7. dubna 2021

Po bitvě o navrácení deseti miliard přijde Ministerstvo obrany kvůli vlastní neschopnosti o půl miliardy

(www.ods.cz) Prohlášení předsedkyně sněmovního výboru pro obranu

Jana Černochová: „Pravomocné rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o udělení více než půlmiliardové pokuty Ministerstvu obrany za pochybení při zakázce na nákup víceúčelových vrtulníků je pohromou pro obranný rozpočet a naše ozbrojené síly. Bez ohledu na to, zda bude následovat soudní proces, a bez ohledu na jeho výsledek, je zjevné, že odmítnutí námitky jednoho z uchazečů proti výsledku tendru bylo zásadní chybou.

Tato chyba přinesla resortu obrany zcela zbytečné komplikace a tahanice a nese za ni odpovědnost zejména tehdejší náměstek pro akvizice Říha, který rezignoval na svou funkci v únoru 2020 po pochybnostech o správnosti postupu v jiném tendru. Nicméně ministerstvo neopustil a pracoval na něm dál přesto, že pobral necelé dva miliony korun za konkurenční doložku. A po roce, tedy na začátku letošního roku, nastoupil na účelově zřízený náměstkovský post. Vyzývám ministra obrany, aby z rozhodnutí o půlmiliardové pokutě vyvodil jednoznačné personální důsledky.

Pokud dle Ministerstva obrany nedošlo k pochybení při zmíněném odmítnutí námitky, selhala právní obhajoba resortu při řízení u ÚOHS. Jestliže nedojde ke změně přístupu resortu obrany k této kauze, hrozí, že Česká republika prohraje i paralelní proces vedený u Evropské komise. Naše obrana si nemůže v tuto chvíli, kdy je zpochybňován její rozpočet a kdy potřebuje investovat stovky miliard do modernizace armády, dovolit platit stamilionové pokuty za selhání úředního aparátu. Jde o podporu veřejnosti i politiků napříč politickým spektrem, kteří se o prostředky pro armádu zasazují.“

Jana Černochová

1. místopředsedkyně poslaneckého klubu PČR
předsedkyně sněmovního výboru pro obranu
expertka pro obranu