22. února 2021

Mnoha dětským skupinám hrozí zánik. Hodí jim poslanci záchranné lano?

(FORUM 24) Je málo věcí, na kterých se v minulosti hladce shodla politická pravice s levicí. Mezi ně rozhodně patří dětské skupiny. Na jejich vzniku začala pracovat už vláda ODS, připravený zákon pak předložila vláda Sobotkova. A našel podporu napříč politickým spektrem.

Dětské skupiny se rychle staly rodiči oblíbenou a vyhledávanou alternativou ke školkám. Do jejich zřizování se úspěšně zapojila celá řada firem a institucí a jako svébytná péče o děti předškolního věku dětské skupiny vytáhly trn z paty i rodičům dětí se specifickými potřebami. Jenže sotva se – lidově řečeno – rozjely, hrozí jim zase zánik. Proč? Protože jejich rozjezd byl financován z evropských zdrojů. Jejich další rozvoj musí už ale platit domácí vláda. A ta se namísto hledání jejich další finanční podpory ze státního rozpočtu rozhodla dětské skupiny předělat.

Jesle proti dětským skupinám

Návrh z pera ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové, který ve Sněmovně již prošel prvním čtením, počítá s transformací dětských skupin na jesle výhradně pro nejmenší děti, starší děti budou muset přecházet do klasických školek.

Vláda navíc nastavuje nová pravidla a regule, které pravděpodobně spolu se zbytkem zákona povedou k tomu, že velká část dětských skupin skončí. To není strašení, takové zprávy už z terénu přicházejí.

To neznamená, že záměr zakotvit do zákona jesle je špatný. Pro určitou skupinu rodičů mohou být taková zařízení vítanou pomocí. Pokud ale mají vznikat, tak výhradně vedle stávajících dětských skupin, a ne jako jejich náhrada. Koncept, se kterým přišla ministryně Maláčová a který posvětila vláda, nelze akceptovat.

Rušení nebo omezování dětských skupin navíc přichází v nanejvýš nevhodnou dobu. Mnoho rodin čelí kvůli pandemii covidu-19 existenčním problémům a řada rodičů bojuje o to, aby si vůbec udrželi práci, anebo našli nové pracovní uplatnění. Teď budou muset leckde přemýšlet ještě o tom, kam umístit své malé ratolesti. Navíc v situaci, kdy standardních školek je stále nedostatek a soukromou školku uplatí jen někdo.

Rodiče ministra nepotřebují

Zcela mimo mísu jsou pak některé komentáře ministryně Maláčové, která se kasá, že zákon zkvalitní péči o nejmenší děti a rodiče budou mít jistotu, že je o děti dobře postaráno. Jsem bytostně přesvědčena, že na to rodiče žádného ministra nepotřebují. Sami umějí nejlépe posoudit, kde je jejich dětem nejlépe, a pokud doposud důvěřovali dětským skupinám, není žádný důvod sešněrovávat je novými a nadbytečnými pravidly.

Stát by měl jen vytvářet dobré podmínky pro to, aby rodiče měli na výběr a jednotlivá zařízení mohla v návaznosti na poptávku dobře fungovat, ať už půjde o jesle, školku nebo dětskou skupinu. To samé by mimochodem mělo platit i pro způsob výchovy dětí v tomto věku. Do té by stát neměl rodičům strkat nos, pokud možno vůbec.

Když poslanci propouštěli návrh na změnu dětských skupin na jesle do legislativního procesu, avizovali, že ho v jeho průběhu vylepší. Teď to vypadá, že si jen naběhli. Sněmovní výbor pro sociální politiku totiž překvapivě doporučil vládní plán schválit, a to jen s drobnými úpravami.

O osudu dětských skupin se tak nakonec bude rozhodovat hlasováním o návrzích jednotlivých poslanců, což v dnešní atmosféře na půdě parlamentu ovlivněné děním kolem covidu může vést k různým a bohužel nepředvídatelným výsledkům.

Ráda se budu mýlit. Záchranné lano stále ještě svírá v ruce Sněmovna. Nezbývá než doufat, že ho dětským skupinám přece jen hodí a jejich přeměně na jesle zabrání.

Komentář vyšel na serveru Forum24.cz.

Lenka Kohoutová

členka programového týmu pro důchodovou reformu, sociální a prorodinnou politiku