4. dubna 2021

Opatření ministerstva zdravotnictví je dál protiústavní. Jeho obhajoba nepřípustná

(www.ods.cz) Opět za protiústavní označuje senátorka Chalánková upravená pravidla pro návrat českých občanů ze zahraničí. Výroky ministra Blatného, který povinné podstupování PCR testů v zahraničí hájí lékařskými důvody, považuje za nepřípustné, protože nerespektují základní práva zakotvená v Listině základních práv a svobod.

Chalánková tak reaguje na reakci ministerstva zdravotnictví na rozhodnutí pražského městského soudu, který zrušil pro nezákonnost část původního opatření, podle kterého se museli občané před návratem domů nechat testovat v zahraničních akreditovaných laboratořích. 

„Rozhodnutí městského soudu vítám, částečně se jím potvrdily obavy, které mě před několika týdny vedly k iniciování ústavní stížnosti. Reakci ministra zdravotnictví lze považovat za výsměch. Na první pohled opatření svého úřadu zmírní, ve skutečnosti ale dál hází klacky pod nohy všem českým občanům, kteří z různých důvodů vycestují do zahraničí a chtějí nebo potřebují se vrátit do vlasti,“ říká Jitka Chalánková. Podle Chalánkové je přitom zcela podružná debata, z jakých zemí testy budou povinné a z jakých ne, případně jaký dopravní prostředek při cestě domů lidé využijí.

„Opatření vydané ministerstvem zdravotnictví je protiústavní z principu, v původním i upraveném znění. Nikdo nemůže bránit českému občanu v návratu do České republiky, anebo ho čímkoliv podmiňovat. Neříkám, že je protiústavní nutit občany podrobit se testům či karanténě. Protiústavní je bránit jim, aby se testům a karanténě podrobili až na českém státním území.“

Dřívější ústavní stížnost skupiny senátorů v čele s Jitkou Chalánkovou Ústavní soud odmítl pro údajnou nepříslušnost, protože podle vyjádření Ústavního soudu v současnosti nemůže v rámci preventivní kontroly ústavnosti posuzovat opatření obecné povahy vydávaná ministerstvy. Právě proto senátorka Chalánková předloží návrh novely Zákona o Ústavním soudu, která tuto mezeru zaplní a umožní přezkoumat soulad s Ústavou vedle zákonů nebo vládních nařízení také u tohoto typu právního předpisu.

„Je třeba jasně říci, že pouze Ústavní soud, nikoliv obecné soudy, může a má konstatovat nesoulad zákonů či jiných předpisů či opatření s Ústavou. A Ústava je nejvyšším zákonem státu ku prospěchu občanů.“ 

Jitka Chalánková

senátorka PČR