12. dubna 2021

Kultura není nadhodnota. Otevřete muzea, galerie a památky!

(www.ods.cz) Po více než roce s pandemií čínského viru víme pozitivně pouze to, že vláda zpackala, co mohla. Chaos, metoda pokus omyl a tupé lockdowny nepřinesly kýžený efekt. Naopak frustrace lidí, kteří byli opakovaně státní mocí klamáni, dosahuje nebezpečných rozměrů. Jediným nástrojem s vykazatelnými výsledky se stalo šíření strachu a paniky, z jednoznačně negativních vedlejších dopadů se však budeme vzpamatovávat ještě dlouho.

„Nový ministr zdravotnictví má nyní prostor přehodnotit všechna mimořádná opatření tak, aby dávala elementární smysl. Ten rozhodně neshledávám v zavřených muzeích, galeriích a památkách, které budou při zavedení přísných hygienických podmínek rozhodně stejně bezpečné, ne-li bezpečnější než např. otevřené farmářské trhy nebo prodejny potravin,“ říká místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer a dodává: „S každým uvolněním se upustí pára frustrace, každá vymýcená nelogičnost nás vrací k důvěře a vzájemné ohleduplnosti.“

Jiří Oberfalzer

místopředseda Senátu PČR