26. dubna 2021

Babiš není kompetentní premiér. Jeho vláda Česku škodí

(CNN Prima News) Evropská komise v sobotu znovu potvrdila svůj závěr, že premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů. Opozici prý verdikt nepřekvapil a říká, že na problém upozorňuje už roky. „Babiš v tuto chvíli není kompetentním premiérem,“ pronesl v pořadu K věci na CNN Prima NEWS místopředseda ODS Martin Baxa.

Celý rozhovor s Martinem Baxou můžete zhlédnout na CNN Prima News.

„Na střet zájmů Andreje Babiše upozorňujeme dlouhodobě, je to naprosto neudržitelný stav. Byť premiér Babiš verdikt opakovaně zpochybňoval, zlehčovat, teď se ukázalo, že to, co roky tvrdíme, je jednoznačně potvrzeno. Je to jeden z důvodů, proč říkat, že Andrej Babiš v tuto chvíli není kompetentním premiérem,“ uvedl v pořadu K věci Martin Baxa.

Podle Baxy Babišův „permanentní střet zájmů“ zatěžuje i celé jeho vládnutí v České republice. Navíc premiérův častý argument, že společnost Agrofert převedl do svěřenského fondu, je v očích místopředsedy ODS nezásadní.

„Evropská unie a příslušné orgány Evropské komise bezpochyby velice dobře znají právní prostředí České republiky. I přesto vyhodnotily tuto záležitost jako evidentní střet zájmů premiéra. Zprávy, že Agrofert čerpá dotace z Evropské unie, jsou mnohem podstatnější než fakt, že Agrofert je nyní ve svěřeneckém fondu,“ sdělil Baxa.

Vláda Andreje Babiše navíc podle Baxy v posledních měsících podléhá následkům nejen premiérových osobních problémů, ovlivňuje ji také pandemie koronaviru. „Naprosto jasně se ukazuje, že Andrej Babiš sám není schopen dostatečně schopně vést boj proti pandemii covidu,“ konstatoval místopředseda ODS.

Opozice: Andrej Babiš je pro ČR špatným premiérem

Země se podle Baxy potýká s „řadou nelichotivých prvenství“. „Jako počet lidí, kteří se stali obětmi nemoci covid-19, špatná očkovací strategie, obrovské dopady na ekonomiku České republiky. Dopadů špatného vládnutí Andreje Babiše je mnoho a cítí je všichni občané. To zpochybňuje kompetenci Andreje Babiše jako premiéra a jeho vlády v klíčových okamžicích, kterými naše země prochází,“ doplnil Martin Baxa.

Zpráva Evropské komise může podle něj mít dopad také na budoucnost České republiky. „Jsme uprostřed velmi náročných vyjednávání s Evropskou unií ohledně dotací. Budeme se ptát, jaké závěry bude zpráva mít ve vztahu k dotacím, které jsou v současnosti vypláceny, ale také, co to bude znamenat při současných vyjednáváních. Myslím, že verdikt vyvolává velké otazníky ohledně toho, jak bude dál vypadat dotační podpora, i jak bude Česko vnímáno v rámci Evropské unie,“ mínil Baxa.

Opozice už podle Baxy premiéra vyzvala, aby se v Poslanecké sněmovně zeptal, zda má jeho vláda důvěru. „Andrej Babiš to odmítl. V tuto chvíli je na stole, aby se Poslanecká sněmovna sama aktivně vyjádřila, zda má jeho vláda důvěru,“ řekl místopředseda ODS.

„Věřím, že pokud by na stole byl plán, aby se hlasovalo o nedůvěře vládě, takové hlasy by v Poslanecké sněmovně byly. Opozice se shoduje, že vláda Andreje Babiše je špatnou vládou pro Českou republiku,“ dodal Baxa.

Martin Baxa

místopředseda strany