17. února 2021

Napřímo TN.cz: Diskuse nejvyšších činitelů bez jiného názoru není demokratická

(tn.cz) Hostem středečního Napřímo byl předseda Senátu ČR Miloš Vystrčil (ODS). Moderátorka Bára Divišová se zajímala o vztahy s prezidentem republiky. A také o možnou protiústavnost nynějšího nouzového stavu.

Celý rozhovor s Milošem Vystrčilem můžete zhlédnout na TN.cz.

Prezident republiky Miloš Zeman nepozval předsedu Senátu ČR na schůzku vrcholných představitelů státu, která se uskuteční příští týden. Nepozvaného Miloše Vystrčila to neznepokojuje.

„Je dobře, že se sejdou nejvyšší ústavní představitelé. Ale pokud jsou ti, kdo mají jiné názory, z diskuse vyřazeni, pak už to není demokratická diskuse,“ prohlásil druhý nejvyšší ústavní činitel v ČR Miloš Vystrčil ve středečním pořadu TN.cz Napřímo.

Komentoval i to, že vláda obešla Poslaneckou sněmovnu a na žádost hejtmanů vyhlásila nouzový stav v rozporu s ústavou. „Jednání hejtmanů vypadá na první pohled nepochopitelně. Ale oni požádali o nouzový stav až poté, co Andrej Babiš opakovaně odmítl přistoupit na požadavky opozice týkající se okolností vyhlášení nouzového stavu,“ prohlásil předseda Senátu.

„Hejtmani mohli být tvrdší, ale nemohu je soudit. Na tom jednání s předsedou vlády jsem nebyl,“ zdůraznil Miloš Vystrčil. Uznal, že Andrej Babiš zaznamenal dvě vítězství – jednak prosadil nouzový stav, který mu Poslanecká sněmovna zamítla. A jednak dosáhl toho, že hejtmani zvolení za ODS hlasovali jinak, než předtím poslanci stejné strany.

„Přikláním se k tomu, aby zůstalo zachováno 14 volebních krajů jako dosud,“ prohlásil v souvislosti s nálezem ústavního soudu o nutné změně volebního zákona. Ten je teď nevýhodný pro menší politické subjekty.

Jeden volební obvod pro celou republiku by podle předsedy Senátu ČR nahrával straně, která nemá dostatek osobností, aby postavila 14 kvalitních kandidátek. Na konkrétní dotaz moderátorky Báry Divišové potvrdil, že má na mysli hnutí ANO Andreje Babiše.

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) sice teď zastiňuje předsedu strany a volebního lídra koalice SPOLU Petra Fialu, není ale důvod dělat změny ve vedení strany. „V tuto chvíli je naprosto jasné, že bychom neměli přepřahat,“ konstatoval Miloš Vystrčil.

Miloš Vystrčil

předseda Senátu PČR
místopředseda strany