14. března 2021

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Co vydrží města – a kde na to vezmou? Hosty Otázek Václava Moravce byli primátoři Prahy, Brna a Ostravy – Zdeněk Hřib z Pirátů, Markéta Vaňková z ODS a Tomáš Macura z hnutí ANO.

Celý rozhovor s Markétou Vaňkovou můžete zhlédnout na ČT24.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jste na správné adrese. Tady je zpravodajská jednička v zemi, tady je ČT24. Ještě jednou vítejte. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit?
Kdy bude líp? Nebo už líp bylo? Diskuse primátorů Prahy, Brna a Ostravy, Zdeňka Hřiba z Pirátů, Markéty Vaňkové z
ODS a Tomáše Macury z hnutí ANO.
Kdo rychle dává, dvakrát dává. Ale z čeho? Jak se roční omezení dotknou obecních a městských pokladen? Na co už hned tak nebudou peníze? Další téma druhé části Otázek. Ještě jednou hezké nedělní odpoledne vám všem, divákům zpravodajské Čtyřiadvacítky, stále jste v jedinečném prostoru pro diskusi. „Bojujeme o životy lidí, situace v nemocnicích je dramatická, jediné řešení je vakcína, ale sháníme i léky proti covidu,“ říká premiér Andrej Babiš, který neopomene zmínit, že právě on je ten, který jezdí po světě a neustále shání vakcíny a léky. Zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv slova premiéra o tom, že český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování, ve čtvrtek odmítli, ve skutečnosti by registrace přípravku mohla být v řádu měsíců, pokud se prokážou jeho účinky.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 21. 2. 2021 /ANO/:
Nám se povedlo zajistit tu látku Bamlanivimab od firmy Lilly přímo z Ameriky, 500 dodávek, bohužel se zdržely, přijdou příští týden.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 28. 2. 2021 /ANO/:
My děláme všechno pro to, abysme získali maximum vakcíny. Já lítám po světě, telefonuju. Od rána do večera tady bojuju za vakcíny, bojuju za ty léky, kdo tady sehnal Regeneron? Druhý v Evropě. Já jsem ho sehnal. Bamlanivimab. Já jsem ho sehnal.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 7. 3. 2021 /ANO/:
Velké téma je samozřejmě Ivermektin. Já se jenom ptám, že máme tady lék, který je velice levný, tak proč bysme ho nemohli dát do ambulantní léčby.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 11. 3. 2021 /ANO/:
V delegaci je se mnou prof. Vašáková, která s dalšími týmy našich vědců vyvinuli podobný lék, který je ve finále schvalování u SÚKL, který je i v tabletkách a se bude taky inhalovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak bylo řečeno, zástupci Státního ústavu pro kontrolu léčiv slova premiéra o tom, že český lék proti covidu-19 je ve finále schvalování, ve čtvrtek odmítli. Ve skutečnosti by registrace přípravku mohla být v řádu měsíců, pokud se prokážou jeho účinky. A dalšími hosty jsou avizovaní. Začneme od největšího města, tedy od Prahy, pražský primátor, který je zároveň svým způsobem i
hejtmanem, Zdeněk Hřib z Pirátů. Vítejte, hezký dobrý den.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mé pozvání přijal i primátor města Ostravy Tomáš Macura z hnutí ANO. Vítejte, hezký dobrý den.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Pěkné odpoledne.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám primátorku města Brna Markétu Vaňkovou z
ODS. Vítejte, hezký dobrý den.

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Začnu u vás, pane primátore Macuro, protože jste z vládního hnutí ANO, na den přesně za 14 dní skončí nouzový stav. Vy už jako primátor Ostravy víte, co bude po konci nouzového stavu?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Ne, to opravdu nevím a ani o tom nebudu nijak rozhodovat. Mám za to nebo doufám, že se to, co se bude dít po ukončení nouzového stavu, bude odvíjet od reálných dat, která ještě tedy budeme nebo budou mít kolegové k dispozici. A přál bych si, aby to, co bude následovat, aby bylo i výsledkem nějakého konsenzu širšího samozřejmě v
Poslanecké sněmovně.

Václav MORAVEC, moderátor:
A z vašeho pohledu jako primátora, když mluví ministr zdravotnictví Jan Blatný o tom, že určitě se nebude výrazněji uvolňovat do Velikonoc, což je týden po 28. březnu, vy jako primátor počítáte s tím, že bude nouzový stav prodloužen?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Jestli se to bude jmenovat nouzový stav, anebo to bude nějaký jiný režim, to v tuto chvíli opravdu nevím ani o tom, znovu říkám, nebudu rozhodovat já. Ale jsem si téměř jist, že k nějakému zásadnímu rozvolnění nejsou podmínky ani nebudou za ty 2 týdny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní primátorko, víte, co bude po 28. březnu, nebo tušíte?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Já samozřejmě také nevím. Já jediné, v co doufám, že se to nedozvíme zase až úplně na poslední chvíli, jak bývá u vlády zvykem. A já bych si moc přála, aby byla taková opatření, která povedou k tomu, že se situace bude zlepšovat. Velmi bych si přála, aby lidé ta opatření dodržovali, ale nezbytnou podmínkou je, aby jim byly vysvětleny jejich důvody a to, jaké to bude mít vlastně následky. A také bych byla ráda, kdyby lidé mohli více používat svůj selský rozum a osobní odpovědnost, protože si myslím, že některá ta opatření, například zákaz návštěv v rámci rodin, nejsou úplně nezbytná a že by stačilo, kdyby lidé si sami byli schopni vyhodnotit, jestli je to pro ně a jejich blízké bezpečné, nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když navážu na Tomáše Macuru, primátora Ostravy, tak vy ani netušíte, že by prvním stupněm kupříkladu mohlo být zrušení toho okresního lockdownu, který máme v současnosti, a na to navázaný jiný nouzový stav? Vy nemáte nějaký jízdní řád k dispozici jako primátorky a primátoři měst?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Ne, to skutečně nemáme, protože my jsme skutečně až tím třetím stupněm. Rozhoduje vždy vláda,
hejtmani jsou na tom trošku lépe, s těmi vláda komunikuje, ale my jako primátoři velkých měst jsme skutečně až na tom chvostu, co se informací týče.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale přitom ten chvost, že vstoupím do vaší řeči, by měl asi rozvolňovat ty okresní, to se vás přece bude týkat?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Přesně tak, nás se to týká, já můžu bohužel vycházet jenom z toho, co je v médiích, případně co se dozvím samozřejmě na krajském krizovém štábu, ale ani tam těch informací není příliš. Z médií jsem zachytila, že se uvažuje o tom, že by se rozvolnily alespoň ty volnočasové aktivity, což si myslím, že by bylo ku prospěchu, protože chodit na procházky pouze v nějakých malých kilometrech čtverečních, sportovní aktivity tady v tom malém území si myslím, že není úplně optimální. I když musím zase říct na druhou stranu, že u Brna-města to až takový velký problém není, protože my máme to území poměrně široké.

Václav MORAVEC, moderátor:
Zmiňoval jsem, že Zdeněk Hřib jako primátor Prahy je v dvojjediné pozici, protože je svým způsobem i
hejtmanem, máte víc informací?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ne. My jsme na tom velice podobně jako kolegové, skutečně nemáme žádné informace o tom, co se vlastně bude dít po tom lockdownu, který teď by měl končit. To znamená, ta komunikace od vlády směrem k územním samosprávám by rozhodně chtěla zlepšit, rozhodně by chtělo zlepšit to, abychom se nedozvídali ty věci z tiskovek, abychom se je dozvěděli nějakou jinou cestou, ale bohužel teď je to tak, jak to je.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak by se ta situace, ta komunikace mohla...? Já si nedovedu představit řídit velké město, kdy pokud jako první padnou ty okresní lockdowny a vy to budete muset nějak koordinovat a zajistit, tak přece už byste měli mít 14 dní předtím nějaké základní informace, pane primátore?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
V ideálním světě určitě nebo v ideální době také. Na straně druhé já si jsem téměř jist, že to neví v tuto chvíli ani ti lidé na té centrální úrovni, co se bude dít. To znamená, těžko to mohou komunikovat níže.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale přece by nějaký základní rámec zavírání a uvolňování, po tom jsme tady volali rok, a zdá se, že jsme se vůbec neposunuli?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Ta opatření, to uvolňování nebo naopak zamykání musí se odvíjet od reálných dat, od vývoje té epidemické situace. A vidíme, že sice dochází k nějakému pomalému brzdění, ale poměrně velmi pomalému a skutečně pochybuji a nemusím vědět všechno, připouštím, pochybuji, že v tuto chvíli jak Ministerstvo zdravotnictví, nebo Úřad vlády, nebo jiný orgán má v tuto chvíli jasno, co se bude dít, když.

Václav MORAVEC, moderátor:
My se můžeme podívat na aktuální data, která se týkají vývoje nákazy, která se šíří, jak už jsme to i minulý týden v Otázkách ukazovali, tak i ta nejnovější data to naznačují, od západu směrem na východ. Podle posledních dat zasahuje více regionů onemocnění covid-19 nově i na Moravě a ve Slezsku. Významné nárůsty jsou registrovány v kraji Jihomoravském, Olomouckém, vysoké počty, už to vidíte na grafu nakažených pacientů, v původně nejvíce zasažených částech České republiky, respektive Čech nově stagnují, to je západ, nebo začínají klesat, proto v celkových populačních přehledech registrujeme zpomalení růstu. Nakolik jste, pane primátore Macuro, na Ostravsku na ten nápor, pokud ta vlna doputuje k vám do Moravskoslezského kraje, připraveni?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Ony ty vlny se přesouvají v rámci republiky už poněkolikáté, takže ti, kdo se dneska těší z toho, že u nich ta situace je lepší, tak mohou za týden, za dva hořce zaplakat, protože ten pohyb je neúprosný, možná to zpomalily nebo dost možná nebo doufám, že to zpomalily ty místní lockdowny. Nicméně i my jsme dneska nebo včerejším dnem museli ohlásit vyčerpání vlastně intenzivních lůžek v našich nemocnicích, máme ještě zcela jistě určitý prostor v reprofilaci těch jiných stanic, oddělení na covidová, takže nějaký prostor tam ještě je. Budeme to pochopitelně řešit i zítra na krizovém štábu kraje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítáte s tím, že byste využili té možnosti přepravy pacientů do jiných regionů, nebo to Moravskoslezský kraj a Ostrava zvládne sama?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Zatím jsme v situaci té, že přijímáme pacienty z jiných regionů, což samozřejmě činíme solidárně a rádi s nadějí, že pokud se ta karta nebo situace obrátí, tak že se stejně k nám zachovají kolegové.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní primátorko.

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
U nás ta situace samozřejmě se také zhoršuje, to bylo vidět na té mapce, přecházíme na jižní Moravu nebo na Moravu obecně. Ale musím říci, že byť ta situace je hraniční, tak máme takový výhled, že následujících 14 dnů bychom to měli zvládnout, místa v nemocnicích prozatím jsou, a to i na těch jipkách, i když jich není moc, v celém Jihomoravském kraji tu kapacitu máme plánovanou asi na 275 míst a obsazenost je tak 240, 250. Navíc máme také možnost využít pomoci z Rakouska, kde se jedná o převozu případně nějakých pacientů nebo přijímání nových pacientů zejména z Břeclavska a Znojemska. To nám také usnadňuje situaci. A navíc máme pořád v záloze záložní nemocnici, která v tuto chvíli funguje jako očkovací centrum, ale jsme schopni ve spolupráci samozřejmě s Fakultní nemocnici Brno během dvou, tří dnů ten provoz zajistit tak, aby mohlo dohromady fungovat jak očkovací centrum, tak i nějaká lůžka záložní nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte s tím, že k té aktivaci bude muset dojít, nebo podle těch nejnovějších modelů to považujete za nepravděpodobné?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Pevně věříme, že to nebude potřeba. Na posledním krizovém štábu ve čtvrtek jsme si řekli, že na následujících 14 dnů by tato situace nastat neměla, a to i s ohledem na to, že v té záložní nemocnici by byla spíše ta standardní lůžka, kde tu kapacitu zatím máme dostatečnou v těch běžných nemocnicích.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane primátore Hřibe?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Praha už je asi spíš za tou hlavní vlnou, protože my máme v tuto chvíli nejlepší skóre ze všech regionů v tom systému PES, jsme vlastně jediní, kdo je v tom třetím stupni, zatímco jiné regiony jsou ještě v tom stupni 5, ale má to, řekl bych, 2 háčky. První problém je v tom, že ten systém PES v tuto chvíli vůbec nic neřídí, a za druhé skutečně je to tak, že i v pražských nemocnicích není na jipech moc volných míst. My se snažíme dívat na Prahu i Středočeský kraj dohromady, protože zejména v tom zdravotnictví fungujeme dohromady. Takže dohromady v Praze a Středočeském kraji je v tuto chvíli nějakých 15 volných lůžek těch covidových na jipech, dohromady i s těmi necovidovými, které by se možná daly nějak zkonvertovat, je to 79 volných lůžek, dohromady tedy nějakých 5-6 %. Což opravdu je situace hraniční, a proto i když to už trvá velice dlouho, já chápu všechny, že jsou velice otrávení, že celé řadě z nich to přijde jako naprosto bezvýchodná situace, že přišli buď třeba o svoje nejbližší, nebo o zdroj obživy, tak v tuto chvíli se město skutečně snaží udělat maximum a věřím, že to je stejné i u kolegů, abychom se z té situace dostali co nejdříve, a je důležité si nepokazit to v tomhle zlomovém okamžiku.

Václav MORAVEC, moderátor:
My už jsme tady probírali rozvolnění v rámci těch jednotlivých okresů, uzavřené obce, uzavřené okresy, uzavřená města, tisíce policistů kontrolují omezení pohybu v hranicích jednotlivých okresů.

Václav MORAVEC, moderátor:
A Petr Smejkal, který je členem Rady vlády pro zdravotní rizika, naznačuje, co bude následovat po 21. březnu, kdy by mělo dojít k vyhodnocení současných opatření včetně omezení pohybu, která právě platí do 21. března.

Petr SMEJKAL, epidemiolog, člen Rady vlády pro zdravotní rizika, 10. 3. 2021:
Pokud něco po 21. březnu, tak se můžeme bavit třeba o úpravě těch hranic, kdy člověk v obci nemůže vyjít do lesa, prostě za hranicí obce a takové ty věci, které jako dost znepříjemňují život a v podstatě znemožňují třeba lidem jít do přírody. Ale to je tak všechno. Já myslím, že opravdu musíme vydržet do Velikonoc.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká v rozhovoru pro Českou televizi Petr Smejkal, tady brněnská primátorka už se přimlouvala k tomu, aby například ty volnočasové aktivity byly povoleny, co byste, pane primátore, uvítal vy z toho praktického života, na co si lidé nejvíc stěžují a co by dávalo smysl v uvozovkách rozvolnit?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Ty volnočasové aktivity tady byly zmíněny, naše tři města těží z toho, že naše rozloha se počítá ve stovkách kilometrů čtverečních, takže to je nesporně naše výhoda. Nicméně samozřejmě v těch malých obcích, které jsou tvořeny kostelem, hospodou, dneska zavřenou, a čtyřmi, pěti baráčky, tak je ta situace nepochybně složitější. Takže určitě rozvolnění těch volnočasových aktivit v jakémsi rozumném režimu a vedle toho opatření aspoň podle mého názoru typu, že jdu-li na procházku se psem do parku, tak bych třeba tu roušku nemusel mít, ale...

Václav MORAVEC, moderátor:
Na tom Jan Blatný ale trvá.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Já tomu rozumím, tak ptáte se na můj názor, já ho říkám tady, ale všechno toto musí být podloženo nějakým pozitivním vývojem v počtech nakažených a obsazenosti nemocnic. Takže co bude za ty 2, 3 týdny, to skutečně dneska nelze ještě predikovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono toho 21. března už přece jenom bude za 7 dnů, pane primátore, která opatření podle vás jako i lékaře nedávají smysl nebo bylo by rozumné po 21. březnu je alespoň částečně poupravit?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já nechci mluvit za ostatní obce, pochopitelně ta Praha je specifická. Ale docela určitě chápu tu situaci v těch menších obcích. Praha má 500 km2 a to je pochopitelně rozloha, na které se lze realizovat i s nějakou volnočasovou aktivitou, městská společnost Prague City Tourism má i seznam takových jako méně známých míst, kam je možné zajít na výlet a nepotkat tam zrovna jako davy spoluobčanů. Takže to si myslím, že je i bezpečná forma té rekreace. Co se týče těch úprav, já myslím, že třeba Středočechy, zejména z těch okresů Praha-západ, Praha-východ, hodně trápí to, že vlastně nejsou přidružení jako okres k městu tak, jako to je v Brně, Brno-město, Brno-venkov, to je asi věc, která by pravděpodobně administrativně jim výrazně ulevila a oni by si mohli také vlastně nakoupit v obchodech na území Prahy poté, co tam tedy dojedou do práce, tak vlastně by se měli nejdřív vrátit zpátky do Středočeského kraje, tak ne, že by to samozřejmě nešlo, ale asi je to taková věc, kterou ti lidi nejméně chápou. A s tím se vlastně pojí i to, co dělat za ten týden. Podle mě problém vlády je hlavně v tom, že oni vlastně hodně přikazují, hodně nařizují, hodně zakazují, ale málo vysvětlují. A zejména některé z těch příkazů typu rouška, když jdu venčit psa v liduprázdném parku, jsou ty příkazy a nařízení, které by vláda rozhodně měla vysvětlovat mnohem lépe, než tak činí nyní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám ale namítl, že to jsou pak primátoři nebo starostové, primátorky, starostky, kteří jsou veliteli městských policií, a my jsme v těch uplynulých týdnech viděli několik zákroků, které byly na pováženou. Nejnověji policie prověřuje středeční zásah strážníků v Uherském Hradišti proti muži bez roušky, zkoumá záznamy kamer a hledá svědky. Středeční zásah strážníků ale není, jak jsem zmiňoval, ojedinělý. Incident v Berouně v únoru. Strážníci tam zpacifikovali nezletilého chlapce, který neměl roušku a neuposlechl výzvu. Začátkem března v Ostravě strážníci spolu s policisty tvrdě zasáhli proti ženě, která neměla nasazenou žádnou ochranu úst ani nosu, u sebe měla malé dítě. Do třetice zmiňované Uherské Hradiště tento čtvrtek. Podívejme se na ty zákroky.
Tolik tedy ty záběry, jeden z těch incidentů, pane primátore Macuro, se odehrál u vás v Ostravě, byť strážníci městští přihlíželi a šlo o zákrok státních policistů. Nakolik se vám jako velitelům městských policií ty obrázky pozdávají?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Já z těch obrázků a zákroků žádnou radost nemám, na straně druhé, prosím pěkně, nelze žádný zákrok hodnotit podle kopíráku, podle ostatních a už vůbec ne na základě pár desítek vteřin trvajících videozáznamů. Já konkrétně ten ostravský zákrok jsem se k němu skutečně vyjádřil až v momentě, kdy bylo ukončeno vyšetřování jak na straně městské policie, tak i na straně Policie České republiky, a já jsem se za naše zasahující strážníky v tomto případě postavil, protože nevím, kolik máme času, abych ty věci zdůvodnil, ale skutečně ten zákrok trval 15 minut, během 15 minut se jak naši strážníci, tak potom přivolaní státní policisté pokoušeli tu ženu poměrně agresivní, pravděpodobně pod vlivem alkoholu uklidnit, zpacifikovat a to, že to nešlo, je prostě vyústění té situace, která tam v dané chvíli byla. Mně v té celkové diskusi, v tom diskurzu, který se k těmto případům vede, a chápu, že nikdy nebude jednoduché odkomunikovat nějaký zákrok za přítomnosti malého dítěte, tak mi v té diskusi chybí jeden pohled, a sice jak odpovědný nebo spíš nezodpovědný je rodič, který za přítomnosti svého dítěte jde do otevřeného střetu, a přitom si je vědom, že páchá přestupek, tak přesto jde do otevřeného střetu se zasahující ozbrojenou složkou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám ale namítl, aniž bych se chtěl zastávat těch rebelů, protože my tady všichni máme respirátor a chováme se smířlivě, když to vidí u
poslanců, například u poslance Volného nebo dalších poslanců, kteří nenosí respirátory, tak takové zákroky před dětmi, se ptám, jestli i tak jsou oprávněné?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Já vám rozumím a rád využívám této příležitosti, abych se jak vám, tak i celému národu omluvil za pana Volného...

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak jsem to nebral, on je z vašeho kraje...

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
On je bohužel, právě proto cítím potřebu toto říct za tyto kreatury doslova. Já nerozumím tomu, proč na půdě
Poslanecké sněmovny nelze dosáhnout toho, aby se dodržovaly předepsané postupy, že se kolem nich musí vytvářet jakési plexisklové akvárium. Já se za to prostě hluboce stydím. Na straně druhé nemůže to být přece pardon pro nedodržování těch nařízení a předpisů jinde.

Václav MORAVEC, moderátor:
Na
poslance Volného nikdo tak nezaklekne jako na tu matku, byť byla pod vlivem alkoholu. Paní primátorko, co si vy myslíte o těch zákrocích? A čelíte i vy v Brně tomu dilematu, jak vlastně tvrdě by měli městští strážníci vymáhat ta vládní opatření?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Já jsem od začátku pandemie už od té první vlny intenzivně jednala s panem ředitelem městské policie a prosila jsem ho o to, aby zasahovali velmi mírně v tom smyslu, aby spíš využívali domluvu, snažili se vysvětlovat. Samozřejmě ta situace se zhoršuje, extrémní je to teď skutečně od 1. března, kdy se ta opatření ještě zpřísnila. I naši strážníci bohužel často čelí tomu, že se setkají s osobou, která nechce uposlechnout, je agresivní, ale zejména ohrožuje další lidi. V tom já vidím ten největší problém, a to právě v těch videích také není vidět, že třeba tomu jednání předcházelo něco, co bylo zase velmi nevhodné vůči ostatním občanům. A pak ten strážník musí vyhodnotit ten konkrétní případ, které to právo a ten zájem má chránit víc. Jestli má prostě víc chránit ty zodpovědné lidi, kteří mají roušky, chovají se tak, jak mají, a proti nim stojí někdo nezodpovědný, kdo po nich třeba plive, což u nás v Brně se také jednou stalo, a takový obdobný zákrok tam následně následoval. A já jenom pořád prosím a apeluji na to, aby strážníci skutečně tady k těmto donucovacím prostředkům přistupovali teprve ve chvíli, kdy žádná jiná možnost není. Ale bohužel někdy k tomu dojít musí právě proto, že chrání zase zájmy a zdraví jiných osob.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane primátore?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
U nás se městská policie soustřeďuje primárně na kontrolu ochrany úst a nosu v MHD, je to priorita, kterou mají takto nastavenou vlastně od prvního dne, kdy my jsme nařídili jako první město v Evropě povinné roušky v MHD a následně ve vnitřních prostorách a potom to teprve vlastně po nás dělala vláda. A teď budeme mít vlastně ve středu výročí zavedení tedy tohoto opatření, i když mě to nějak jako extra netěší. Takže tuhle prioritu my nějak se nechystáme měnit, protože máme i to nejnižší skóre systému PES, takže to zjevně funguje, a tam si troufnu tvrdit, že je to v zásadě bez problémů, že skutečně lidé respektují, chápou to opatření, chápou, proč v MHD je nutné tu roušku nosit. Teď tedy nyní respirátor. Nicméně ano, ten problém je v tom, že skutečně po těch incidentech ve stylu pana Faltýnka procházejícího zdí do kapituly, tam byl také vlastně pan exministr Prymula, ta záležitost v té restauraci s panem Hniličkou, to jsou prostě všechno záležitosti, které pochopitelně všichni vidí, a rozhodně to nezlepšuje tu celou situaci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám řekl, že tu situaci podle premiéra nezlepšujete také vy, abych vám to vrátil, protože premiér řekl, že vy permanentně lžete, neříkáte pravdu, a tím se dostáváme k vakcinaci a k tomu, co vaše očkovací centra dělají. Premiér komentoval váš status na sociální síti, že v pražských nemocnicích zbytečně leží 28 000 dávek vakcíny Pfizer. Tady jsou Babišova slova.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutá /ANO/, 9. 3. 2021:
On v podstatě teda nemá na starosti tady očkování v Praze, to má 10 nemocnic Ministerstva zdravotnictví a vojenská nemocnice, tak my jsme mu to vysvětlovali, ale samozřejmě tady se to zneužívá na nějaké politické záležitosti, jednou se s tím chlubí, potom to kritizuje. Spolupráce s
hejtmany je velmi dobrá. No, tak v Praze to nefunguje, je tady nějaký nový koordinátor, ten by měl začít konečně spolupracovat s těmi našimi nemocnicemi. Takže v Praze je to jednoznačně za státem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pražského primátora zkritizovalo i Ministerstvo zdravotnictví, podívejme se na twitterový účet Ministerstva zdravotnictví, opět cituji: „Zdeněk Hřib neříká pravdu, když tvrdí, že v pražských nemocnicích leží 28 000 vakcín ladem, tyto vakcíny přivezl distributor do nemocnice dnes ráno, což by Zdeněk Hřib mohl vědět od svého koordinátora očkování.“ Proč jste to nevěděl?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ono to není tak úplně pravda, co se říká. Já tady mám konkrétní data, která jsou vlastně z pondělí, tedy přibližně před týdnem, jsou to data, na kterých je jednoznačně vidět, že v Praze bylo nějakých 2,5 tisíce lahviček, vynásobte si to šesti, potom vám vyjdou počty dávek, to znamená, v Praze bylo vlastně v pondělí, tedy den před závozem, celkem 15 000 dávek. To jsou dávky, které by měly být buď vyočkovány v Praze, den před závozem skutečně nemá smysl mít zásobu na několik dní, buďto měly být tedy vyočkovány v Praze, nebo by měly být rozvezeny do jiných krajů, aby tam mohly být vyočkovány. V Praze se naočkuje za 1 den zhruba nějakých 4 000 dávek, bohužel ten objem stagnuje už od ledna, v lednu ten rekord byl nějakých 4 200 dávek denně.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy si tedy na těch slovech trváte, která jste napsal a za která jste byl kritizován Andrejem Babišem a Ministerstvem zdravotnictví?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já jsem vycházel z oficiálních čísel, která jsou dostupná ve vládním systému, a tam se jasně ukazuje, že v pondělí tedy tento týden bylo v Praze 15 000 dávek vakcín. Pokud jsou ta data v oficiálním vládním systému špatně, to je pochopitelně jiná záležitost, ale já musím vycházet z toho, co je nám
hejtmanům k dispozici.

Václav MORAVEC, moderátor:
A není to tak, že vázne komunikace mezi pražským koordinátorem očkování a národní koordinátorkou očkování Kateřinou Baťhovou?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ne, to určitě nevázne, ale ten problém je skutečně v tom, že pan Babiš se prohlásil tím nejvyšším očkovacím koordinátorem a skutečně v Praze to podle toho vypadá. Ty záležitosti, které měl na starosti kraj, jako bylo například očkování v domovech pro seniory, tak to velice dobře postupuje, my teď už atakujeme u těch osmdesátiletých hranici 70 % populace, která by měla být proočkovaná, 68 % máme, postupně to roste, je to nejvíc ze všech krajů, které mají. Takže to je typický příklad toho, kde když to měl na starosti kraj, tak se to dařilo bez problémů. Bohužel u té vakcíny Pfizer, která je zavážena do státních nemocnic pouze, my nemáme pod kontrolou to její rozdělování, a tím pádem v Praze tedy leží ladem ty vakcíny, které by mohly pomáhat buď v jiných krajích, anebo by mohly být vyočkovány v Praze.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy mluvíte o tom, že leží ladem, stále ještě leží ladem?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
V tuto chvíli dneska máte v Praze zhruba 6 000 dávek, pardon 6 000 laviček, asi to najdu úplně přesně, abych to řekl úplně přesně, vakcíny Praha, takže dnes jsem se díval ráno, je to 5 970 lahviček, tedy 6 000 lahviček krát 6, v každé lahvičce je 6 dávek, takže v tuto chvíli je v Praze 36 000 dávek vakcíny Pfizer ve státních nemocnicích převážně a...

Václav MORAVEC, moderátor:
Podle vás leží ladem?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
A v úterý bude další závoz. A denně se vyočkují 4 000, tak si to odečtěte, přes víkend se očkuje tak 2 000, v pondělí, úterý to jsou tak 4 000, to máte 10 000. Takže prostě 26 000 jsou lahvičky, které by mohly se očkovat někde jinde. A největší problém vidím v tom ale, že zatímco v ostatních krajích vzrůstá ta denní kapacita tak, jak je...

Václav MORAVEC, moderátor:
… i měst, kupříkladu Ostrava.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Ano, v ostatních krajích to prostě funguje, tam, kde si to koordinují ty kraje, tak prostě ten počet dávek očkovaných vakcínou Pfizer letí nahoru, díky tomu ta celostátní čísla vypadají, jako že vzrůstají, což objektivně vzrůstají, ale problém je v tom, že to není příklad Prahy, kde to koordinuje stát. To státní tempo je opravdu stejné. V lednu byl rekord 4 200, nyní z minulého týdne nebo z tohoto týdne tedy uplynulého byl rekord 4 400 denně dávek Pfizer v těch státních očkovacích místech. A to bohužel tedy je špatně, protože vy tam máte 2 dávky. To znamená, v momentě, kdy budete očkovat konstantní rychlostí celou dobu, tak nezbytně nutně jednoho dne se vám stane, že vlastně celou tu kapacitu vám zaberou vlastně ty první dávky, protože za 3 týdny musíte vyočkovat znovu, takže ten trend musí být jako vzestupný, jinak to nebude fungovat. A vlastně se zasekne ten počet nově očkovaných prvních dávek. Mimochodem Praha, když to vezmu podle počtu proočkovaných osob nebo podílu populace, která je proočkovaná v jednotlivých krajích, tak už Praha rozhodně nevede. Je to částečně dané i tím, že vlastně se očkují v Praze i obyvatelé jiných krajů. To znamená v tuto chvíli, když se podíváte na procento naočkované populace podle kraje, tak nejvíc vede Karlovarský kraj. To je logické. Víme, proč to je. Jsou tam směřovány vakcíny. Potom je to Jihočeský kraj. Praha teď momentálně je spíše v tom průměru a pochopitelně jsou tady kraje, které jsou na tom hůře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Moravskoslezský patří k těm třem nejhorším, když tady máme pana primátora ANO.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
To je záležitost. No není to úplně 3 nejhorší, mezi 3 nejhorší teď podle tohohle grafu patří trochu jiné kraje, ten Moravskoslezský je nad nimi. Ono to není seřazené úplně přesně podle.

Václav MORAVEC, moderátor:
Aha, to já jsem myslel, protože teď vám to úplně vyplo.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Se mi to vyplo. Ale ukazuje se na tom skutečně to, že prostě v Praze ten počet prvních dávek neroste, tak jak by měl. Praha vede na počet druhých dávek, ale protože se tady začalo očkovat poměrně brzo. Ono je to tady i vidět. Praha vede v počtu tom. Zelený sloupec jsou ty druhé dávky. Tam jakoby jednoznačně vede, jednoznačně vedeme. Ale tady, tenhle sloupec jsou aspoň první dávka, a tam je vidět, že už teda…

Václav MORAVEC, moderátor:
Jenom pro diváky. Žlutý sloupec jsou ty první dávky.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Aspoň první dávky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Aspoň první dávka. Jak u vás je distribuována, jsou distribuovány ty jednotlivé vakcíny, protože jste na počátku března zřídili očkovací, velké očkovací centrum u vás Ostravy, pane primátore?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Já nejsem takový datový mág, jako pan kolega Hřib, tak vám tady teď nebudu ukazovat grafy. Ale my jsme rádi, že se v Ostravě a v celém kraji to očkování rozjíždí, nebo rozjíždí, že nabývá na tempu. My jsme v těch prvních dnech a týdnech byli přece maličkou upozadění za Prahou a za Brnem, pokud jde o ten rozvoz, o tu distribuci těch vakcín. V tuto chvíli očkujeme skutečně zhruba 4 000 dávek denně. Včera, v sobotu to bylo 2 000, takže jsme myslím v relaci, jak s Prahou, tak s Brnem v tuto chvíli a doháníme ty počty, jak jste zmínil. Pomohlo nám opravdu otevření toho očkovacího velkokapacitního centra na ostravském výstavišti od 1. března, na kterém teda významně participuje i město. Jsem rád, že jsme tomu mohli takto pomoct.

Václav MORAVEC, moderátor:
A kdy počítáte s tím, že bude maximálně využita, protože právě nedostatek vakcín brání tomu, aby byla naplněna ta kapacita nebo možnost, každodenní možnost očkovacího centra?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Já jsem se i bránil tomu, ať ho otevíráme zbytečně brzy, nemá smysl to centrum vést, když tam budete očkovat 150, 200 lidí denně. Takže očkujeme tam teď aktuálně 1 000. Je to zhruba polovina, možná třetina té maximální kapacity, a tak jak říkáte vy. My počítáme s tím, že během měsíce dubna tu kapacitu celkového očkování v kraji zdvojnásobíme, od května ztrojnásobíme. Takže to znamená, naším plánem je v dubnu očkovat minimálně 8 000 dávek denně, od toho května 11, 12 000. A k tomu cílíme všecky ty logistické a další kroky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváme do Brna. Paní primátorko, jak je to u vás. A opět pohled na data ÚZIS. Očkování k pátku dostalo přes 700 000 lidí v celé republice. Někteří už mají obě potřebné dávky. Jak vidíte sami na tom grafu, denní počet očkování v posledních dvou týdnech významněji roste, ve čtvrtek se přiblížil k hranici 45 000 dávek. Jak se mění u vás situace s očkováním v Brně.

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Já bych chtěla říct, že my jsme byli unikátní v tom, že jsme otevřeli jako první v republice to velkokapacitní očkovací centrum, bylo to již 11. ledna na brněnském výstavišti. Bylo to právě díky tomu, že jsme tam měli nachystánu v těch prostorách záložní nemocnici. A již vlastně 23. prosince jsme učinili rozhodnutí, že tato záložní nemocnice bude změněna na velkokapacitní očkovací centrum. My jsme tam udělali nějaké zátěžové očkování, a mohli jsme poměrně rychle začít očkovat i ty seniory. A vše je to závislé v tuto chvíli na počtu vakcín. Já nevidím až takový problém v tom, nebo nevnímám, že bychom v Jihomoravském kraji měli nevyočkované vakcíny. Já naopak musím říci, že máme...

Václav MORAVEC, moderátor:
U vás to neleží, že by se, že by se...

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Rozhodně ne v takových číslech nebo v takovém množství. My máme krajského koordinátora, bych řekla velmi šikovného. A co bych chtěla zejména pochválit, že skutečně probíhá velká spolupráce mezi koordinátorem, krajem a městem a díky tomu si myslím, že se nám daří skutečně očkovat hodně. Kromě toho velkokapacitního očkovacího centra máme k dispozici, nebo máme nachystané další očkovací centrum, které by mělo vlastně sloužit k očkování dalších lidí, ale ten, kdo by to organizoval, by byla nezisková společnost Podané ruce, což si myslím, že je do budoucna taky správná cesta. Protože v tuto chvíli vlastně očkují víceméně zdravotní zařízení, nebo také praktičtí lékaři, což velmi vítám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, že vstoupím do vaší řeči. Bude ta kapacita zapotřebí? Tady pan primátor Macura mluvil o těch desetitisících naočkovaných denně. Zároveň do hry vstupují praktici, je ještě zapotřebí zřizovat tu další tu další očkovací kapacitu u vás?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Je to samozřejmě úhel pohledu, protože já si myslím, že primárně nemocnice by měly sloužit k léčení lidí, nemyslím si že je úplně primární funkcí i do dalších měsíců a let nemocnic by mělo být očkování. A my se tím v Brně docela zabýváme i ve vztahu třeba partnerským městům a zjišťujeme si, jak to dělají jinde v Evropě. Třeba ve Vídni, což je naše asi nejbližší partnerské město, s výjimkou Bratislavy, tak tam skutečně očkování už v tuto chvíli převzala humanitární organizace. Samaritáni spolu s Červeným křížem. Já si myslím, že to je ta cesta, takže v tuto chvíli rozhodně ano, když začínáme, ať to zaštiťují nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor:
Chápu tedy správně, že vy pak počítáte s tím, že to očkovací centrum u vás v Brně bude fungovat nejen do konce roku, ale možná i v příštím roce. S tím, že to převezmou neziskové společnosti, nebo město, aby nebyla zatěžována kapacita nemocnic na očkování?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Určitě je to cesta, která si myslím, že je smysluplná. Nemyslím si, že by mělo zaniknout to velkokapacitní očkovací centrum na Výstavišti, které je provozováno Fakultní nemocnicí v Brně. To funguje perfektně. Ale nemyslím si, že bude nezbytné, aby po Brně fungovala v ostatních nemocnicích opět očkovací centra. Ale je to určitý vývoj. Já vím, že teď to může znít jako nějaký plán, který nedává smysl, ale já bych ráda připomněla, že my jsme v Brně byli první, kteří rozjeli antigenní testování v domovech pro seniory. Bylo to měsíc předtím, než k tomu přistoupila vláda, a musím říci, že když my jsme s tímto nápadem přišli, tak bylo v mém okolí mnoho lidí, kteří se nám smáli a říkali, že tudy určitě jako nemůžeme jít, a že to nemá smysl. A jediný smysl mají PCR testy, a pak se najednou ukázalo, že tak jde touto cestou celá republika. Takže i v tomto případě si myslím, že možná je dobré být trochu vizionářem, a jak říkám, není to náš nápad, ale jsou to zkušenosti z jiných evropských měst, se kterými o tom jednáme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Budu citovat ještě jednou Andreje Babiše, konkrétně jeho Twitteru, protože Praha od 1. března spustila provoz nových očkovacích míst, a to v městské poliklinice ve Spálené ulici a v městské nemocnici následné péče ve Vysočanech. A velkokapacitní očkovací centrum v Praze v pražské O2 aréně má začít fungovat od 11. dubna, což právě oznámil premiér. O jeho vybudování rozhodla vláda v polovině ledna. Podle odhadů bude stát přibližně 12 000 000 Kč. Pražský magistrát přitom chystá velkokapacitní centrum v Kongresovém centru Praha. Koordinujete, pane primátore, vznik toho centra s tím vládní centrem v O2 aréně?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
To vládní centrum v O2 aréně pochopitelně bude využívat nějakou infrastrukturu města. Ono je to pod deštníkem vlastně Ústřední vojenské nemocnice. Bavíme, anebo oni se baví s naší záchrankou, s pražskou záchrankou a s pražskou Městskou policií, které tam budou mít určitou svoji úlohu, ale ano. Nečekáme na vládu, protože ta čísla, která prostě my dostáváme od vlády, jsou taková rozporuplná, rychle se měnící. Co se týče těch kapacit, třeba tak bych uvedl takový příklad, který jsem zjistil včera.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, počkejte. Tak mi řekněte. To, znamená to Kongresové centrum a velkokapacitní očkování v Kongresovém centru spustíte kdy?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Bude to zhruba v obdobných čas, jako se bude spouštět to očkovací centrum velkokapacitní státní ve Vysočanech.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže taky 11. dubna.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Bude to možná nějak okolo toho datumu. Ta podstatná věc je, že my jdeme v Praze takovým jakoby hybridním modelem, to znamená, jednak zřizujeme to velkokapacitní očkovací centrum, který bude na Vyšehradě v Kongresovém centru Praha. Druhá věc je tedy že děláme i menší očkovací centra, která tedy získávají tu registraci. Spolupracujeme s městskými částmi, které si určí svoje, řekněme, designované očkovací centrum, které je primárně zásobované v té dané městské části vakcínou Moderna, kterou my můžeme distribuovat si po vlastní ose. Na tu distribuci máme sofistikovaný informační systém, který zohledňuje délku fronty v tom očkovacím místě, a také jejich kapacitu. Takže díky tomu jsme schopni směřovat tu vakcínu tam, kde je potřeba. To jsme nabídli ostatním krajům, aby si mohly ten software případně nainstalovat. Ono je to Open Source, který my dáváme k dispozici. To znamená tam, kde prostě to řídí ten kraj, tam to funguje, ale vidíme, že prostě u toho Pfizeru se to určitým způsobem zaseklo, že ty kapacity, tak jak byly původně deklarovány, je otázka, jestli skutečně v Praze existují v těch státních očkovacích místech. Já tady mám další graf, který ukazuje situaci, která byla na začátku tohoto týdne, kde je vidět, že očkovací místa jsou vytížena z 11 %, protože je tady celkem nějakých 280 000 dávek kapacita na podání. A teď kouzlem ke konci tohoto týdne se stalo to, že máme vytíženost už 87 %. Ale to není tím, že by došlo k tomu, že by se očkovalo více lidí, ale tím, že se administrativním škrtem snížila kapacita těch státních očkovacích míst na nějakých 70 000.

Václav MORAVEC, moderátor:
To jsou ty nemocnice?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
To jsou primárně ty nemocnice.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je, o čem mluvila paní primátorka, na to se vás chci zeptat, jak vy počítáte s dlouhodobou existencí tady po vzoru Brna těch vašich očkovacích center, a jestli se nemohou pak ty kapacity do budoucna, lidově řečeno bít kapacitami praktiků, kteří mají být ve větší míře toho očkování vtažení, pane primátore Macura?

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
My určitě počítáme s tím, že to naše velkokapacitní očkovací centrum na Černé louce bude otevřeno minimálně do podzimu, byť když jsem to konzultoval onehdy s panem doc. Maďarem, tak ten můj tip optimismus trošičku mírnil, ale já věřím, že bude teda potřeba déle.

Václav MORAVEC, moderátor:
Že vám řekli, že ho budete muset mít ještě v roce 2022.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
V podstatě, že bychom ho mohli mít trvale, protože bude docházet k přeočkování na nové mutace, já věřím, že je až příliš pesimista. Doufám, že to už potom zvládnou třeba v tom běžném režimu GP, to znamená praktičtí lékaři. Ale samozřejmě v každém tom kraji je jiná situace, jiná demografie, my na rozdíl třeba od Brna máme větší koncentrací obyvatel ve velkých městech. To znamená, u nás má větší význam stavět ta větší očkovací centra i v takových městech jako je třeba Havířov, Frýdek-Místek, Karviná a podobně my. My nebudeme tvořit tak velkou spádovou oblast jako Ostrava pro celý kraj například. Takže my v tuto chvíli nepočítáme, že bychom na území města stavěli nějaké další větší očkovací centrum a předpokládám, tak jak jsem říkal na úvod, že bude fungovat někdy do října.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy se nechcete smířit s tím pesimistickým scénářem. Když tady paní primátorka počítá i s rokem 2022, protože je jasné, že to očkování se bude muset asi v nějakých pravidelných půlročních cyklech opakovat.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
No, za mě jde o zapojení těch praktiků do celého toho systému. My v tuto chvíli už máme nasmlouvaných řádově 180 praktických lékařů do toho systému, kteří jsou ochotni nebo už přebírají vlastně dneska očkování. Každý z nich má v průměru nějaký kmen 2 000 pacientů. To znamená, jakmile se to očkování, nějak rozvolní v čase, tak oni by měly být po mém soudu schopni toto převážně proočkovat, proočkovat oni. Takže chci věřit tomu, že žádná masivní olbřímí očkovací centra trvale potřebovat nebudeme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy počítáte s tím očkovacím centrem v Kongresovém centru. Na jak dlouho, pane primátore?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Tak dlouho, jak bude potřeba. My také spoléháme hodně na praktické lékaře. V momentě, kdy bude k dispozici dostatek vakcíny AstraZeneca, kterou je možné aplikovat i v těch ordinacích, protože má jednodušší skladovací podmínky, tak v takovém případě my už máme 500 praktických lékařů z asi 700, kteří v Praze ordinují, dalo by se říct, jakoby na palubě, nebo projevili prostě zájem o to, že chtějí to očkování realizovat i ve svých ordinacích. Takže my jsme už rozváželi ty první dávky, tam teda ten rozvoz byl takový komplikovanější, protože jsme museli rozvážet jednotlivé lavičky, vlastně vydávat to z té lékárny. Teď už by to měl zavážet ten distributor. Já bych chtěl asi důvod...

Václav MORAVEC, moderátor:
Toto, kde vy jste byl kritizován, že jste se nepohodl způsobem vašeho pirátského rozvážení těch lahviček, kdy jste ohrozil dodávky dalších vakcín do Prahy?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já jsem neustále kritizován panem premiérem za něco, a tohle je typický příklad, kde my jsme neporušili žádný předpis. Měli jsme jednání se SÚKL a z toho vyplynulo, že skutečně tohle není v přímém rozporu. Ten problém je v tom, že kdyby to rozvážel oficiální distributor, tak on nemůže rozdělit balení, ta balení jsou po 100 dávkách, ale když vám dovezou v té první dodávce vám dovezou 3 600 dávek, tak, když to rozdělíte po stovkách, tak se dostaneme na 36 praktiků. Při tom prostě my jsme to chtěli rozvést mnohem více praktikům, tak, aby se mohli zapojit, pokud možno všichni, minimální objem je ta 1 lavička, v té je 10, nebo když se snažíte 11, 12 dávek, řekněme, ale prostě bylo nutné ty lavičky rozdělovat jednotlivým praktikům. Takže ono to ani jinak nešlo, a bylo to naprosto v souladu s předpisy a nedošlo k žádnému porušení.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to, že se ohradil distributor?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
To já nemohu mluvit nebo komentovat asi tyhle záležitosti.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste nedostal oficiální stížnost distributora, že jste překročili pravomoce, tím, že jste ty lavičky rozváželi sami?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Teď, abych teda nelhal, nevzpomínám si v tuto chvíli, že by mi něco přistálo na stole. Zaznamenal jsem, že SÚKL informoval o tom, že se na ně obracejí distributoři. Protože on je regulačním orgánem pro ty distributory. Ale jak říkám, z našeho pohledu rozhodně nedošlo, k žádnému porušení žádných předpisů. A z mého pohledu to bylo nezbytné k tomu, aby se ta vakcína co nejdříve dostala do ordinací praktických lékařů, a ti mohli co nejdříve očkovat. Já jsem rád, že se praktici chtějí zapojovat. Kdyby každý praktik v Praze vyočkoval denně v pracovní dny, řekněme, jednu tu lavičku, 10 dávek prostě, tak při těch 500 prakticích to dělá denně 5 000 dávek. To je vlastně už víc, než teď očkují ty státní nemocnice a krát, řekněme, těch 20, 22 pracovních dní v měsíci, by to dělalo nějakých 100 tisíc dávek vlastně měsíčně, což si myslím, že by bylo jakoby velice dobré. Ti lidé by nemuseli procházet ani tím martyriem přes ten centrální registrační systém. Bylo by to pro ně jednodušší a vlastně ten praktik dokáže nejlépe zhodnotit ten zdravotní stav toho člověka. Takže my na tuhle cestu hodně sázíme, byť jdeme vlastně paralelně všemi těmi směry. Máme i teda plán na to velkokapacitní očkovací místo, a zároveň děláme i menší tak, aby byly jakoby blíže lidem.

Václav MORAVEC, moderátor:
Lidem, to jsou ty polikliniky, které jsem zmiňoval.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Jenom pardon, těch je víc, těch je 30 už v tuto chvíli. Nejsou jenom ty 2 polikliniky, ty jsou městské, ale ještě existuje systém v městských částech, kde my spolupracujeme s městskými částmi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní primátorko, vy nebudete spoléhat na ty praktiky, že počítáte s tím, že v roce 2022 ještě budete mít to centrum?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Já bych to právě ráda doplnila. Rozhodně také počítáme se zapojením praktických lékařů na jižní Moravě. Je to také tak, že ten zájem je velký, a bohužel ti praktici pouze jsou smutní z toho, že nemají dostatek vakcín. Chtěli by očkovat více. Já bych za sebe chtěla říct, že to velmi vítám, tak, jak už to tady řekl kolega. Ti praktici nejlépe znají ten zdravotní stav vlastně těch svých pacientů, klientů. A co možná tady ještě nebylo zmíněno a co já v tuto chvíli ve vztahu k očkování vnímám jako velký problém, je vlastně určení těch skupin, které se očkují, protože já vnímám jako velký problém, že zatím nemohou být očkovány osoby, které jsou mladší v tuto chvíli 70 let, nejsou ani zdravotníky, ani učiteli, případně slož...

Václav MORAVEC, moderátor:
Hasiči, složky.

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Členové složek IZS, ale přitom mají nějaký zdravotní problém, který by rozhodně měl vést k tomu, aby na očkování byli, a to si myslím, že to je v tuto chvíli jeden z hlavních problémů té očkovací státní strategie, že toto není umožněno. A myslím si, že tam by sehráli právě velkou roli ti praktičtí lékaři, kteří by mohli skutečně vyhodnotit, jestli ten daný pacient skutečně to očkování potřebuje nebo ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
A tlačíte tedy na stát, protože minulý týden, když tady byl Jan Blatný tak jsem se ho právě ptal na to, na základě obrovského množství dotazů televizních diváků, že nedává logiku, aby byly očkovány některé profesní skupiny, a zároveň nebyli očkováni chroničtí pacienti, mladší sedmdesáti let, a on říkal, že tu strategii zatím měnit nebude?

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Je to otázka zase spíše
hejtmanů, tak jak jsem o tom hovořila na začátku. My jako primátoři jsme skutečně na tom chvostu, jak už jsem říkala. Ale za mě, můj osobní názor takový je. Myslím si, že by to bylo vhodné. Aa pokud vedeme tu debatu o tom, jestli některé skupiny osob mají být očkovány přednostně nebo ne, tak bych chtěla říct, že naopak u učitelů, kde ta debata je také vedena, jsem jednoznačně pro to, aby očkováni byli, byť teď jsou školy zavřené. Ale do budoucna jednak to povede k tomu, že ty školy by mohly být otevřené co možná nejdříve, a zejména je potřeba si uvědomit, že děti do 15 let očkovány prostě nebudou, protože nejsou vakcíny v tuto chvíli k dispozici, které by byly vhodné a testované pro děti, takže za předpokladu, že otevřeme školy, tak skutečně si myslím, že je prioritou, aby učitelé byli chráněni.

Václav MORAVEC, moderátor:
A stejně nemáte plán, když říkáte, že nevíte, co bude na 21. ani 22. března, tak je otázkou, kdy se budou vracet učitelé do škol, protože vy jako města jste zřizovateli základních škol a kraj je pak zřizovatelem těch…

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
To určitě, to nevíme, ale na druhou stranu pokud ty učitelé nebudou proočkování, tak si myslím, že to bude zase argumentem pro to ty školy neotevírat. Já si myslím, že bychom měli být připraveni, byť samozřejmě je to o nějaké otázce, jestli máme dříve naočkovat seniory nebo učitele. Ale chtěla jsem říct tady ten můj názor a můj postoj, že je dobré, aby učitelé očkování byli právě, protože je to tou jednou z podmínek, proč by se školy mohly otevřít..

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan primátor Macura, pak pan primátor Hřib.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Ne, já s tím souhlasím, co tu bylo řečeno. Ale vždycky, jak řešíte nějakou situaci při nedostatku zdrojů, tak je to vždycky o prioritách. Takže já souhlasím s očkováním učitelů. My v tuto chvíli se snažíme proočkovat aspoň učitele přednostně, pro ty, co fungují v těch krizových školách a školkách. Ať aspoň tam máme jistotu a vycházím z toho, co zmínil pan ministr Blatný, že od dubna by se ten centrální očkovací systém měl otevřít i pro další kategorie. To znamená mladší než 70 let, a hlavně pro chronicky nemocné pacienty, tak snad ta situace bude už za 2, za 3 týdny lepší.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já bych chtěl doplnit jednu zásadní informaci, aby tady, pokud nás poslouchá někdo, kdo už jako vytáčí číslo svého praktika, že tedy dostane u něj tu vakcínu, já bych chtěl jenom upozornit, že skutečně té AstraZenecy minimálně v Praze v tuto chvíli nemáme nějak příliš mnoho. My dostáváme týdně asi něco přes 4 000 dávek, balené je to po stovkách, takže se dostane každý týden na nějakých 40 něco praktiků. To znamená, když je těch praktiků tedy v Praze 700, dohromady 500 z nich deklarovalo ten zájem. Dostávají to primárně ti, kteří mají připravenou tu frontu už 100 pacientů, to znamená, víme, že oni to určitě vyočkují, tak jenom je nutné prostě vyčkat, až vás kontaktuje ten váš praktik. Asi je v zásadě zbytečné snažit se teď volat praktikovi.

Václav MORAVEC, moderátor:
Přičemž ani vy nevíte jako pražský primátor, kolik mají být kráceny dávky AstryZenecy, jak bylo ohlášeno v těch následujících týdnech.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já tady mám tabulku, která vychází z těch původních čísel, které vychází z toho, že ještě v tom týdnu tedy od 22. 3., to znamená za týden, budeme dostávat 4 364 dávek. Potom se to mělo zvedat na 10 000, na 14 000 týdně, ale skutečně v tuto chvíli nemáme žádnou informací, jestli vlastně a jak a jakým způsobem dojde ke krácení těch dávek AstraZenecy. To znamená, ta situace může být, může být ještě jiná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Poslední otázka na vás. My jsme v první hodině otázek odvysílali nový volební model, který vůbec poprvé ukázal, že hnutí ANO bylo poraženo Piráty. Připomeňme si ta data. Piráti 22 %, hnutí ANO 20,5 procenta. Třetí Starostové, nezávislí 13 %. Čtvrtá SPD 10,5 procenta. Pátí
občanští demokraté 9,5 procenta hlasů a zbylé 4 strany se pohybují kolem pětiprocentní hranice. Pane primátore, vy jako Piráti chcete být vládní nejsilnější stranou. Podle toho nejnovějšího sociologického šetření České televize se zdá, že byste jí býti i mohli společně se starosty, i když se pak podíváme na ten volební model, který se týká koalic, ale zároveň ku příkladu Seznam.cz ukázal dnes, jak dodržujete svá vlastní usnesení, respektive proklamování boje proti střetu zájmů, kdy firma vašeho pirátského místostarosty na Praze 3 Štěpán Štrébla, dodává či stále dodala respirátory, rukavice i úřadům, kde se vy jako Piráti podílíte na vládnutí. A koaliční partneři v Praze TOP 09 a Starostové to označují za střet zájmů, a chtějí to s vámi jako s Piráty řešit. Je to vhodné. Tento střet zájmů?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Já musím říct na úvod, že ta situace je jako velice nešťastná, byť mám teda za to. Podle toho celkového kontextu to vypadá, že to vzniklo spíše omylem, že ta firma skutečně se snažila vyhnout zakázkám v Praze zcela cíleně, ale v tom celkovém objemu 100 něco milionů.

Václav MORAVEC, moderátor:
117...

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Jim utekla teda zakázka za těch 175 000, která byla soutěžena čistě na cenu. Bylo tam 9 uchazečů, mimochodem nejdražší byl za nějakých 600 000 a oni to vyhráli za 185. Tak to vypadá, že jim to nějak uteklo a zaměnili asi státní a městskou policii. Ale ještě bych zmínil jednu důležitou věc, a to je asi specifikum Prahy. Myslím si, že v jiných městech to tak není. Ale městská policie v Praze není řízena primátorem. Tam je institut podle zákona o obecní policie má pověřeného zastupitele, což v Praze není primátor. Je to náměstek za STAN Petr Hlubuček, což je tedy vlastně ze stejného koaličního uskupení jako tedy kolegové z TOPky, pan předseda Pospíšil i vlastně paní radní Marvanová.

Václav MORAVEC, moderátor:
Spojené síly pro Prahu

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Přesně, tak. To znamená, tady by bylo asi dobré, aby si to nejdřív vyjasnili nějakým způsobem interně, protože skutečně pan náměstek je ten, kdo udílí pokyny Městské policii.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy. Je možné si nad tím takto umýt ruce, když ty respirátory jsou i z Číny a podobně. Vám to nevadí?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Tak nám to, mně to jakoby vadí. Tedy magistrát tu chvíli odebírá české výrobky. Jsou to vlastně respirátory vyráběné skutečně českým výrobcem v Čechách. Na těch tchajwanských linkách z českého nanomateriálu. To znamená, tohle je záležitost, jak to řeší přímo magistrát. Městská policie má vlastní zadávací proces, ale já…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste řekl panu místostarostovi Štěpánu Štréblovi, že by bylo vhodné, aby nedodával městským institucím?

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Jak jsem pochopil z toho jeho vyjádření, tak už by se to nemělo opakovat. Protože už nebudou tedy se ani ucházet o... Já jsem pochopil, že tahle zakázka byla nějak jakoby omyl, že by se to dít nemělo byť, jak říkám, pohybujeme se spíš, konkrétně v případu Prahy v teoretické rovině, i protože Městská policie Praha soutěží vlastně i ty věci, které by nemusela podle zákona otevřeným řízením čistě na cenu. Tak přece jenom si myslím, že by bylo lepší, aby se to nedělo, a jak jsem pochopil z vyjádření Štěpán Štrébla, tak vlastně tohle byl skutečně nějaký jako omyl a dít se to nebude.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tak děkuji dalším hostům dnešních otázek, kterými byli, začnu první dámou, primátorka města Brna Markéta Vaňková z
ODS děkuji, že jste přijela do Prahy.

Markéta VAŇKOVÁ, primátorka Brna /ODS/:
Také děkuji. Na shledanou.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji i primátorovi města Ostravy Tomáši Macurovi z hnutí ANO. Děkuji vám.

Tomáš MACURA, primátor Ostravy /ANO/:
Děkuji za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Děkuji pražskému primátorovi Zdeňku Hřibovi, který byl také hostem otázek. Díky na shledanou.

Zdeněk HŘIB, primátor hl. m. Prahy /Piráti/:
Děkuji za pozvání a na shledanou.


 

Markéta Vaňková

primátorka města Brna