26. dubna 2021

SPOLU: Ministr zdravotnictví opět zpochybňuje otevření obchodů od 3. května

(www.ods.cz) Další nejasnosti v otevírání obchodů od pondělí 3. května. Ministr Havlíček nejdříve oznámí, že maloobchody budou moct svůj provoz obnovit znovu od pondělí, načež celé tvrzení vyvrátí ministr Arenberger. Definitivní rozhodnutí má padnout ve čtvrtek. Celé toto vládní fiasko uvádí podnikatele a prodejce znovu do obrovské nejistoty.

„Slovensko dnes otevírá hotely, obchody, fitness centra, muzea a také zahrádky restaurací. Jak si vede gastronomický sektor a sektor služeb u nás? Sotva Nejvyšší správní soud zruší opatření, kvůli kterému jsou zavřené obchody a služby, jako nezákonné, napíše ministerstvo zdravotnictví drze okamžitě nové, taktéž protiprávní.

Živnostníci a malé firmy skomírají, pokud už nezkrachovali. Aby byl ekonomický zmar úplný, ministr zdravotnictví dnes oznámil, že otevření služeb od 3. května nepovolí. Plány na otevírání služeb spíš připomínají onu Cimrmanovu metodu slepých uliček. To musí skončit, vláda musí umožnit otevřít ostatní obchody 3. května tak, jak bylo řečeno,“ říká Jan Skopeček, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru a člen ekonomického AntiCovid týmu koalice SPOLU.

„Nový ministr zdravotnictví, nový systém, staré problémy. Obchody jsou schopny dodržovat nejpřísnější hygienická a bezpečnostní opatření. Nikdo neprokázal, že by se zde významně šířila pandemie. Nechápu pak, proč si je zase bere vláda jako pokusné králíky a hraje si s termínem otevření. Vláda jen přilévá olej do ohně frustrace, deprese a strachu o přežití malých podnikatelů,“ uvádí Lukáš Otys, místopředseda TOP 09 a další člen ekonomického AntiCovid týmu koalice SPOLU.