4. března 2021

SPOLU: Firmy jsou připravené na testování zaměstnanců, klíčové je odškodňování

(www.ods.cz) Zástupci koalice SPOLU dnes jednali s vedením Hospodářské komory, Svazu průmyslu a dopravy a Svazu obchodu a cestovního ruchu. Kromě projednávání volebního programu koalice byly velkým tématem především dopady covidu na podnikatele a firmy.

„Po jednání s organizacemi, které zastupují celou řadu nejrůznějších podnikatelů, je jasné, že na testování zaměstnanců jsou podniky připravené a celá řada z nich testovala i předtím, než o tom rozhodla vláda. Zaměstnavatelé jsou si vědomi, že jde o nejdůležitější nástroj k udržení otevřených firem, na trhu musí být ale dostatek testů,“ říká předseda ODS Petr Fiala a doplňuje: „Celá řada podnikatelů ale svoji činnost kvůli vládním nařízením dělat nemůže, vláda se však tváří, jako by neexistovali. Místo jednoduchého a administrativně nenáročného podpůrného balíčku přichází jednotlivá ministerstva se složitými programy, které vždy na někoho zapomenou. Prioritou by mělo být rychlé přijetí odškodňovacího zákona, opětovné zavedení Antiviru C a odpuštění záloh na sociální pojištění pro OSVČ.“

„Ukazuje se, že firmy se s povinně nařízeným testováním vypořádaly velmi dobře, ač je nařízení zastihlo na poslední chvíli, zdá se, že během testování nenastaly větší problémy,“ konstatoval po jednání s organizacemi zastupujícími podnikatelský sektor předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že s přihlédnutím k současné situaci je nakloněn myšlence, kdy by jednotlivé firmy mohly prostřednictvím závodních lékařů svým zaměstnancům také aplikovat vakcíny proti koronaviru. „Je zarážející, že u nás narůstá počet vakcín, které stále nebyly vyočkované, přitom současný nárůst těžkých případů u stále mladších ročníků je alarmující. Stejně jako zpráva, že za posledních šest dní zemřelo tisíc lidí s covidem! Rychlá a dobře organizovaná vakcinace je jediná cesta, jak se dostat ze současné situace, kdy řada nemocnic nemá ani jedno volné jipkové lůžko. Podle nás je zapotřebí do tohoto procesu zapojit také firmy. Je jejich zájmem mít zaměstnance v práci a naočkované. Jsem navíc přesvědčen, že zaměstnavatelům se podaří lépe vysvětlit důvody, proč by se jejich zaměstnanci vůbec měli nechat očkovat,“ doplnil Jurečka.

„Snažíme se dlouhodobě nastavit prostředí, které stanoví férové podmínky pro zaměstnance i pro zaměstnavatele. Jsem proto ráda, že to zástupci zaměstnavatelů na dnešním jednání ocenili. Zejména kvitovali náš návrh na příspěvek až 370 korun, který by měli dostávat lidé v nařízené karanténě po dobu prvních 14 dnů. Pracovnímu trhu bezesporu pomůže, že se tento nárok vztahuje i na lidi pracující na dohody s nemocenským pojištěním,“ uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.