23. února 2021

SPOLU: Dohodu o rychlém projednání pandemického zákona chceme dodržet, od vlády ale čekáme konkrétnější kroky v řešení pandemie

(www.ods.cz) Zástupci koalice SPOLU po jednání s premiérem a Asociací krajů zopakovali, že jsou připraveni udělat vše pro to, aby byl pandemický zákon přijat co nejrychleji. Od vlády by ale čekali konkrétnější postup v řešení pandemie covidu-19, ČR patří v jejím zvládání k nejhorším na světě a vláda podle předsedů Petra Fialy a Mariana Jurečky a předsedkyně Markéty Pekarové Adamové působí až bezradně.

„ODS a koalice SPOLU chtějí dodržet dohodu o co nejrychlejším projednání pandemického zákona. Vládní předloha ale obsahovala legislativní chybu, která by mohla způsobit to, že i po ukončení stavu pandemické pohotovosti by zůstala v platnosti některá omezení vyhlášená ministerstvem zdravotnictví. Tato chyba výrazně snižuje kontrolu parlamentu, a Senátu tak nezbyde nic jiného, než chybu opravit. Jsme připraveni se v pátek sejít a zákon v upravené podobě schválit,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Ačkoliv se minulý týden mohlo zdát, že se někam posouváme, tento týden už takový pocit bohužel nemám. Ať už jde o očkování, testování, školy nebo další opatření, zdá se, že vláda vlastně někdy neví, co, kdy a jak má dělat. Můj dojem z dnešního jednání tedy není příliš příznivý, ale jsme připraveni k dalším jednáním a chceme pomoci vládě v tom, aby ČR celou situaci lépe zvládala.“

„V situaci, v jaké dnes jsme, bych očekával, že vláda na jednání odprezentuje jasný plán na příští dny a týdny. Nic takového se nestalo. Vláda plán nemá a bohužel zatím nechce využít ani náš. Po 11 měsících by bylo nanejvýš potřebné mít také nastartovanou funkční spolupráci mezi vládou, českými vědeckými kapacitami a českými firmami. Bohužel, k tomu musíme vládu opět tlačit my. A v neposlední řadě je třeba mít na paměti, že tu musí být vláda, která ctí zákony a ústavu této země. Nesmí tu být takové právní kutilství, jakého jsme nyní svědky,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Přiznejme si, že jsme dnes v kritické situaci. I na dnešní jednání jsme přišli s konstruktivními žádostmi, které prosazujeme několik posledních týdnů. Apelujeme na vládu, aby zrychlila a zefektivnila distribuci vakcín směrem k občanům. A v neposlední řadě jsme opět upozorňovali na nutnost nošení respirátorů FFP2 ve veřejném prostoru. Alespoň v posledním bodě nám vláda vychází vstříc. Jinak je její zpětná vazba pomalá. Ministři si řešení problémů přehazují jak horký brambor,” uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.