6. dubna 2021

ODS: Výroční zpráva NKÚ jasně poukazuje na neschopnost vlády

(www.ods.cz) Výroční zpráva NKÚ a tvrdá kritika hospodaření státu a neschopnosti vlády pohnout s infrastrukturními projekty, s penzijní reformou či digitalizací státu není nijak překvapující. Vláda schovává svoji neschopnost pod roušku pandemie covid-19. Ta však pouze upozornila na problémy a zásadní projekty, které stále nejsou vyřešeny a dokončeny. Rozumné hospodaření a systematické jednání vládě absolutně nic neříkají.

„Že se Česká republika za vládnutí ANO a ČSSD v oblasti digitalizace státu posunuje šnečím tempem, to poznal každý z nás na vlastní kůži. Průšvihy posledních dnů, jako nulové finance do obnovy systému základních registrů, spolu s dnešními informacemi z NKÚ ukazují, že ‚Digitální Česko‘ je spíš jen marketingová mantra. Že se i přes vynaložení 67 miliard korun stále propadáme v žebříčcích, to jde přímo na vrub Babišovy vlády,“ řekl místopředseda ODS Martin Kupka.

„Zpráva NKÚ potvrzuje v oblasti hospodaření státu to, co jsme tvrdili při projednávání posledních rozpočtů. Současné obří, rekordní deficity ve stovkách miliard korun nelze svést pouze na covid-19. Kdo tvrdí opak, jako např. ministryně financí Schillerová, neříká pravdu a cynicky využívá pandemii k zakrytí své vlastní neschopnosti hospodařit zdravě a udržitelně. Více jak polovina loňského nárůstu státních výdajů (minimálně 146 mld. Kč) neměla a nemá s pandemií cokoliv společného. I to konstatuje NKÚ. Za tragickým výsledkem hospodaření je neschopnost vlády šetřit, bujení sociálních dávek, každoroční zvyšování počtu státních zaměstnanců placených z veřejných rozpočtů, ale i neschopnost provést reformu penzí. Takové systémové selhání státu žádné sofistikované PR překrýt nemůže. Občané dobře vědí, že svými daněmi živí stále více nefunkční stát, který jim přestal přinášet jakoukoliv přidanou hodnotu již dávno,“ uvedl místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

„Místo malého a levného státu nám vláda ANO a ČSSD buduje obří a drahý stát, který neustále bobtná jako Otesánek, zvyšuje se byrokracie, snižuje se efektivita služeb a provoz státu zdražuje. To vše hází klacky pod nohy konkurenceschopnosti a celkové výkonnosti národního hospodářství. Vidíme to nejen na vývoji veřejných financí, ale i v mnohých předchozích zprávách NKÚ, které ve Sněmovně projednáváme. Vláda si z nich nebere ponaučení, ale pouze fabuluje a lakuje věci na růžovo. Navzdory tvrzení vládních představitelů o rezervách se prokazuje, že vláda žádné nevytvořila. Naplnily se tak obavy, které vyjádřil NKÚ ještě před příchodem pandemie, že státní finance jsou na krizi ještě hůře připraveny než před minulou hospodářskou krizí. Je tragédie, že více než polovina z meziročního nárůstu celkových výdajů státního rozpočtu v roce 2020 nesouvisela s pandemií covidu-19, což přispívá k jednomu z nejrychlejších temp zadlužování mezi evropskými zeměmi. Na to vše doplatí daňový poplatník, který živí přebyrokratizovaný stát bez efektu, ale ještě bude muset platit dluhy po této vládě,“ sdělil poslanec ODS Vojtěch Munzar.