12. března 2021

Babiš je vyřízený, rozhoduje za něj Zeman

(FORUM 24) Vláda o penězích vyvedených z rozpočtu ministerstva obrany mlčí a výpadek 5 miliard narušuje veškeré armádní projekty. Bezpečnostní situace se covidem určitě nezlepšuje, a Česká republika v Alianci neplní skoro nic. Odstoupení ministra Metnara by ale jen nahrálo Miloši Zemanovi, popisuje v rozhovoru pro deník FORUM 24 situaci kolem zkráceného armádního rozpočtu poslanec Karel Krejza (ODS) ze sněmovního výboru pro obranu.

Armáda se stále ještě nedočkala svých peněz, o které ji na sklonku roku připravila vláda Andreje Babiše se svým koaličním partnerem, komunisty. Jak se vyvíjí situace se zbývajícími pěti miliardami korun z rozpočtu Ministerstva obrany?

Nic o tom nevím, protože nám nikdo nic neřekne a jen doufáme, že se něco dozvíme alespoň na příštím jednání výboru pro obranu plánovaném na 17. března. Zatím to vypadá, že se předmětné peníze armádě nevrátí.

Babiš svůj slib nedodržel, jak známo, vrátil 5 miliard z 10. Ač se to možná nezdá, má to dalekosáhlé dopady na všechny běžící armádní projekty včetně některých těsně před dokončením.

Upřesnila armáda, které projekty výpadek financí postihl?

Tam se to sype rázem všechno. To, že jde v rozpočtu o 5 miliard z asi celkem 17 mld., může vyvolávat klamavé zdání, že se až tak moc neděje, což ale není pravda. Jsou tam nějaké povinnosti v podobě rozložených plateb, jejichž odvádění je ohrožené, takže ten výpadek rozhazuje úplně celé financování armády. Ono se řekne, škrtneme jeden projekt a přesuneme jej do příštího roku, tak to ale nefunguje – hroutí se pak úplně všechno.

Máte informaci, kdo na zmíněné jednání výboru příští týden přijde?

Doufám, že tam bude kompletní sestava, vždyť je to letos teprve druhý ‘výbor’. Chceme, aby tam byli všichni relevantní, blíží se termín na uzavření tendru na nákup SHORAD (protiletadlového raketového systému krátkého dosahu), což je jeden z opožděně realizovaných strategických projektů v objemu 10 miliard. Zároveň nemáme dořešená samohybná děla Caesar, i ta už měla být dávno. Měl by tam být nejvyšší a nejvyšší, tzn. jednoznačně bych očekával účast náčelníka generálního štábu a ministra.

Bezpečnostní situace se covidem určitě nezlepšuje, ta hrozící stagnace představuje vážný problém vůči partnerům, kdy v Alianci neplníme skoro nic. Ze strany premiéra mi to přijde až trapné.

Jak to vypadá s ministrem obrany Lubomírem Metnarem, který avizoval, že v případě nevrácení předmětných peněz odstoupí. Máte informace o tom, zda a jak se k situaci hodlá postavit?

Pana Metnara jsem letos viděl jen jednou na pár okamžiků, tak jsem tedy zvědav, jestli přijde na jednání výboru. Palčivých témat je více, jedním z nich je návrat náměstka Filipa Říhy, otázka komplexní reorganizace a pokuty 550 milionů od antimonopolního úřadu za chybný průběh tendru. Byl to právě pan Říha, kdo to měl na starost a jehož pan ministr hájí coby zdatného odborníka.

Proč vůbec opozice Metnarovi nepřipomíná jeho pohrůžku?

Je to politik, a když politik řekne, že odstoupí, může jít i o určité varování směrem do vlastní strany ve smyslu „dejte si, kolegové, pozor, protože když mi nedáte, co já chci, tak mě hrozně naštvete“. Je otázka, jestli čemukoli pomůže, když pan Metnar odstoupí a my tam dostaneme ministra, kterého nominuje pan Zeman. To ať tam snad radši zůstane ten pan Metnar, do těch voleb.

To už nepřipouštíte ani možnost, že by si své ministry ve vládě nominoval premiér, když v této souvislosti zmiňujete Miloše Zemana?

Jistěže ne, rovnou říkám, Zeman.

Připadá vám, že je premiér až v takových kleštích?

Myslím, že už vypadá na K. O., nebo, přesněji, RSC – kdy rozhodčí v boxu řekne, ‘hele, sice neležíš, ale už toho nech’.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Karel Krejza

poslanec PČR
místostarosta města Litoměřice
předseda regionálního sdružení