8. března 2021

ODS: Lékárny nemůžou být jen e-shopy, lékárníci by měli dostat více pravomocí, Vojtěchův návrh odmítáme

(www.ods.cz) Občanští demokraté nepodpoří pozměňovací návrh poslanců Vojtěcha, Nachera a dalších, který by umožnil e-shopům jen obtížně kontrolovatelný výdej léků na předpis. Celý segment lékáren podle ODS potřebuje reformu, vláda pro ni ale neudělala nic, kromě toho, že se teď snaží zkomplikovat život především menším kamenným lékárnám.

„Dlouhodobě voláme po tom, aby mohli farmaceuti zužitkovat svoje vědomosti nabyté při studiu a lékárny dostaly do rukou více pravomocí. To by v důsledku mohlo ulevit i tlaku na praktické lékaře nebo ambulantní specialisty. Lékárníci nejsou nějací prodavači zboží z regálu, ale odborníci, kteří mají dostatečně kvalitní a hluboké znalosti na to, aby převzali další agendu. Sami jsou takovému posunu nakloněni. Návrh poslanců Vojtěcha a Nachera jde přitom přímo opačným směrem a my ho ve Sněmovně rozhodně nepodpoříme. Není možné vydávat i závažné léky na předpis prostřednictvím e-shopu, kdy nejsme schopni stoprocentně kontrolovat, jak je s lékem nakládáno a kdo ho nakonec převezme. Léky na předpis nejsou to samé jako banány, oblečení, nebo pytel kávy,“ říká poslanec ODS Bohuslav Svoboda.

„K vládní novele zákona o návykových látkách a zákona o léčivech, která zavádí elektronizaci receptů na návykové látky, se ‚podařilo‘ poslancům Nacherovi a Vojtěchovi vytvořit přílepek, pozměňovací návrh. Důvodem není zájem o pacienta a jeho zdraví, ale jsou to jen obchodní zájmy velkých e-shopů. Problémů, které by předložený pozměňovací návrh přinesl, je více. Neuváženým rozvolněním pravidel pro zacházení s léky by docházelo k možné manipulaci s léky bez dohledu farmaceuta nekvalifikovanými osobami. Léky by se mohly dostat mimo zabezpečený řetězec. V reakci na to Česká lékárenská komora připravila paragrafované znění donáškové služby lékárníka, jež umožní bezpečně vydat léčivé přípravky v jejich prostředí všem skupinám pacientů, kteří si je nemohou osobně vyzvednout, ani nemohou využít pomoci osob blízkých. Návrh Adama Vojtěcha a Patrika Nachera nesmí projít!“ zdůrazňuje senátor za ODS Roman Kraus.