy bez vyčleněných obálek pro jednotlivé státy, kde spolu soutěží zájemci z celé EU, což vyžaduje daleko vyšší pozornost národních vlád při propagaci těchto programů mezi svými občany a firmami.