20. dubna 2021

Důkazy mluví jasně. Jednání ruských agentů je nutné tvrdě odsoudit

Komentář místopředsedy výboru pro bezpečnost a poslance ODS po včerejším večerním jednání sněmovního výboru.

Pavel Žáček: Výbor pro bezpečnost byl včera ve večerních hodinách informován zástupci zpravodajských služeb a Policie České republiky, zejména ředitelem Bezpečnostní informační služby plk. Ing. Michalem Koudelkou a ředitelem Národní centrály proti organizovanému zločinu plk. JUDr. Jiřím Mazánkem, o podrobnostech vyšetření zákulisí výbuchů muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 a ruské účasti na této tragické události.

Souhrn zjištěných důkazů jednoznačně umožňuje potvrdit pohyb dvou ruských zpravodajských důstojníků ze zvláštního útvaru ruské rozvědné služby GRU v České republice a na místě činu. Je zjevné, že při propašování výbušného zařízení do objektu muničních skladů ve Vrběticích šlo o součást složitější ruské operace, jež měla přesah do Bulharska a dalších států, a bohužel vyústila v tragickou smrt dvou českých občanů a miliardové škody na majetku.

Znovu je nutné tvrdě odsoudit tyto vražedné praktiky Ruské federace, které rozhodně nepatří do civilizovaných vztahů mezi státy v 21. století. Proto je nutné reagovat vypovězením co největšího počtu ruských diplomatů a zpravodajských důstojníků ze zastupitelského úřadu RF v Praze anebo ruských konzulátů.“

PhDr. Pavel Žáček, Ph.D.

poslanec PČR
zakladatel a první ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů a Archivu bezpečnostních složek