15. února 2021

Jak je důležité míti vakcínu

(iDNES.cz) Je důležité proočkovat naše občany. Jen tak lze „přeprat“ COVID. Některé skupiny obyvatel musí být očkovány prioritně. Dobrá, jdeme na to.

JAK NA TO?

Pokud bych něco podobného měla pro naší zemi organizovat, šla bych na to s vlastní logikou. Řeknu, jak to provedu, nechám zpracovat jednoduchou informaci, proč se nechat očkovat a vysvětlím, co se po dokončeném očkování změní pro jednotlivce i společnost.

Objednám vakcíny. Zajistím distributora očkovacích vakcín. Budu kontaktovat zdravotní pojišťovny a zdravotnická zařízení a domluvím se dopředu na tom, jak to celé zorganizujeme, kolik to bude stát, jak oslovíme prioritní skupiny, jak oslovíme ty ostatní a kam je pak budeme zvát. Nutno podotknout, že k tomu je nutné posadit k jednacímu stolu minimálně i zástupce krajů.

ROZKAZ ZNÍ JASNĚ...?

Jak stanovíme postup? Z logiky věci. Pokud vím, že do země s určitostí přijde například 10 000 vakcín, které jsou na dvě dávky pro jednoho člověka, pak musím dělit dvěma. Tedy naočkovat 5 000 lidí. Podle toho stanovím priority. Hodně jsem svůj návod zjednodušila, ale proto, co chci napsat, to stačí.

Naši vrchní plánovači jsou asi běžným světem nepolíbení, jinak by to muselo vypadat jinak. Obyčejní lidé se domnívají, že po očkování už bude dobře. Někteří myslí, že zahodí roušky, druzí, že se bude cestovat a třetí, že jejich děti konečně půjdou třeba do školy. Ale jak je to doopravdy?

Všichni hledají informace, které nelze najít. Když už vznikne návod, kdo je v první a druhé linii, pak není, kdo by očkoval. Když už je i dostatek očkovacích míst alespoň pro první vlnu očkování, není dostatek vakcín. Když přijdou alespoň nějaké vakcíny, nejsou jehly a injekční stříkačky. Když vše nějak je tam, kde má, zjistíme, že místo 5 000 lidí (viz. příklad výše) jsme naočkovali dvojnásobek a vakcína jaksi došla. Zapomněli jsme na druhou dávku. Informace, co bude po očkování, no tak až tam se vrchní plánovač zřejmě vůbec nedostal.

Zdá se vám to směšné? Smála bych se, kdyby tohle nebyla velmi tvrdá realita dnešních dní.

KDE UDĚLAL VRCHNÍ PLÁNOVAČ CHYBU?

Klientů a zaměstnanci Domova Sulická byli většinově očkováni první dávkou. Jsme rádi. Pro zaměstnance i klienty je to šance, že se všichni po dlouhých měsících dostaneme tak říkajíc „na vzduch.“ Ale potřebujeme druhou dávku. A já nemám tušení, jestli v plánovaném termínu druhá dávka bude, neboť vakcína došla. Takže další nejistota a znovu bez jasných informací, co dál. Vakcíny prostě nějak přijdou, počkejte si. Jak dlouho? A nebude už třeba pozdě? Nevím. Potřebujeme také doočkovat klienty a zaměstnance, kteří nemohli být očkováni v první vlně. Nějaký termín bych asi hledala marně i v křišťálové kouli.

Kdo za to může? Tady vím zcela přesně! Vrchní plánovač, který převzal odpovědnost za očkování. Asi mu to plánování moc nejde. Taky už ze sebe začíná zase setřásat osobní odpovědnost, kterou si na začátku operace očkování sám udělil. Chybí informace, chybí jasný plán, jak to bude s očkováním a co nastane po něm. Termíny plavou na vodě. Potřebujeme základní plán shora. My dole si naše drobné plánky zvládneme, co naplánujeme sami, to prostě běží a naštěstí umíme zvládat i velmi složité situace. Ale vakcínu si vážně vyrobit neumíme.

Blogy Lenky Kohoutové.

Lenka Kohoutová

členka programového týmu pro důchodovou reformu, sociální a prorodinnou politiku