5. března 2021

CNN Prima News: Situace se zvládá jen díky neskutečnému nasazení zdravotníků

(CNN Prima News) Maturity by se měly upravit především pro studenty zdravotních a sociálních oborů, kteří pomáhali v nemocnicích. V rozhovoru pro CNN Prima NEWS to řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Studenti kromě studia podle něj kolikrát zvládali i poloviční úvazky v nemocnicích.

Jak hodnotíte nápad premiéra Andreje Babiše (ANO), že by studenti maturitních ročníků měli úřednickou maturitu?

Psal jsem premiérovi dopis už v únoru. Žádal jsem ho, jestli by nemohl přemýšlet nad výjimkou v maturitách pro studenty zdravotnických a sociálních oborů. Od října nám nepřetržitě pomáhali zajistit fungování v nemocnicích. Kromě studia museli každý den zvládat i poloviční úvazky. Vyslyšeli prosby o pomoc a viděli, že se v nemocnicích odehrává souboj na život a na smrt. Stáli v první linii, pomáhali to zvládnout a do toho na ně byl tlak, že musí distančně studovat a udělat maturitu. Bylo by vhodné, aby měli výjimku. Přijde mi to jako nevděk státu. Když jsme je potřebovali, prosili jsme je na kolenou a teď se tváříme, že musí vše zvládnout.

Premiér už řekl, že didaktické testy by se měly prominout všem maturantům.

To je kompetence ministerstva školství, aby posoudilo, jestli jsou úřednické maturity odůvodněné ve všech školách a ve všech oborech. Pouze z lidského hlediska vidím, že studenti ze zdravotních a sociálních oborů nám přišli pomoci. Jejich příprava na maturity je oproti ostatním středoškolákům ještě více problematická. Z toho důvodu si myslím, že by k nim mělo být možné najít jiný přístup. Nicméně se jedná o výjimečnou situaci a do budoucna musíme zaručit, aby kvalita školství neklesla a abychom letošní snížené nároky nebrali i jako měřítko pro další ročníky a studenty.

Jaká je nyní situace v nemocnicích v Královéhradeckém kraji? Stále na pokraji katastrofy?

Když to srovnám se situací v sousedním Pardubickém kraji, tak my jsme v takovém stavu od poloviny prosince. Počty nově nakažených jsou stále vysoké, tlak na hospitalizaci obrovský. Neustále se připravujeme, abychom zvládli nadcházející dny. Vytváříme maximální kapacitní možnosti. Jsme na hranici 650 lůžek. Z toho máme 10 volných lůžek na intenzivní péči. Standardních lůžek je volných zhruba 70. Ale mění se to každý den. Situace se zvládá jen díky neskutečnému nasazení zdravotníků a kooperaci všech zdravotnických zařízení v kraji, včetně fakultní nemocnice. V nejhorších chvílích nám pomohlo, že jsme mohli převážet pacienty do jiných regionů. Doufám, že jsme za bodem zlomu, a moc bychom si přáli, aby se už situace nezhoršovala. Pokud ano, už dnes se raději bavíme o další personální posile, rádi bychom zapojili dobrovolníky. Obrátili jsme se na polské příhraničí a dojednali jsme si pomoc z polských nemocnic.

Pomůže podle vás ke zlepšení situace poloviční lockdown, který vláda zavedla?

Jsem celkem nešťastný z toho, že v posledních měsících je řada opatření nesrozumitelných, nedůvěryhodných nebo nedotažených do konce. Proč například můžeme chodit nakupovat do supermarketu, ale musí být zavřené malé obchody? Vláda slibuje, že se děti vrátí do škol, ale poté se ukáže, že ministerstvo školství na to nebylo vůbec připravené. Nejsou testy, metodika k testování. A jen se čeká, jak to dopadne. Obávám se, že i takzvaný lockdown není úplně komplexní. Zažili jsme lockdown na Trutnovsku a pořád čekáme na vyhodnocení, jestli to vedlo ke snížení počtu nakažených. Ministerstvo zdravotnictví nám zatím data nedalo. I po tom celostátním lockdownu by vláda měla po třech týdnech říct, jaké jsou výsledky. A také by bylo fajn lidem sdělit, co se bude dít po třech nedělích, jestli se opatření zmírní, nebo budou pokračovat. Plán a harmonogram tady musí být, ale není. Chápu smysl jediné věci, že šlo o to snížit mobilitu a ulevit nemocnicím. Ale k tomu A mi chybí B – co bude následovat.

(Autor: Barbora Zpěváčková)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

brig. gen. v.v. Mgr. Martin Červíček

hejtman Královéhradeckého kraje
senátor PČR
expert ODS pro bezpečnost
člen výkonné rady ODS