24. března 2021

Hrozící kolaps základních registrů? Totální selhání Babišovy vlády!

(www.ods.cz) Komentář místopředsedy ODS a místopředsedy sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj Martina Kupky

Martin Kupka: „Dnešní vyjádření ministerstva vnitra, které hovoří o tom, že se brzy dostanou systémy základních registrů na hranu svých možností, považuji za naprosté selhání vlády Andreje Babiše a ministra vnitra Hamáčka. Potřeba obnovy a rozvoje základních registrů je známa nejméně od roku 2017, a to už byl Andrej Babiš ministrem financí a nyní už je skoro 4 roky premiérem. Ukazuje se, že marketing nedokáže zamaskovat nepřipravenost, nesystémovost, nekompetentnost a neschopnost vlády v této oblasti. Vláda v posledních letech fakticky lakovala na růžovo posun v rámci digitalizace, protože očividně ani nedocházelo k řádné údržbě už existujících systémů. Že ministerstvo financí nedalo resortu vnitra na servis základních registrů od roku 2018 ani korunu, to jen dokazuje priority Andreje Babiše a jeho vztah k digitalizaci. I přestože má svého zmocněnce pro digitalizaci a ten sesbíral všechny IT projekty z ministerstev a zabalil je do dokumentu Digitální Česko, nebere digitalizaci a digitální transformaci za příležitost pro ČR, ale za něco, co ho obtěžuje a otravuje. Tohle flagrantní selhání fungování státu se musí prošetřit. Proto jsem inicioval svolání mimořádného jednání sněmovního výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Doufám, že i v tomto případě bude premiér trvat na tom, aby se řeklo jméno, kdo za toto neuvěřitelné selhání na straně státu může.“

Martin Kupka

místopředseda strany