29. března 2021

ČSSD oprášila programové haraburdí. Vůbec si neuvědomuje, v jaké situaci ČR je

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy poslaneckého klubu ODS

Jan Skopeček: „ČSSD dnes představila kampaň ‚Víme, co po covidu‘. Staré, oprášené, stokrát v minulosti opakované socialistické programové haraburdí v podobě návrhů na bankovní daň, pětitýdenní dovolenou, nebo kratší pracovní týden se tak znovu dostalo na světlo.

Opakované omílání těchto návrhů ukazuje, že ČSSD s ničím novým není schopna přijít. A co je ještě mnohem vážnější, neuvědomuje si hloubku a tíži dnešní krize, která znamená v historii nejhlubší ekonomický propad, neudržitelně vysoké výdaje státu a likvidaci mnoha podnikatelů a firem. Jinak by návrhy ČSSD nemohly mířit směrem, který chce dát firmám na hraně existence poslední ránu. Navíc např. jí navrhovanou delší dovolenou už celá řada soukromých firem, kterým to ekonomická situace dovoluje, svým zaměstnancům poskytuje.

Covidová krize odhalila mimo jiné zkostnatělost fungování státních institucí, přebujelou, nefunkční byrokracii, nedotaženou a podceněnou digitalizaci. Právě to musí být prioritou budoucí vlády spolu s nutností vrátit veřejné finance na udržitelnou trajektorii, prosadit důchodovou reformu, zachránit menší a střední podnikatele jako nezbytnou páteř české ekonomiky, odstranit regulace a překážky a zvýšit tak konkurenceschopnost naší ekonomiky.

Nic takového ČSSD nenabízí ani zdaleka. ČSSD neví, co po covidu dělat. Co ale čekat od strany, která v současné době neví pomalu ani to, co bude za 14 dní.“

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS