14. března 2021

Otázky Václava Moravce

(ČT 1) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byl předseda Senátu a místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vítejte a hezkou neděli vám všem divákům Jedničky i zpravodajské Čtyřiadvacítky České televize, jste v jedinečném prostoru pro diskusi. Mistr chaos, přezdívka, kterou ministři současné vlády označují premiéra Andreje Babiše. Důvod? Zmatky, které premiér opakovaně vnáší do řízení státu, nejnověji do maturit. Nepromyšlená nařízení vlády, která například uzavřou podnikové jídelny, aby je ani ne po 24 hodinách zase otevřely nebo ohlášené uzavírání autoservisů, které se na konci února měnilo v rámci výkladu. Výrazně snižují důvěru veřejnosti ve vládu a v politiku, jak ostatně ukazuje nejnovější sociologický výzkum šetření Trendy Česka 2021. S politickou situací je aktuálně spokojeno pouhých 11 % obyvatel České republiky, což je nové historické minimum. Podívejme se na data. Od roku 2014, jak sami vidíte, oscilovala spokojenost s politickou situací v zemi přibližně kolem 30 %, rekordně vzrostla vloni na jaře během první vlny šíření onemocnění covid-19, a to až na 61 %. Od té doby klesá, v lednu na 23 % a jak vidíte, aktuální politickou situaci označuje za velmi či spíše dobrou pouhých 11 % respondentů. Poslední dotazování v rámci Trendů Česka 2021 se uskutečnilo mezi 15. únorem a 5. březnem a zúčastnil se ho reprezentativní vzorek 12 stovek respondentů. Nejnovější data interpretuje v rozhovoru pro dnešní Otázky analytik společnosti Kantar CZ Ondřej Ryboň.

Ondřej RYBOŇ, analytik Kantar CZ:
Lidé, kteří jsou nespokojení se současnou politickou situací, tak jdou napříč všemi sociálními skupinami. A jako velmi špatnou politickou situaci vlastně hodnotí bezmála půlka Čechů, což je masivní nárůst od listopadu i ledna. Je to vlastně extrémně rychlé zhoršení, které jsme nikdy dříve neviděli. A propady nastaly i u nejstarších občanů, ale nejlépe jsou vlastně tyhle rozdíly patrné u voličů jednotlivých stran. Až na výjimky vnímají situaci jako dobrou už jen někteří voliči ANO, konkrétně 38 % z nich, přičemž ještě před měsícem to bylo 55 % a tito voliči vlastně zůstali v podstatě osamocení. A zdaleka největší pokles nastal u příznivců druhé vládní strany ČSSD, a to z 43 na pouhých 6 % během jednoho měsíce. O něco menší pokles je vidět také u voličů KSČM z 22 na 5 %.

Václav MORAVEC, moderátor:
Dodává v rozhovoru pro dnešní Otázky spoluautor Trendů Česka 2021 Ondřej Ryboň. Nespokojenost lidí s politickou situací může podle analytiků prohloubit ještě nestabilita vlády, když prezident republiky Miloš Zeman naléhá na výměnu ministra zdravotnictví Jana Blatného a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Prvními hosty dnešních Otázek jsou avizovaní, předseda
Senátu Parlamentu České republiky, jinak také místopředseda občanských demokratů Miloš Vystrčil. Vítejte, pane předsedo, hezký dobrý den.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Dobrý den. Děkuju za pozvání.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mé pozvání přijal i místopředseda hnutí ANO a předseda
Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, i vám přeji hezké nedělní poledne, pane předsedo, vítejte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak dlouho ještě bude Andrej Babiš jako premiér odolávat tlaku prezidenta, který je opakovaný, na výměnu ministrů?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já si myslím, že to téma proběhlo mediálně a z mého pohledu je uzavřeno, že pan Babiš se k tomu vyjádřil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak může být uzavřeno, když prezident říká, že bude opět naléhat 22. března při setkání s premiérem, a že pokud premiér nevymění ministra zdravotnictví, tak skončí harmonické vztahy obou mužů?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
On řekl, že nebudou ještě přátelštější nebo použil nějaký svůj slovní obrat. Podstatné pro mě je, a to nikdo nemůže zpochybnit, že tu odpovědnost za tu vládu, a to jméno tu má premiér. Koneckonců, když se ta situace někdy ukázala v opačném gardu, tak je nám to vždycky připomínáno, že premiér nese tu odpovědnost, takže je na něm, aby si zvolil svůj tým. A jestliže se nacházíme, to potvrdili, já sice bych možná diskutoval na téma, co je politická situace, co je společenská situace, že možná se to málo rozlišuje. Ale sami jste viděli, že prostě v téhle krizové době, krizové situaci je na zvážení na velice pečlivém zvážení, jestli vyměnit klíčového ministra v tuto chvíli. Já si pamatuju…

Václav MORAVEC, moderátor:
Bylo by to tedy přiznáním chyby, pokud by premiér během třičtvrtě roku už měnil třetího ministra zdravotnictví?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No ale přiznání chyby. Tady probíhá nějaká kritika. Premiér se za ministra zdravotnictví postavil, že v téhle době, co si budeme povídat, dělat ministra zdravotnictví v téhle době, to není žádný dream job, to tady vůbec sehnat někoho, kdo by to chtěl dělat. A dělal by to dobře, tak už není vůbec jednoduché. A já sleduju pana ministra Blatného z jeho vystupování ve Sněmovně, já musím říct, že vždycky se snaží velice věcně, korektně diskutovat s
poslanci, odpovídat na interpelace, dobře ty věci vysvětluje z mého pohledu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pochopil jsem správně, že.

Václav MORAVEC, moderátor:
On je zvyklý na dětské pacienty, možná proto se mu dobře komunikuje s některými našimi
poslanci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pochopil jsem správně, pane předsedo, že vy osobně neočekáváte výměnu na klíčovém rezortu v souvislosti se zdravotní krizí, kterou prožíváme, do konce volebního období této Sněmovny?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já tam nevidím teď v tuto chvíli konkrétní důvod, já vám nemůžu říct, že někdy nebude nějaký jiný, ale teď zrovna pro to konkrétní důvod není.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ptám se vás, jestli by dávalo logiku vyměňovat ministra zdravotnictví během vážné zdravotní krize, která bude trvat nejméně do konce dubna?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
V podstatě jsem vám odpověděl, no.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy tedy očekáváte…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Je to, někdo použil slovo - bylo by to nešťastné, já bych se toho držel, to je poměrně přesné vyjádření, že zrovna v téhle době je toto nejhorší možné řešení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jak si interpretujete, pane předsedo Vystrčile, tlak, opakovaný tlak prezidenta republiky na výměnu ministrů, kterému zatím Andrej Babiš odolává?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Pan prezident sám několikrát ve svých hovorech říkal, že je takový brankář, tak já teda především bych chtěl připomenout panu prezidentovi, že prostě brankář neběhá po celém hřišti, ten stojí v bráně a chytá. A pokud začne běhat po celém hřišti, tak se může stát, že potom zapomene, která brána je jeho, která je ta druhá a střílí si vlastní góly.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to si myslíte, že se děje Miloši Zemanovi?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To si myslím si, že se děje, protože jednak, pokud je tady nějaký tým, který má nějak fungovat a že nefunguje příliš dobře jsme viděli tak, když ještě někdo, kdo není trenérem, kdo by ten tým neměl stavět, začne najednou říkat, kdo by kde měl hrát a že tenhle stoper není dobrý, že je ho potřeba vyměnit, tak jediné, co se může stát, že se to celé rozsype. A to si myslím, že si nikdo z nás nepřeje. A tohle znejišťování té atmosféry není nic dobrého, nic správného, a dokonce pan prezident, když to ještě ten příměr použiju dál, dokonce říká, že by se mělo hrát ještě s nějakými dalšími míči, které by bylo potřeba dát do hry, abychom se měli lépe, abychom to zachránili celé. Takže to mi připadá…

Václav MORAVEC, moderátor:
A tím, promiňte, tím máte na mysli úřednickou vládu?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Tím ne, myslím, třeba Sputnik V a podobně. Rozumíte, že máme tady nějaké možnosti, jakým způsobem můžeme překonávat pandemii a teď přijde někdo, kdo říká, že je brankářem a začne to celé řídit, místo toho aby se staral o to, co jeho úkolem. To znamená, stabilizoval tu společnost, snažil se dosáhnout toho, abychom měli krytá záda jako společnost. To znamená, aby tady byla nějaká důvěra, nějaká sebejistota, nějaká elementární jistota toho, že se můžeme na někoho spolehnout a zároveň pokud je nějaký tým, který nehraje příliš dobře, nemá všude úplně nejlépe nejlepší hráče, tak by to nemělo být tak, že to ještě někdo začne z druhé strany jiným způsobem řídit. To si myslím, že je velmi nešťastné, že to není dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že prezident republiky tím destabilizuje a prohlubuje tu závažnou zdravotní krizi?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Myslím si, že nepomáhá tomu, abychom ji dobře překonali, protože ten tým už sám o sobě dneska je docela chaotický, protože i pan premiér někdy jako chce zastoupit různé jiné hráče. A začne řídit očkování, přestože to spadá do ministerstva zdravotnictví, pak si řekne, že to školství také nefunguje dobře, takže zase do toho taky vstoupí. A teď si představte kdyby, kdyby se to takto dělo v libovolném sportovním týmu. To by byl prostě chaos, to by přestal ten tým celý fungovat. Nikdo by se nebyl jistý svým místem. Nakonec ono ministerstvo zdravotnictví je takové ministerstvo výměn, když se podíváme. Co první uděláte, pokud máte nějakou krizi, tak ten tým stabilizujete a posílíte. My ten tým, který by měl řídit tuto zemi a pomáhat jí překonávat pandemii, oslabujeme, neustále někdo odchází a skoro nikdo nepřichází.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, chápu to správně, že se shodujete s Radkem Vondráčkem překvapivě na tom, že Jan Blatný by měl zůstat ministrem zdravotnictví, protože opět čtvrtá výměna ministra zdravotnictví během třičtvrtě roku by mohla tu zdravotní krizi prohloubit nebo její řešení?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jan Blatný by rozhodně neměl být vyměňován kvůli tomu, že říká, že pokud bychom měli očkovat nějakou vakcínou, tak to může být vakcína jedině taková, která je schválena Evropskou lékovou agenturou, anebo přinejhorším tedy schválená naším Státním úřadem pro kontrolu léčiv. Není možné, aby někdo přišel a řekl - hele, já jsem tady viděl, že tohle funguje, pojďme, pojďme do toho, pojďme to používat. To si myslím, že není možné, že Jan Blatný nedělá všechno dobře a má některá vyjádření, kdy vlastně nevíte, jestli je to dobře nebo špatně, protože řekne, že mohu nastat všechny 3 možnosti, to je pravda, ale v tuto chvíli naším hlavním úkolem je překonat pandemii a ještě více nedestabilizovat tu situaci, ve které se nacházíme.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když prezident minulý týden vyjadřoval své výhrady opakovaně vůči Janu Blatnému, pronášel i tato slova.

Jana PEROUTKOVÁ, moderátorka:
Pokud premiér Andrej Babiš navrhne odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného, prezident mu bez váhání vyhoví.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 28. 2. 2021 /Zdroj: TV Prima/:
Vidět k smrti vyčerpaného člověka je smutné a kdyby si odpočinul, možná že by to bylo k dobrému.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 28. 2. 2021 /ANO/:
Pan ministr zdravotnictví samozřejmě nemá, řekněme, dostatek odborníků kolem sebe, které by potřeboval.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Prezident Miloš Zeman bude chtít po premiérovi odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného.

Miloš ZEMAN, vyjádření prezidenta ČR /Zdroj:
Parlamentní listy/:
Dvěma největšími překážkami jsou ministr zdravotnictví Blatný a také ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Ano, vidím řešení v odvolání obou dvou.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 10. 3. 2021 /ANO/:
Pan prezident v tomhle směru má stále stejný názor, takže já samozřejmě to beru na vědomí, a to je všechno, co k tomu můžu říct.

Václav MORAVEC, moderátor:
Připomeňme, že prezident obvinil ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitelku Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenu Storovou z toho, že brání očkování ruskou vakcínou Sputnik V. Není ten tlak na Státní ústav pro kontrolu léčiv a stejně tak na ministra zdravotnictví vlastně jako projevení nekompetence, nemělo by být řízení toho jaké medikamenty, jaké vakcíny budou vpuštěny do České republiky, právě v rukách odborníků, pane předsedo?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Odpovím jenom ještě k tomu fotbalu. Tak ten premiér je, řekněme, trenér a kapitán v jednom. A trenér má co mluvit do toho, jak hrají stopeři, jak hrají záložníci a musí, protože za to nese tu odpovědnost, za to ministerstvo financí, jestli je celý tým, tak samozřejmě vždycky je nejjednodušší vyměnit toho trenéra, než vyměnit 11 hráčů, protože někdy je to prostě těžké s tím molochem toho ministerstva bojovat. Nicméně my jsme právě v situaci, kdy my nemůžeme teď měnit, já nevím, půlku osazenstva, my to prostě musíme zvládnout, řekněme, ještě duben, květen v nějaké sestavě, to jenom odbočka.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jenom k tomu…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, vy asi oba dva máte rádi fotbal. Ale nám co…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jenom velmi jednoduchý příklad, to neznamená ale, že by trenér měl chodit hrát pravé křídlo, když to v životě nedělal. To je všechno.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
On je trenér a kapitán v jednom…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Což on dělá. Jednou školství, podruhé zdravotnictví. Co bude třetí?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A že snad vynáší témata do veřejného prostoru, to je dobře. Já bych nechtěl premiéra, který nic neříká, jako bude se držet jenom na tom svém malém okruhu, co má dělat podle vás premiér. Premiér prostě odpovídá za všechno.

Václav MORAVEC, moderátor:
A proto má premiér mluvit do všeho?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No mám mluvit do všeho, má mít na všechno názor a má vám ho tady říkat, má ho říkat veřejnosti a má ho obhajovat. Rozhodně nemá mlčet.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, když se teď podíváme na to, co premiér v tomto týdnu a za pár okamžiků si pustíme autentická vyjádření, která se týkají maturit. On to zmínil pan předseda Vystrčil, když se podíváme, Andrej Babiš právě nejdříve mluvil o úřednické maturitě, pak o třech stupních maturity, to bylo v pondělí a pak svůj názor zase změnil, když se právě podíváme na výroky Andreje Babiše, tady jsou.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 7. 3. 2021 /ANO/:
Ten, kdo někdy někoho zaměstnával a dělal pohovory, myslíte si, že se ptal na maturitu? Já jsem zaměstnával 35 000 lidí, nikdy jsem se na maturitu neptal.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 8. 3. 2021 /ANO/:
Česká konference rektorů ani nepochopila, co vlastně chci, kdo chce normálně maturovat, nech maturuje. A kdo chce úřední maturitu, aby zkrátka měli možnost tý úřední maturity. A já chci samozřejmě za to bojovat.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 9. 3. 2021 /ANO/:
Já jsem o tom přemýšlel a například, když se mi nabízí nějaká debata, že by byla klasická podoba.

Andrej BABIŠ, premiér, předseda hnutí, 10. 3. 2021 /ANO/:
Že by byla úřední maturita, tak jak na Slovensku, jak jsem za to bojoval, jak jste mi psali, je záležitost zákona a ve Sněmovně žádná politická strana, žádný politik mě v podstatě nepodpořil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proti zmatkům, které do maturit vnášel premiér Andrej Babiš v uplynulých dnech, tak se ohradila nejen Česká konference rektorů, ale také samotní učitelé. Když si poslechneme i slova, která zazněla v
Poslanecké sněmovně, ten zmatek kritizoval kupříkladu Dominik Feri z TOP 09.

Dominik FERI,
poslanec, 11. 3. 2021 /TOP 09/:
Maturity, mě mrzí, že tu není pan premiér, protože jsem mu chtěl osobně říci, že je to chaot, který svými mikromanažerskými zásahy vytvořil frustraci a nejistotu v životech desetitisíců studentů. Rok to tady říkáme, pořád jenom chaos, do čeho se premiér vloží, tam je bordel.

Václav MORAVEC, moderátor:
Konstatoval Dominik Feri s tím, že Andrej Babiš nakonec neprosadil ani úřední maturitu ani ty 3 varianty. Není to znejišťování studentů a studentek, pane předsedo, když říkáte, že premiér může mluvit do všeho a neukazuje to spíš na nekompetentnost premiéra?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Doufám, že pan Feri časem trošku změní svůj slovník, protože si myslím, že to do Sněmovny nepatří a upozorňuju, že se mu to všechno jednou vrátím, tady tohle. Měli bychom se k sobě trošku vyjadřovat korektně i ve Sněmovně. Pan premiér, vy jste vzali několik výroků, které jsou vždycky vzaté z kontextu a jsou nějak sestříhané. To by dopadl všelijak každý z nás.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ne, premiér, ten kontext je zachován...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Ne, ne.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte. Ano. Premiér nejprve…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já vám to řeknu. Premiér v odstupech v několika dnech prostě přicházel s různými variantami, argument, že se nikdy neptá na maturitu se mi taky nelíbí, protože, je to je to pro mě argument, když mi argumentují opoziční
poslanci, že když bude 1 volební obvod a 200 jmen, že se v tom bude špatně vybírat. To jsou okrajové, marginální argumenty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se vracím, promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Držme se toho gró.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ke kompetenci.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A já vám to řeknu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Pan premiér měl, otevřel debatu zase to není tak, že by se ráno vzbudil a řekl - teď budu řešit maturity.

Václav MORAVEC, moderátor:
No, ale tak to vypadá.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Říkat, že vnesl zmatek mezi studenty, vždyť to byli zrovna studenti, a ne v malém počtu, kteří se na něj obrátili. A ten výsledný kompromis v sobě obsahuje část toho návrhu, který přednášel pan premiér.

Václav MORAVEC, moderátor:
Neobsahuje, protože vůbec tam ani stanovení té úřední maturity není. Já chápu, že musíte premiéra obhajovat, jako svého předsedu hnutí ANO, když se podíváte na tu argumentaci pana předsedy Vondráčka, má premiér vlastně otevírat veřejnou debatu, ať se to týká očkování, ať se to týká maturit, kdy nakonec stejně neprosadí nic?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Pan prezident v jednom ze svých projevů kdysi řekl, že se prezident nemá považovat za všeználka, že se má radit s odborníky a případně jejich názory tlumočit. Řekl bych, že to velmi platí nejen pro pana prezidenta, ale i pro pana premiéra. A pokud se nezabýval školstvím, tak si myslím, že o tom, jak bude vypadat náš vzdělávací systém by měli rozhodovat zejména lidi, kteří se školstvím zabývají, a kteří o tom něco vědí. To neznamená, že se s tím pan premiér nemá seznámit a následně na to nemůže říct svůj názor. Ale neměl by to dělat tak, že nejprve řekne svůj názor, pak zjistí, že to nebylo úplně nejlepší, tak řekne svůj druhý názor, pak zjistí, že to pořád ještě není ono, tak se tedy sejde s ministrem školství a domluví se na nějakém kompromisu, kde z toho názoru pana premiéra už nic nezůstalo, ale to mu nebrání, aby neříkal, že tím, že vyvolal diskusi to vlastně vyřešil. Ale on nevyřešil vůbec nic, on způsobil, že vznikl zmatek, že vzniklo to, o čem mluvil pan Feri, byť já bych to řekl jiným způsobem, aby následně jsme to dávali dohromady a zase jsme vrátili ty věci tam, kam patří. Já si myslím, že jedna z věcí, která je velkým problémem této vlády, je to, že není dbáno na odbornost a lidé jsou vybíráni, nikoliv podle toho, jakými jsou odborníky, ale podle toho…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale kde máte konkrétní příklad. Já jsem se tady pana předsedy Vondráčka dotázal na tlak na nezávislý úřad, kterým je Státní úřad pro kontrolu léčiv…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Trošku jsme uhnuli, ano.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, v souvislosti se Sputnikem a pan předseda začal mluvit o maturitách, ale když se vrátím k tomu, vyjmenujte mi, prosím, aby to vaše vyjádření nebylo obecné, věci, kdy se vláda neopírá o odborníky?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
V případě pana premiéra můžu jmenovat, například to školství. Potom další věc, kdy se vláda neopírá o odborníky, byly některá vyjádření pana premiéra, která se týkala, například i vakcín a vakcinace, protože byl v Maďarsku, kde byl podle mého názoru proto, aby zjistil, jestli je možné očkovat Sputnikem, když poté se vrátil, tak jsme zjistili, že není možné očkovat Sputnikem, protože musí dojít k takzvané centrální registraci, což si myslím, že na to nebylo potřeba jezdit do Maďarska. To znamená, to jsou 2 příklady, které se týkají pana premiéra. Co se týká těch jednotlivých věcí, které se týkají různých potom oborů, tak v mém případě si myslím, že kdyby se vláda například opírala o odborníky, tak nemohla nikdy udělat to, že nejdříve zruší stravovny a stravování ve stravovnách a následně zase povolí, protože kdyby se zeptala kteréhokoliv ředitele kteréhokoliv většího podniku, tak jí řekne, že to nemůže takto dělat, protože to znamená jedinou věc, a to je, že následně budou dělníci svačit v různých jiných místech, například i u pásu. Takže to je další příklad. A vy jste sám některé další příklady nekompetentních rozhodnutí této vlády, které vycházejí z toho, že se nebaví s těmi, kteří dělají v těch provozech, kteří přímo jsou dotčeni těmi opatřeními, nebaví. Kdyby se vláda bavila s odborníky, tak neudělá to, že nejdříve zamezí možnosti překračovat okres, když si chci nakoupit. Tady se velmi omlouvám zahradnictví Chalače v Žatci, které jsem zapomněl jmenovat, a které funguje. A vy nemůžete vlastně jet do zahradnictví 3 km do jiného okresu, ale musíte jet nazpátek nakupovat někam ve svém okrese 30 km. Kdyby se někdo zamyslel a opřel se o odborníky, kteří vědí, jak takové nakupování funguje, tak nemohou dělat tyhle věci, a to se všechno dneska děje. Tak já tomu nerozumím, kdo se s kým a kde radí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, Vondráčku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Teď bych vás možná trošku zastoupil. On se vás pan Moravec na něco zeptal a vy jste odpověděl na něco úplně jiného.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ano, stejně jako vy…


Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Takže je to. takže je to.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
K původní otázce…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Ten dotaz byl k té odbornosti. V téhle vládě primárně všichni ministři, kteří jsou za vládní hnutí, jsou jmenováni na základě odbornosti. Naprostá většina z nich vůbec není stranicky příslušná. Nevím, jestli to bylo někdy v minulosti. Dřív se různě krmily kraje, krajské organizace. A byla to otázka politická, politické nominace. Tahle vláda se opírá o odbornost, bavíte se třeba o panu Plagovi, vždyť je to bývalý první náměstek na ministerstvu školství a dozajista odborník…

Václav MORAVEC, moderátor:
Teď mi zkuste odpovědět. Kladu tu otázku po čtvrté a doufám, že naposled.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Tak dáme zpátky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je správné vytvářet ze strany premiéra nátlak na Státní úřad pro kontrolu léčiv a totéž se týká i prezidenta republiky, ať jde o Ivermektin, ať jde o další preparáty nebo o Sputnik V?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Myslím si, že každý ten preparát je samostatná historie.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale jsme svědky tlaku na SUKL a na jeho ředitelku.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Nevím, jestli, myslím, že Ivermektin není rozhodně příběh tlaku. Je to věc, kdy se podařilo sehnat lék jednorázově v okamžiku, kdy je perspektivní podle názoru části odborné veřejnosti…A jinak bychom ho nesehnali.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, zatím žádná vědecká studie neprokázala přímou souvislost.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Souhlasím s vámi, já jsem taky, já nemluvím jako o…

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, jestli má premiér...

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte. Má premiér a prezident…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já vám říkám, že to nedělá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vytvářet tlak na SÚKL, mluvit o tom, že klinické studie teď nejsou zapotřebí, že je to příliš byrokratické. Je vhodné vytvářet tlak na nezávislý úřad, kterým je SÚKL?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Vy říkáte, že vytváří tlak, já to tak nevnímám.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Takže na začátku naší diskuse spolu nesouhlasíme a pak už se teda asi nedomluvíme. Já to nepovažuji za vytváření tlaku ze strany premiéra. Ivermektin…

Václav MORAVEC, moderátor:
Když premiér řekne, že to byrokratické...

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Se Sputnikem naprosto jasně řekl, počkáme až všechny procesy budou v pořádku, vypadá to, že Sputnik V se zdá být potenciálně velmi úspěšnou vakcínou a kvalitní, což už potvrzují ústavy v Itálii, v Německu, ale je to věc, je to geneticky změněná látka a já souhlasím s tím, že než to začneme používat, tak to musí proběhnout všemi procesy. A zdá se, že proběhnou. Ale v tuto chvíli je ta registrace ve stavu, kdy je to snad devátý den nebo 9 dní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale znovu se ptám.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Takže každá ta látka má svůj vlastní příběh.

Václav MORAVEC, moderátor:
Premiér sice vytváří menší nátlak na SÚKL, ale prezident doslova mluví o odvolání ředitelky SÚKL, a přitom sám prezident republiky se nechá naočkovat vakcínou Pfizer/BioNtech, která má větší účinnost podle dostupných studií, než má Sputnik V. Tady jsou slova prezidenta, co řekl po svém očkování.

Miloš ZEMAN, prezident ČR, 10. 1. 2021 /Zdroj: Blesk TV/:
Bohužel nesplnila se moje naděje, že to bude jenom jednou, bude to jako vždy 2×, protože ta jednodávková vakcína, to je Johnson & Johnson, sem dorazí až v březnu a kromě toho ještě ani nemá certifikaci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, pane předsedo, má prezident, který se nechal naočkovat tou nejúčinnější vakcínou, navíc certifikovanou, morální právo mluvit o odvolání ředitelky SÚKL kvůli tomu, že nechce schválit SÚKL Sputnik V?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Nečekal jsem v tomto pořadu, že budu dotazován na morální právo prezidenta republiky. To se musíte zeptat prezidenta republiky.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale proti jeho slovům se nikdo, promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já jsem tady za vládní hnutí ANO a za vládní hnutí a tady je snad ta pozice jasná.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proti jeho slovům se nikdo neohradil, je tady tlak na ministra zdravotnictví a na ředitelku SÚKL, proto se ptám, je ještě SÚKL brán v očích vlády nebo v očích prezidenta jako nezávislá instituce, na kterou by neměl být vytvářen tlak, ať už se to týká jakýkoliv preparátů a znovu říkám, premiér mluvil o tom, že teď dělat klinické studie, že na to není čas, že je SÚKL byrokratický?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No on určitě do jisté míry byrokratický je a musí být. A určitě je dobré vytvářet v takové krizové době nějaký tlak, politický, protože tlak může být i pozitivní, pane Moravče.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže tento tlak je vhodný?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Takže dělat zase z jakéhokoliv tělesa něco naprosto nedotknutelného, tak ničemu nepřispívá.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže tento tlak je vhodný?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A že není možné někoho kritizovat, je přece vyloženě špatné, koneckonců, vždyť je to pozitivní kritika, má jaksi motivovat k lepšímu fungování.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže teď.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A jestliže není porušován zákon. Není porušováno v podstatě ani, řekněme, nějaký úzus, tak je snad všechno v pořádku. Tak bych se nechtěl dostat do situace, že budu žít v zemi, kde nemůžu říct ani svůj kritický názor. A je jedno…

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže ten politický tlak. Promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A je jedno, jestli jsem opoziční nebo koaliční.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ten politický tlak je tedy vhodný na SÚKL?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Tlak může být pozitivní, k vyšším výkonům, vždyť je to v pořádku, urychlit proces.

Václav MORAVEC, moderátor:
Znovu se ptám, je tento tlak…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Tlak na urychlení procesu je pozitivní a je dobrý. A už to říkám potřetí, děkuju.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže tento tlak je vhodný v souvislosti.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Může být pozitivní a žijeme, žijeme v krizové době.

Václav MORAVEC, moderátor:
Je nebo není?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Takže, který tlak, konkrétně, pana prezidenta nemá žádnou kompetenci, žádnou pravomoc nad SÚKL.

Václav MORAVEC, moderátor:
Mluví o odvolání ředitelky.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
SÚKL funguje…

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, mluví o nutnosti odvolání ředitelky, pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Ta nebyla odvolána.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Můžu.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
To je opravdu diskuse, trošku se točíme v kruhu, nezlobte se.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Jako já teda musím říci, že pokud prezident České republiky, který bude jmenovat budoucího premiéra a případně se vyjadřuje k návrhu na odvolání ministrů, řekne do veřejnosti, že by měl být odvolán státní úředník, který může být volán pouze státním tajemníkem, se souhlasem superúředníka, tak si myslím, že to je minimálně velmi pochybné vyjádření a vyjádření, které je jednoznačně politickým tlakem, protože to nemůže ten premiér ani ti ministři, kterých se týká a následně ani ten vysoký státní úředník, jinak vnímat. A pokud by chtěl prezident, aby v této zemi fungoval normální demokratický systém, aby tady nebyly situace, kdy on si vynutí svojí politickou mocí nějakou změnu, tak by tohle dělat neměl. To neznamená, že to dělat nemůže, ale neměl by to dělat v zájmu této země a v zájmu fungování svobody a svobodného demokratického systému. To, že to udělal, znamená, že zpochybňuje ty základní věci, které například kodifikuje zákon o státní službě, což vy moc dobře, pane předsedo, víte a že tady někoho takhle bráníte, si myslím, že je vaše věc.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Nezlobte se, ale já o voze a vy o koze, já tvrdím.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Tohle je můj názor a k tomu. A jinak ještě k tomu Sputniku V, abychom věděli, jak to je. Sputnik V v tuto chvíli na tom není, tak že by bylo požádáno o registraci, on je v takzvaném předběžném posouzení. Po něm, pokud to dobře dopadne, může žádat u Evropské lékové agentury o registraci, společně se Sputnikem je posuzován, například před Sputnikem, Novavax nebo Curevax, to jsou další vakcíny, které předcházejí. To znamená, standardně bychom tímto způsobem měli postupovat. A pokud by Sputnik V měl být například schválením SÚKL používán tady v České republice, tak by nejdříve ten, kdo ho vyrábí, musel dodat příslušné dokumenty, což neučinil a nemá ani, řekněme, v zájmu to učinit. A pak je otázka, proč ty dokumenty nepředkládá, přestože ví, že se jinde očkuje, proč to dělá?

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč to podle vás dělá. Je to součást…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Je to součást vakcinační politiky. Podívejme se na to, kolik má Rusko proočkováno, kolik má proočkováno 3,5 procenta lidí? Oni mají proočkování 3,5 procenta, my 7 % a oni nabízí vakcíny jiným? To dělají proč? Jim nezáleží na jejich lidech nebo mají nějaké jiné úkoly. Jako každý ať si odpoví sám, to přece není logické. Kdyby náš premiér nabízel vakcínu, kterou bychom vyráběli jiným a my měli proočkováno 3,5 procenta, to byste považovali za normální? Já teda bych to za normální nepovažoval.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, i pane předsedo, důležité je, co se bude dít po 28. březnu. My jsme v nouzovém stavu, Česká republika navíc v karanténě, kterou nazývejme okresní karanténou, když se podíváme na dodržování opatření od 1. března, kdy platí zpřísněná opatření, tedy ta okresní karanténa, provedla policie 1 193 000 kontrol, v bezmála 30 tisících případech shledala porušení mimořádných opatření buď vlády nebo ministerstva zdravotnictví. Už sami vidíte ta data. Vjezd vozidla na území okresu odepřela policejní hlídka ve 14 tisících 451 případech. Víte, pane předsedo Vondráčku, co bude po 28. březnu, jestli vláda požádá s největší pravděpodobností o prodloužení nouzového stavu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Já za a) nechci být nadměrně optimistický v tom, že ta čísla se postupně lepší, to je pravda, ale myslím, že se nelepší do takové míry, abychom si mohli říct, že osmadvacátým automaticky končí nouzový stav a můžeme rozvolňovat. To už jsme, to už asi s tím musíme počítat. Budeme se rozhodovat na základě aktuálních čerstvých dat, jestli to vychází na neděli, jste říkal.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vychází, osmadvacátého je v neděli.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Předpokládám, že se také můžeme ve čtvrtek, v pátek sejít jako
Poslanecká sněmovna, budeme mít nejčerstvější údaje. Budu rád, když přijde vláda s plánem, že některé z těch opatření můžou být nějakým způsobem modifikována, mohou být částečně rozvolněná, ale úplné uvolnění, když jsme teda zatli zuby, když to teda probíhá, když probíhají takové manévry po celé České republice, tak jestliže bychom měli vydržet ještě 14 dnů, tak já budu hlasovat pro to, abychom případně vydrželi. A je pravda, že ta pandemická pohotovost prostě nedokáže vyřešit z pandemického zákona se stala politika.

Václav MORAVEC, moderátor:
To se chci zeptat, promiňte, pane předsedo, odpovězte mi jednoznačně, vy očekáváte prodloužení nouzového stavu, který platí dnes?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Kdybych to řekl na procenta, tak myslím že 60 : 40, že jsem spíš proto, že asi budeme požádáni o prodloužení nouzového stavu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Než aby byl nastartován…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
To vyplývá z osobních zkušeností, které doteď mám, protože omezení pohybu osob, povolání některých pracovníků, některých zaměstnání jaksi do služby, znamená, že musíte použít nouzový stav.

Václav MORAVEC, moderátor:
Očekáváte tedy prodloužení nouzového stavu na rozdíl od spuštění pandemického zákona?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Protože, jsem vám to teď, doufám, odargumentoval, když bude jasně dané jasně daná pravidla, za kterých ten nouzový stav prodloužit, tak si myslím, že odpovědný člen dolní komory by pro to měl zvednout ruku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Očekáváte i vy prodloužení nouzového stavu, pane předsedo?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já si myslím, že bude jasné, řekněme, 25., 24. března, jestli je potřeba, aby ještě jsme omezovali nějak mobilitu nebo abychom někomu ukládali pracovní povinnost. Pokud by tomu tak bylo, tak potom samozřejmě ten nouzový stav je potřeba, neboť bez toho to nejde. Na druhé straně, co je možné, a to bych chtěl zdůraznit, je, že v rámci nouzového stavu budeme využívat pouze těchto dvou možností a zbytek opatření klidně můžeme začít dělat podle pandemického zákona vyhlášením pandemické pohotovosti, což by mělo jednu velikou výhodu, a to je, že potom, kdyby došlo k dalším opatřením, která by vláda ukládala podle pandemického zákona, tak by musela vysvětlovat, proč to dělá, musela by každých 14 dní chodit do Sněmovny a tam vysvětlovat, jakou to má účinnost a jestli se to vyplatilo nebo nikoliv. Jinými slovy, dle mého názoru je možné vyhlásit zúžený nouzový stav, kdy se ten nouzový stav a ty pravomoci z něho vyplývající použijí skutečně ty 2 věci, o kterých jsem mluvil, to znamená pohyb a případně pracovní povinnost a zbytek je možné klidně zařídit a dělat podle pandemického zákona vyhlášením pandemické pohotovosti a v tom okamžiku budeme v daleko lepším režimu z hlediska kontrolovatelnosti těch nařízení a opatření, které vláda dělá. To si myslím, že...

Václav MORAVEC, moderátor:
Že vám do toho vstupuji, chápu, že vy byste byl pro mix omezeného nouzového stavu, pokud to vůbec je možné, nejsem právník a kombinaci toho pandemického zákona?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Byl bych pro to, aby, pokud je to trochu možné, tak by ta opatření, které je možné dělat v souladu s tím, že je vyhlášena pandemická pohotovost, se dělalo podle toho, protože právě proto ten pandemický zákon byl prosazován, aby došlo k větší kontrole toho, jestli ta opatření, která vláda ukládá, a která vyhlašuje, jsou skutečně potřebná a hlavně, zda jsou efektivní. A ta kontrola tím
parlamentem, Poslaneckou sněmovnou by v tomto případě byla jasná a jednoznačně daná, protože pandemický zákon toto v sobě obsahuje.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane předsedo, dovedete si to jako právník představit?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
S tím začátkem jsme v podstatě byly ve shodě, když já jsem říkal, že je třeba tomu dát pravidla. A pan předseda Vystrčil řekl v podstatě, jak si představuje ta pravidla. Tam bychom se dohodli. Já jsem podpořil samozřejmě a podporoval jsem přijetí pandemického zákona, protože to byla cesta ven z toho negativismu, z toho sporu a vlastně se tím odblokovala ta Sněmovna. Nicméně samotný pandemický zákon už je nějaký kompromis. Když by se nedělala z nouzového stavu politika, tak prostě nouzový stav je předpokládaný ústavním zákonem, je to nástroj krizového řízení, který ten stát, ta vláda má. A je primárně k tomu určený. Ta pandemická pohotovost už je něco méně. Ale souhlasil jsem s tím, protože fakt to bylo řešení situace. Ale teď ještě to mixovat k sobě, tak už je to trochu opravdu kostrbaté.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vy byste byl raději pro nouzový stav?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No ne, zúžený nebo zúžený nouzový stav vlastně nevyhlásíte. Vyhlásíte nouzový stav, což je čistě právní rámec a ten potom můžeme něčím naplnit, jestliže bude politická dohoda a bude vůle, že omezení pohybu osob a povolání některých zaměstnanců v jednom režimu a ten ve druhém, pořád je to lepší pro lidi, když my se domluvíme. A možná se teprve zeptám těch právníků, jestli je to žádoucí stav. Ale rozhodně já jsem za to, ať spolu mluvíme. Mně osobně se ulevilo, když se potom udělali ta setkání opozice, premiér, a že tam byl nějaký výsledek, že spolu ty strany mluví.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Takhle, jako oni by to lidi vůbec nepoznali, těch se to netýká, proboha, tam jde jenom o to, aby to bylo udělané podle toho zákona, který umožňuje kontrolovatelnost těch rozhodnutí, jinak podle mého názoru, když tak mě opravte, pane předsedo, ale i v dnešní době máme opatření, která jsou zavedena podle zákona o ochraně veřejného zdraví, přestože máme vyhlášen nouzový stav, protože to je možné, normálně ten zákon můžeme použít a normálně ho využijme, protože mimochodem je tam i ta věc, že v okamžiku, kdy zavede opatření vláda, které není správné a není efektivní, tak je možné dosáhnout soudního přezkumu podle pandemického zákona, v okamžiku nouzového stavu to není možné, proto jsme to všechno prosazovali. To je to dílo té opozice, která to odpracovala a chtěla…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste tedy pro to, aby od 28. března nebo poté, co skončí nouzový stav, aby byl spuštěn pandemický zákon, byť jste ho v rozhovoru pro Českou televizi 24. února označil za zákon, cituji. „Šitý horkou jehlou.“ A mluvil jste o novelizaci, ke které by ministerstvo zdravotnictví mělo sáhnout.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ano, to se týkalo věcí, které se týkají náhrady škod. Ale ty hlavní problémy, které tam byly, se podařilo v
Senátu odstranit, nakonec zase nastala ta situace, kdy jsme byli i Sněmovnou žádáni, abychom tu neprovázanost pandemické pohotovosti s ukončením některých opatření vyhlášených podle pandemického zákona odstranili. To jsme udělali, to znamená, ten pandemický zákon je dneska použitelný. S tím, že samozřejmě, protože byl napsán za několik desítek hodin, respektive opraven za několik desítek hodin, upraven, protože on už jednou v květnu někdy ve Sněmovně byl, obsahuje některé nedokonalosti, ale myslím si, že v tuto chvíli je použitelný a zejména v těch věcech, o kterých jsem mluvil. A to je ten soudní přezkum. To je ta nutnost zdůvodňovat rozhodnutí, která se dělají, by velmi pomohl tomu, abychom byli při tom překonávání pandemie efektivnější, a to já bych rozhodně podporoval. Ale nejsem členem Poslanecké sněmovny, tam je někdy těžké vědět, jak to bude. Pochopil jsem, že nejvíce je rozumět lékaři, který se zabývá léčením dětí, tak trošku mám teď strach, jak to tam u vás vypadá.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Doufám, že jste to pochopil, že je to trochu vtip. Ale.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já jsem to pochopil, ode mě to také byl vtip.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Ono u vás to taky není jednoduché. Pane předsedo.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Tak nikde to není jednoduché.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se posuneme dál, tak aktuální volební model. Další téma Otázek a nový volební zákon, jak jsme slibovali v úvodu. Únorový volební model České televize, který zpracovává sociologická společnost Kantar CZ, podle něj by pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do
Poslanecké sněmovny překročilo teď aktuálně 7 politických subjektů. A poprvé změna. Hnutí ANO bylo přeskočeno Piráty se ziskem 22 %. ANO pak druhé, dosavadní lídr volebních preferencí by se po značném propadu o 5,5 procentního bodu za poslední měsíc ocitlo právě na zmiňovaném druhém místě se ziskem 20,5 procenta. Třetí Starostové a nezávislí by si oproti lednu polepšili o 3,5 procentního bodu, získali by tak 13. Čtvrtá je SPD 10,5 procenta, pátí občanští demokraté 9,5 procenta. Další 4 strany se pohybují kolem pětiprocentní hranice TOP 09 5,5, komunisté 5, sociální demokracie, lidovci by podle nejnovějšího volebního modelu České televize získali 4,5 procenta hlasů. Statistická chyba se pohybuje od 1,6 procentního bodu u stran s nízkým ziskem, po 3,2 procentního bodu u stran se ziskem vysokým. Jaké jsou důvody odchodu voličů od hnutí ANO, tady jsou slova analytika Kantaru CZ, Ondřeje Ryboně.

Ondřej RYBOŇ, analytik Kantar CZ:
Hlavní uváděné důvody, které se nám objevily, tak je a nezvládnutá situace s epidemií. A také, když mluvíme o přechodech k SPD, je to celkové znechucení politikou. Vlastně ti voliči nám začali odcházet od ANO ke STAN, to mluvíme zejména o mladších voličích a voličích střední generace. A když budeme hovořit o SPD, tak tam mluvíme tam mluvíme spíše o seniorech. A menší část potom začala přecházet k Pirátům a ČSSD. Dlouhodobě se nám ukazuje, že to jádro vlastně voličů hnutí ANO je tvořené spíše staršími voliči, což vlastně trvá i dnes, jsou to voliči v tom seniorní věku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká v rozhovoru pro dnešní Otázky Ondřej Ryboň. Česká televize nabízí 2 volební modely kvůli korektnosti, jednotlivých politických stran a druhý volební model se týká ohlášených koalic a těch nám přibývá. Jak by tedy vypadal ten druhý volební model? Už ho sami vidíte. Pokud by strany kandidovaly v těch ohlášených koalicích. Únorový model přisoudil koalici Pirátů a STAN nově 34 %, což je o 4,5 procentního bodu víc než před měsícem. Hnutí ANO by aktuálně dosáhlo 22 %. Koalice SPOLU je se ziskem necelých 18 % na třetím místě. SPD by získala 11 %, komunisté 5 a sociální demokraté 4,5 procenta hlasů. Statistická chyba se u modelu s koalicemi pohybuje od 1,6 procentního bodu. U stran s vysokým ziskem po 3,8 % bodů, u stran s vysokým ziskem výsledky vycházejí z průzkumu Trendy Česka. Dotazování se připomínám uskutečnilo mezi 15. únorem - 5. březnem. Prostřednictvím metody CATI, průzkumu se zúčastnilo 1 200 respondentů, z nich do toho prvního volebního modelu politických stran vstoupilo 957 dotazovaných a do druhého 921 dotazovaných. A důvody posílení volební koalice Pirátů a Starostů, jaké je složení voličů této koalice, opět přibližuje Ondřej Ryboň.

Ondřej RYBOŇ, analytik Kantar CZ:
Když se podíváme na koalici Pirátů a Starostů, tak vlastně v současné v současné době ten jejich růst je zapříčiněný tím, že přichází noví voliči od ANO. Je to střední a mladší generace. Přičemž se nám i stabilizuje to vnitřní vnímání té koalice. Voliči Starostů čím dál více akceptují vnitřně tu koalici oproti předchozímu období. Je to už jenom 15 % voličů, kteří jsou s touhle koalicí vlastně nespokojení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Říká Ondřej Ryboň. Budeme mít ale podle čeho volit, narážím na zatím nedopracovaný nebo nedohodnutý volební zákon, respektive jeho novelu, která by vyšla z rozhodnutí Ústavního soudu? Pane předsedo, budeme mít podle čeho volit?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Jestli jsme se na něčem shodli, obě komory, všechny
poslanecké kluby, tak lepší nějaký zákon, než žádný. Takže určitě ho budeme mít. Já si myslím, že dokonce můžu říct, že už máme nějaký jízdní řád. A že jsme.

Václav MORAVEC, moderátor:
A nemůže se to zaseknout na detailu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Na začátku dubna už mít hotový produkt, který posíláme do
Senátu. Minulý týden se uskutečnila schůzka předsedů všech politických klubů a v podstatě je už téměř na světě nějaká dohoda všech, a to je strašně důležité. To znamená, že v rámci těch mantinelů, které k dispozici máme, to, že nás vlastně o část té diskuse připravil Ústavní soud svým rozhodnutím, o další kousek diskuse nás svým jasným postojem připravil Senát, protože chce jít cestou 14 krajů, i když to samozřejmě i v těch debatách zaznívá celkem pravidelně, že ty nerovnoměrně nestejně velké kraje s různou populací právě vytváří vždy nějakou nerovnost. Takže v tuto chvíli je dohoda, že bychom tedy postupovali pomocí vládního návrhu, že tedy bude zachováno 14 volebních krajů, můžeme si tady povídat jednotlivé argumenty. A řešíme v podstatě způsob matematický, jakým budeme sčítat ty hlasy.

Václav MORAVEC, moderátor:
A to je to, promiňte.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Je tady shoda na dvou skrutiniích.

Václav MORAVEC, moderátor:
To je to, do čeho jsem vám chtěl vstoupit, že
Marek Benda z ODS přichází s pozměňovacím návrhem, který má načíst v příštím týdnu. A který může tu dohodu zbortit, protože Piráti, Starostové jsou zatím oni alespoň 2 tyto politické strany proti tomu návrhu Marka Bendy, který přichází s tím, jak ve druhém skrutiniu se budou ty hlasy přepočítávat. Nemůže tento pozměňovací návrh tu dohodu zbortit?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No stejně tak jako my nejsme nadšení ze 14 krajů a propagujeme 1, případně jiný počet, protože děkuju všem, kteří mi psali ohledně slučování krajů a různých matematických modelů, tak z toho nejsme nadšeni, ale nebudeme to kvůli tomu bortit. Stejně tak si myslím, že Pirátská strana, byť má výhrady, tak nebude tu dohodu kvůli jedné věci a způsobu výpočtu bortit, protože se bavíme o rozdílech, když to vezmeme na jakýkoliv volební model, tak se bavíme o rozdílech jednotek mandátů. A v současné době přišel s návrhem
Marek Benda s imperial kvótou +2 počítáno v krajích. My jsme samozřejmě vzali ty jednotlivé modely, vycházíme ze současné situace, a to druhé skrutinium by se týkalo do 10 mandátů spíše méně, nám to vycházelo na 7.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počkejte, ale tam záleží na tom propočtu, protože…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
A relativně je to je to poměrná metoda s určitým většinovým efektem, nicméně je to věc, která je pro nás přijatelná a zatím to vypadá, že pro většinu...

Václav MORAVEC, moderátor:
Je tedy vhodné, že
Marek Benda přichází s tímto pozměňovacím návrhem z vašeho pohledu?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Je to je to řešení, na kterém se najde třeba ten konsensus a nějaká shoda. Je to je tam nějaký ten většinový prvek, co jsem od začátku říkal já. Současně to naprosto ctí poměrný systém. A ten způsob výpočtu ve druhém skrutiniu tam se to podle mě ještě trošku seklo. Ale ta jednání pokračují a příští týden, nebo teď prostě ve středu je ústavněprávní výbor a doufám, že se ho zúčastním a že tam padne nějaké rozhodnutí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Do toho
Senátsenátní tisk 59, svůj vlastní návrh zákona Zdeňka Hraby, který podepsali, ale i někteří senátoři a senátorky za ODS, například Miroslava Němcová, pane předsedo Vystrčile, tento návrh má vaši podporu?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Tento návrh má i moji podporu, ale ten důvod, proč my jsme ho připravovali, byl v tom, že jsme měli trochu obavy, zda dojde k tomu, že by
Poslanecká sněmovna včas začala projednávat své volební návrhy nebo návrhy volebních zákonů a v okamžiku, kdy se tak děje, tak my, předpokládám, budeme držet gentlemanskou dohodu, která spočívala v tom, že pokud bude dodržován ten časový harmonogram, na které jsme se shodli a platí, že bychom do konce května ten volební zákon chtěli mít schválený a pozdržíme projednávání toho našeho návrhu zákona senátního. A budeme sledovat, co nám Sněmovna pošle s tím, že následně potom uvidíme, jaký bude další postup. Ten náš návrh by byl uplatněn v případě, kdyby se ve Sněmovně nic nedělo, což není pravda.

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy bude tento návrh teď bude zablokován v
Senátu, vy ho nebudete schvalovat?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já budu navrhovat na organizačním výboru, abychom ho nedávali do druhého čtení a neposílali do Sněmovny, protože Sněmovna plní slovo.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy…


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To znamená, jestli to dopadne nebo nedopadne, to vám nebudu říkat, protože nejsem sám, kdo o tom rozhoduje. Ale říkám, že ctím to, co jsme si dohodli, to znamená, pokud Sněmovna pracuje v tom časovém harmonogramu, ve kterém slíbila, že pracovat bude, tak já nevidím důvod, abychom my ještě to komplikovali návrhem
senátního návrhu zákona s tím, že upozorňuju a to je důležité, tento zákon je téměř totožný s tím návrhem zákona, který předložila KDU-ČSL, respektive Marek Výborný, je téměř totožný, je to úplně to samé. To znamená, není důvod, abychom to projednávali jednak po senátním linii a potom zároveň po poslanecké linii, když se to potom stejně musí sejít.

Václav MORAVEC, moderátor:
Právě když člověk srovnává, já jsem nechal ty jednotlivé návrhy zákonů, protože je tady návrh lidovců, vládní návrh, to jsou 2 návrhy, které jsou v
Poslanecké sněmovně, pak je tady návrh senátora Hraby, tak ty si jsou velmi podobné, téměř totožné. Vy jako ODS máte v tom jasno, že Marek Benda teď přichází s pozměňovacími návrhy v rámci toho druhého skrutinia, které se nemusí části Sněmovny líbit?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Existuje zase gentlemanská dohoda, protože se jedná o volby do
Poslanecké sněmovny, že návrh toho výpočtu přidělování mandátů předloží do Senátu Poslanecká sněmovna v těch termínech, které jsme si dohodli. A my následně se potom tím budeme zabývat. A já dneska nechci předjímat jak, v jaké podobě ten návrh na to rozpočítávání mandátů bude. A jak to dopadne, uvidíme a následně se k tomu Senát bude vyjadřovat, jak říkám, zatím ty dohody platí.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, já se nespokojím s tou odpovědí uvidíme, protože vy s lidovci jste měli nějaký svůj vlastní návrh, proti kterému jde ten pozměňovací návrh
Marka Bendy, respektive mění to druhé skrutinium. Pan předseda Vondráček tady mluví o přepočtu nějakých 10 mandátů, když jsem to nechal politology a právníky spočítat na ten volební model, aktuální volební model, tak bychom se bavili o větším přepočtu mandátů a jedna z úvah v tom Bendově návrhu má být, že by to bylo vedení stran, které rozhodne o tom, kdo se vlastně dostává do Poslanecké sněmovny v rámci toho druhého skrutinia. Proto se chci zeptat, jestli nemůže ten pozměňovací návrh Marka Bendy tu situaci zkomplikovat a jestli je to vhodné, protože jde proti tomu, co je zakotveno v tom lidoveckém návrhu, když jste spolu v koalici?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já k tomu řeknu jenom tolik, že pokud by došlo k nějakým úpravám oproti tomu, řekněme, lidoveckému návrhu, tak si myslím, že to musí být projednáno s KDU-ČSL. A pokud se tak nestane, tak by skutečně třeba i ke komplikacím dojít mohlo. Já předpokládám, že k tomu projednání dojde a že pokud tam bude nějaká odlišnost od toho, řekněme, lidoveckého návrhu, tak bude vydiskutována na takové úrovni, aby bylo možné ten volební zákon včas schválit. To znamená, to je tolik, co k tomu já v tuto chvíli mohu říci. A pokud mám informace nějaké, tak skutečně k těm jednáním dochází. A jak říkám, dochází k nim na úrovni zejména
Poslanecké sněmovny, protože ten volební zákon se týká Poslanecké sněmovny a voleb do Poslanecké sněmovny.

Václav MORAVEC, moderátor:
A je vhodné, aby vedení politických stran, protože to je jeden z těch velmi diskutovaných bodů Bendova návrhu, tomu budu říkat – „Nejpozději do 12 hodin po ukončení prvního skrutinia odevzdají předsedové politických stran nebo pověření zástupci koalic státní volební komisi kandidátní listiny svých stran pro druhé skrutinium.“ To znamená, že o tom budou rozhodovat, nechci říct politruci, ale vedení těch politických stran namísto toho, aby to vycházelo z toho v volebního boje.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já osobně tohoto příliš příznivcem nejsem, ale pokud by k tomu už mělo dojít, tak si dovedu představit, že to nebude tak, že to budou určovat ti politruci, ale to, co se může stát, a to zase bych tomu rozuměl je, že by došlo k výběru kraje, kde ta strana třeba není dostatečně silná a potřebuje tam být silná a v rámci toho kraje potom ten první řadě by byl tím, kdo by byl, řekněme, v rámci toho druhého skrutinia umístěn jako
poslanec. To si dovedu představit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Kdybych vám namítl, není to zahrávání si s ústavou, tak Ústavní soud tady něco zruší a pak si budou strany a jejich předsedové nebo jejich vedení hrát s těmi mandáty v rámci těch jednotlivých krajů?


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Počkejte, teď se bavíme o proporcionalitě, a to, co Ústavní soud napadl, a podle mě oprávněně, je, že ten systém nebyl proporcionální zejména, protože byly různě velké kraje a na ty se používal ten speciální výpočet, kterému se říká D´Hondt. To, do jaké míry…

Václav MORAVEC, moderátor:
Já se vás ptám, jestli toto.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Ta druhá věc…

Václav MORAVEC, moderátor:
Ta varianta která, kterou teď chce dát
Marek Benda do toho volebního zákona, do jeho novely, nemůže to být opět časovaná bomba protiústavnosti?

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
To neumím posoudit. Já bych řekl, že nikoliv, protože pokud je dneska založený náš systém na soutěži politických stran, pokud by tomu bylo tak, že skutečně to není, že někdo úplně vybírá a je to, jak jsem řekl já. Vybere se umístění toho kraje tak, aby to bylo, řekněme, proporcionální, tak bych to tak neviděl, kdyby došlo k tomu úplnému výběru, tak já za sebe říkám, za sebe jako za
Miloše Vystrčila, že by se mi to úplně nelíbilo.

Václav MORAVEC, moderátor:
Nemáte obavy z toho, že některé ty návrhy, které jsou v tom Bendově návrhu, ze kterého cituji, mohou být na hraně ústavy, pane předsedo?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Možná na vysvětlenou pro diváky, vy jste říkal, že vám to vyšlo víc, nám to vyšlo třeba 7, tady v tom modelu bylo 7 stran, které by se dostaly, takže by se ve druhém skrutiniu rozdělilo 7 mandátů, to je 1 mandát na stranu. To znamenal by to…

Václav MORAVEC, moderátor:
Plus 2. Vy to musíte, plus 2 je ta varianta.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No, tak nám to prostě takhle vyšlo, tak 1 maximálně 2 mandáty by řešila ta, která strana, že jim ještě dodatečně ve druhém skrutiniu přijdou a ty budou přiděleny na základě kandidátky pro druhé kolo. Kompromisní varianta je, že bude určen kraj. Ten rozdíl tkví v tom, že to bude vždycky ten první náhradník, že to nebude z pátého místa. Tento systém tady existoval v devadesátých letech, jako příklad je udávám vždycky Miroslav Kalousek, který se takto stal
poslancem parlamentu, protože byl vybrán dodatečně a nebylo to nikdy napadnuto ústavně. Ten krajský systém je, řekněme, z mého pohledu více komfortnější ústavně a myslím si, že by prošel testem ústavnosti u Ústavního soudu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když vy jako hnutí ANO chcete 1 volební kraj, Českou republiku jako 1 volební kraj, tam jste ustoupili, protože všechny strany chtějí nebo většina z nich chce 14 volebních krajů, když se podíváme na názor veřejnosti, tak i ta chce 14 volebních krajů, chce zachován ten současný systém. Opět cituju z Trendů Česka 2021, které mají Otázky k dispozici nejnovější sociologický výzkum uskutečněný mezi 15. únorem a 3. březnem. 60 % respondentů je pro zachování stávajícího modelu 14 volebních krajů České republiky, 13 % lidí preferuje 1 volební kraj pro celou republiku a pětině lidí je jedno, jak se bude volit, 5 % se nedokázalo přiklonit k žádné z těch variant. Opět zmiňuju statistickou odchylku mezi plus minus třemi procentními body v tomto případě na 12 stovek oslovených respondentů podle kvótního výběru metodou CATI. Pane předsedo, vy už jako hnutí ANO nebudete tedy vnášet žádné návrhy ve středu na tom ústavním ústavněprávním výboru?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Nevím, jestli jako hnutí ANO, rozhodně vím, jak vystupovali mí kolegové a kolegyně, jak jsem vystupoval já. Já si myslím, že to si zaslouží tu debatu tu veřejnou, jestliže se budeme bavit opravdu o spravedlivém systému a nějaké proporcionalitě, tak ten 1 volební obvod nepřebijete. Samozřejmě existují i opačné argumenty, protože se tím vlastně odtrhne ta politika od těch regionů, může se stát, že by byl nestejnoměrně zastoupen některý z regionů. Mimochodem, ale ten lidovecký a ten váš
senátní může ve svém důsledku taky něco takového způsobit, protože jestli, já jsem četl nějaké vystoupení pana politologa Lebedy, on říká, že takový systém snad není dokonce v žádném evropském státě zaveden a může vzniknout situace, že velký volební zisk v jednom z volebních krajů, při tom celostátním přepočítání znamená, že některý z těch regionů bude ošizený, takže ono to...

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Počkejme si na ty přepočty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže vy už jste se smířili tedy…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Nemáme pro to hlasy. Myslím si, že ten průzkum do značné míry vychází z toho, že volič je konzervativní a prostě na to je nějak zvyklý. Taková jedna z části té argumentace, že to odpovídá tradici, no ale my jsme tady měli tradici pěti voleb, které proběhly pod nějakým zákonem, a stejně nám ho Ústavní soud zrušil.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Za prvé a za druhé dávám ke zvážení…

Václav MORAVEC, moderátor:
Takže hnutí ANO, pane předsedo, už nebude tedy přicházet s žádným výraznějším pozměňovacím návrhem?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No já velice zvažuji, když se bavíme, já bych to řekl otázkou, na kterou jsem vám chtěl odpovědět sám. Jestliže se tady bavíme o nějaké tradici, tak třeba do roku 1946 se v této zemi v této republice volilo zemským způsobem, to znamená, na Moravě zvlášť, ve Slezsku zvlášť, v Čechách zvlášť. Mohu tedy dát do diskuse kompromisní návrh, který by byl spravedlivý, naprosto by dodržoval poměrný systém a pobavme se o tom, jistě by mnozí ocenili, že to zemské zřízení v nás Moravanech pořád zní, určitě kdybychom mohli volit své moravské
poslance, tak by to ocenili.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vy s tím návrhem chcete přijít?

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
No minimálně jsem zaregistroval zájem, abychom to řekli, aby to v té veřejné debatě bylo. Ale platí to, co jsem řekl na začátku. My potřebuje nutně zákon a já nebudu nic bortit, kvůli tomu. Ale my...

Václav MORAVEC, moderátor:
Stručná reakce, pane předsedo.

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Ale třeba reakce pana Vystrčila mě taky zajímá.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Já nevím, já si myslím, že přicházet takto s něčím úplně novým v tuto chvíli úplně nelze. Ale co my dlouhodobě prosazujeme a také nevím, zda se to podaří je, že si myslíme, že občané, čeští občané žijící v zahraničí, by měli mít možnost volit korespondenčně a nevím, jestli to projde, vím, že se…

Radek VONDRÁČEK, předseda Poslanecké sněmovny PČR /ANO/:
Určitě ta debata bude.


Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Vy se tváříte, řekněme, velmi nevstřícně, což mě hodně mrzí, protože si myslím, že by ti lidé neměli mít povinnost, když chtějí volit, jezdit prostě 1 000 km někam na ambasádu. To si myslím, že není dobře.

Václav MORAVEC, moderátor:

Miloš Vystrčil, Radek Vondráček, děkuji vám za tuto debatu a těším na další setkání v Otázkách, díky a na shledanou.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu a místopředseda strany /ODS/:
Díky za pozvání.

 

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany