9. března 2021

ODS: Vláda musí zajistit dostatek testů a navýšit firmám kompenzace

(www.ods.cz) Občanští demokraté oceňují zaměstnavatele, kteří bez ohledu na vládu spustili ve svých firmách testování zaměstnanců. Upozorňují ale na to, že vláda nebyla dosud schopna zajistit dostatek testů a příspěvek ve výši 60 Kč za test je nedostatečný. ODS také zopakovala, že by měla vláda přistoupit ke znovuspuštění programu Antivirus C a odpuštění záloh na sociální pojištění pro OSVČ.

„S nemocí covid-19 si poradíme jedině tak, že budeme rychle očkovat a dostatečně testovat. Jsem rád, že se konečně rozběhlo testování ve firmách. Vládu jsme k tomu vyzývali sice už v lednu, dvouměsíční zpoždění je neodpustitelné, ale nyní už testování konečně běží. Vláda sice nezajistila dostatek testovacích sad a proplácí firmám v podstatě jen polovinu běžné ceny testu, ale firmy si s tím přesto poradily a patří jim za to poděkování. Místo experimentů s maturitami by se měl premiér soustředit právě na to, aby firmy měly podmínky pro testování a odlehčily tím veřejným testovacím centrům. Prvním krokem musí být navýšení kompenzací firmám na testování. Stát jim v tuto chvíli dává 60 korun za test, jehož běžná cena je 120–150 Kč, to je opravdu málo,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Vláda si snad konečně všimla odškodňovacího zákona, kterým se inspirovala při přípravě dvou kompenzačních programů. Neokopírovala ho sice úplně dobře, kompenzace jsou stále nedostatečné, ale je to správná, přehledná a administrativně jednodušší cesta než spousta vládních programů, ve kterých se nevyznal vůbec nikdo. Kompenzace firmám by ale měly být vyšší a důležité je opětovné spuštění programu Antivirus C a odpuštění záloh na sociální pojištění OSVČ. Podpora od státu musí být rychlá, dostatečná a jednoduše získatelná.“

„Chtěl bych poděkovat všem zaměstnavatelům za to, jak si poradili s povinným testováním zaměstnanců. Mnozí ani nečekali na povinnost ze strany vlády a testují dlouhodobě. Bohužel i zde vláda selhala a nezajistila dostatečné kapacity v testovacích centrech. Rád bych poukázal především na jeden specifický problém, který se týká sociálních služeb. Sociální služby byly správně zařazeny mezi rizikové skupiny. Vláda ale zapomněla na velmi důležitou skupinu, která v sociálních službách pracuje, a to jsou ti pracovníci, kteří dochází za klienty domů nebo ti, kteří pracují s klienty na ulici. Proto vyzýváme vládu, aby urychleně dořešila očkování a testování této skupiny pracovníků, kteří jsou velmi potřební v oblasti sociálních služeb,“ vysvětluje předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„Na dnešní schůzi budeme projednávat vládní návrh novely volebního zákona. Přináší poněkud překvapivě dvě varianty řešení – jeden volební obvod a 14 volebních obvodů a také přepočítávací systém. Předpokládám, že návrh projde bez problémů Poslaneckou sněmovnou a bude zkrácena lhůta na jeho projednávání na 15 dnů. Věřím, že do příštího týdne dokončíme politická jednání ve Sněmovně a částečně i v Senátu, abychom byli schopni předložit návrh změny, která bude mít většinovou podporu,“ uzavírá předseda ústavně právního výboru za ODS Marek Benda.