25. března 2021

Evropský parlament přiblížil jednoduché a bezpečné cestování díky digitálním zeleným certifikátům

(www.ods.cz) Evropský parlament dnes vyslovil souhlas se zrychlenou procedurou při schvalování tzv. digitálního zeleného certifikátu, který by měl jeho držitelům umožňovat jednodušší cestování po EU a také dát jistotu členským státům, že cizinci, kteří do dané země přijíždí, jsou zdraví. Nový systém by mohl začít fungovat začátkem letních prázdnin.

„Covid pasy jsou dobrou iniciativou, která pomůže obnovit volné cestování po Evropě. K získání pozitivního osvědčení by měly vést tři cesty – očkování, test či prodělaná nemoc. Odpor, který covid pasy vzbuzují u části lidí v EU, považuji za nedorozumění. Do mnoha států světa bylo třeba mít očkování i před covidem, například na žlutou zimnici. Musíme proto vysvětlovat, že jde o opatření dočasné a pragmatické, které nám umožní rychlejší návrat k normálu, byť přizpůsobenému podmínkám pandemie,“ uvedl europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra.

Podmínkou pro fungování celounijního systému je funkční národní systém, který bude komunikovat s evropským portálem a ověřovat QR kódy, které budou součástí certifikátu. Aby např. italský policista ověřil, zda je předložený certifikát českého občana platný, musí mu prostřednictvím evropského portálu tuto informaci potvrdit český registr. Na první pohled složitý systém má za cíl co nejvíce omezit sdílení osobních údajů občanů mezi státy.

„Aby čeští občané mohli tento jednodušší systém cestování využívat hned po jeho spuštění, je potřeba, aby vláda vytvořila národní registr osob, které splňují kritéria pro získání tohoto certifikátu. Na tomto systému musí začít pracovat co nejdříve a jeho vývoj svěřit lidem, kteří to zvládnou. Abychom se nedostali do podobné situace jako např. s elektronickými dálničními známkami,“ uvedla europoslankyně Veronika Vrecionová.

„Musíme také vyjasnit, kdo bude mít pravomoc tyto certifikáty ověřovat, zda budou mít možnost jednotlivé země kontrolovat jejich držení přímo na hranicích a jak celý systém bude v praxi fungovat. Také musí zůstat členským zemím povinnost stanovit míru proticovicových opatření platných v daném státě,“ dodal předseda europoslaneckého klubu ODS Jan Zahradil.