1. dubna 2021

Stavební megaúřad odmítáme, je hrozbou pro Českou republiku

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy ODS Martina Kupky.

„Bojujeme za rozumný stavební zákon. Přicházíme s řešením, které zajistí jednodušší a rychlejší povolování staveb, ale bez zbytečných nákladů navíc. Bez toho, aby Česká republika vytahovala lidem z kapes peníze na stavbu nového megaúřadu. Odmítáme hrozbu, že by se povolování staveb na několik let mohlo ochromit. Na základě průzkumu mezi úředníky stavebních úřadů se ukázalo, že pouze 40 % z nich by přijalo pozvání do nového megaúřadu, což by znamenalo velký problém. Stát chce budovat novou instituci o více než 13 tisících úřednících, ale zároveň má jasnou odezvu, že tyto pracovníky nebude mít k dispozici. Česká republika v tuto chvíli bojuje s nedostatkem kvalifikovaných úředníků, kteří jsou schopni připravovat kvalitní rozhodnutí. Nekvalitní rozhodnutí znamenají především problémy pro developery a pro všechny, kteří potřebují stavět. Proto představujeme řešení, které napříč celou opozicí připravila skupina poslanců. Nabízíme rozumné, rychlé a jednoduché řešení, které by Českou republiku vyvedlo ze současné krize dlouhého povolování staveb,“ říká místopředseda ODS Martin Kupka.

Martin Kupka

místopředseda strany