22. dubna 2021

Umíme se poučit z chyb, naše koalice vyhraje volby

(Reflex) Reflex oslovil předsedu ODS Petra Fialu, aby odpověděl na devět otázek o historii i současnosti strany v souvislosti s třiceti lety od jejího založení.

Třicet let je dlouhá doba a je jasné, že tolik let se politická strana nějakým způsobem vyvíjí. Jak byste popsal ideový vývoj ODS od jejího založení do dneška?

Všichni jsme se za těch třicet let změnili, celá země je v úplně jiné situaci než těsně po pádu socialismu, který velká část občanů ani nezažila. Strany všude na Západě se potýkají s odlivem členstva, reagují na nové výzvy, mění způsob práce a komunikaci, protože se zásadně proměnila společnost, média a přišel internet. Týká se to samozřejmě i ODS. To základní ale naštěstí přetrvalo. ODS vznikla z Občanského fóra na základě přesvědčení, že parlamentní demokracie se neobejde bez standardních politických stran. Že normální politika není něco nechutného, ale že je to naopak záruka svobodné společnosti. A od té doby v české politice už třicet let reprezentuje hodnoty střední třídy a nabízí rozumnou pravicovou politiku pro aktivní, hodnotově orientované voliče. Takže přestože se ODS nutně vyvíjí, naše základní principy jsou stále aktuální. Neseme v sobě étos listopadu 1989, hodnoty svobody, demokracie, kapitalismu a příslušnosti k Západu. Tím se orientujeme i v těžkých časech a ve chvílích, kdy mnozí orientaci už ztratili. To je skvělá zpráva a mám velkou radost, že mohu být u toho.

Kdybyste měl charakterizovat dnešní ODS jedním slovem, jaké by to bylo?

Jedním slovem? To je přece jasné: ODS!

Které období bylo podle vás pro ODS nejúspěšnější z hlediska toho, co se jí dařilo prosadit ze svých programových zásad?

Každé období mělo své výzvy, své úspěchy, ale také problémy. Nepochybně největší šanci prosazovat svůj program měla ODS tehdy, když byla ve vládě. Navzdory rozšířené mediální zkratce ale v posledních třiceti letech ODS vládla v České republice jen zhruba dvanáct let. Výrazně ovlivnila v 90. letech naši cestu ke kapitalismu a prosperitě, upevnění naší parlamentní demokracie, měla velký podíl na našem vstupu do NATO a EU. Vlády ODS na přelomu desátých let tohoto století dokázaly snížit daně, modernizovat státní správu a upevnit naši pozici mezi západními demokraciemi.

Své programové priority ale ODS dokázala prosazovat i z opozice – naposledy například tehdy, kdy se nám podařilo zrušit superhrubou mzdu a snížit daň z příjmu, jeden z pilířů našeho programu. Jsem přesvědčen, že ODS se vždy, ať už byla ve vládě, nebo v opozici, snažila držet svých programových zásad, hodnot a principů, kterým věří její členové. Chyb se nevyvaruje nikdo, ale tohle základní směřování ODS je nezpochybnitelné. Proto jsem ji také vždy volil.

A naopak – ve kterém období se podle vás ODS nejvíce odchýlila od svých zásad a ideálů a v čem?

Samozřejmě těch okamžiků, které vzbuzovaly u voličů pochybnosti, je více. Někoho napadne dlouhé období opoziční smlouvy, jiný si vzpomene na zvyšování daní v době ekonomické krize navzdory předvolebním slibům. Ale buďme v tom hodnocení minulosti opatrní. ODS nikdy nevládla sama, vždy musela vytvářet koalice, dělat kompromisy, reagovat na změny politiky a společnosti. Možná to nejpodstatnější je, že jsme chyby vždycky dokázali pojmenovat, vyříkat si je a poučit se z nich. Nakonec do čela ODS jsem přišel ve chvíli, kdy byla na dně a kdy si mnozí mysleli, že se už nemůže zvednout. Ale dokázali jsme to, mimo jiné i proto, že jsme pro voliče přesvědčivě obnovili ideály, na nichž byla ODS postavena, a současně jsme začali nabízet moderní pravicovou politiku.

Spatřujete na tuzemské politické scéně nějakého přirozeného partnera pro spolupráci s ODS, případně jakého (nad rámec předvolební koalice SPOLU)?

Koalice SPOLU přece právě spojuje strany, které jsou naším přirozeným partnerem – hodnotově konzervativní KDU-ČSL a ekonomicky liberální TOP 09. Nedával bych ji do závorky, jak je to ve vaší otázce. Je to odvážný projekt, který vyžadoval mnoho politické představivosti, schopnosti překonat křivdy z minulosti a jenž obsahuje silnou vizi, jak udělat středopravicovou politiku opět vítěznou. To je přece velká věc a věřím, že koalice SPOLU vyhraje volby.

Koho považujete za největšího ideového soka ODS na současné tuzemské politické scéně a proč?

To je jednoduché: největším ideovým soupeřem je levice a populisté, ale to je dneska vlastně taky levice. Tedy Babišovo hnutí, komunisté a socialisté. A ideovým soupeřem je samozřejmě také „nová levice“, kterou představují piráti. Ale když se ptáte na ideové soupeře, tak to neznamená, že jsou všichni stejní a že představují pro společnost stejné nebezpečí. Třeba s piráty se zcela jistě neshodnu na řadě věcí, současně je ale třeba přiznat, že v opozici v mnoha tématech dokážeme dobře spolupracovat.

V čem vidíte v současnosti největší rizika pro demokratický vývoj společnosti?

Nedávno jsem o tom hovořil ve svém projevu při příležitosti podepsání koaliční smlouvy koalice SPOLU. Mluvil jsem o třech hrozbách. Jednou z nich je hrozící ekonomická krize, která souvisí s pandemií a se špatnou politikou současné vlády. Druhým rizikem je krize vzdělávání – chcete-li, riziko neschopnosti našich dětí konkurovat vyspělému světu. V neposlední řadě je to riziko oslabení naší příslušnosti k Západu. Ještě nikdy nebylo uvnitř našich hranic tolik ochotných pomocníků, kteří pracují na tom, aby se naše země znovu dostala do područí východních autoritativních režimů. A samozřejmě i uvnitř západních demokracií se děje plno věcí, nad nimiž občas zůstává rozum stát. O svobodu musíme bojovat každý den.

Kde vidíte ODS za 10 let?

Jako nejsilnější vládní stranu, jež dovedla Českou republiku mezi nejúspěšnější země na světě.

Proč ODS vlastně neslaví 30 let založení?

Jak jste na to přišli? Nikdo, myslím, neslaví své narozeniny týden dopředu, kdy mi kladete tuto otázku. ODS své výročí velmi důstojně oslaví. Jsme samozřejmě limitováni pandemickou situací a souvisejícími opatřeními, takže třeba nemůžeme udělat větší shromáždění členů, slavnostní kongres, věci, o kterých jsem dříve v souvislosti s tímto výročím přemýšlel. Přímo na den našeho založení jsem svolal výroční zasedání naší výkonné rady, nechali jsme připravit rozsáhlou publikaci o historii ODS, kterou ve středu slavnostně pokřtíme, našemu výročí se budeme věnovat na sociálních sítích a slavit budeme všemi způsoby, jež jsou dnes možné. Však také máme co.

(Autor: Marek Stoniš, Oldřich Tichý)

Petr Fiala

předseda ODS