15. února 2021

Koalice SPOLU: Po Babišovi zůstane spálená země. Bude třeba ji obnovit

(FORUM 24) V novém čísle Revue FORUM najdete exkluzivní rozhovor hned se třemi politiky najednou. Za koalici SPOLU s námi hovořil její kandidát na premiéra Petr Fiala, Markéta Pekarová Adamová a Marian Jurečka. Probrali jsme nouzový stav, volební zákon, obavy z dalšího vývoje a samozřejmě všechny důležité aspekty jejich koalice. Celý rozhovor najdete v Revue FORUM.

Měli jste jednání s předsedou vlády Andrejem Babišem, aby se následně druhý den ukázalo, že žádná dohoda neplatí. Vaše vzájemná dohoda se týkala hlasování o volebním zákonu, který je nutné kvůli rozhodnutí Ústavního soudu rychle přijmout. Vládní poslanci ale pro dohodnutý návrh nakonec nehlasovali. Chápu situaci správně?

Fiala: Ano, chápete to správně. Probíhalo jednání o volebním zákonu a o rozhodnutí Ústavního soudu. Podle toho, jak jsme to chápali, došlo k jasné domluvě na základních parametrech a hlavně na způsobu projednávání. Měl se použít nosič zákona, což byla novela předložená skupinou poslanců v čele s Markem Výborným. Chtěli jsme provést první čtení bez nějaké diskuze, novela by prošla, a poté bychom vedli další jednání a v dalších čteních bychom hlasovali o pozměňovacích návrzích. Souběžně měla probíhat jednání se senátem. Ideální podoba by byla, kdybychom všichni společně předložili pozměňovací návrh, který bychom schválili. S tím jsme se rozešli, a ráno na jednání poslanecké sněmovny ANO a SPD tuto dohodu porušily.

Druhou věcí, nutno říci mnohem méně konsenzuální, byla zmatená debata o nouzovém stavu. Myslím, že vyjadřuji pocity nás tří, když řeknu, že to bylo opravdu šokující. Nepřipravenost, chaos a bezradný premiér. Závěrem této debaty bylo, že vláda nemá většinu a že chce jednat. My jsme měli zájem o vytvoření podmínek pro jednání a chtěli jsme mluvit o tom, kam se má ubírat strategie boje s pandemií. Přes všechny signály jsme v poslanecké sněmovně ráno zjistili, že všechny naše návrhy budou brutálně zamítnuty. Proč říkám brutálně? Nebylo umožněno ani to, abychom se o nouzovém stavu vůbec bavili. To, co včera platilo, dnes neplatí, a tak je to s hnutím ANO pořád dokola.

Pekarová: Jsem zvyklá na mnohé překvapující věci, ale takhle bezradného premiéra, který zároveň odmítá tuto bezradnost přiznat, a to možná i sám sobě, to jsem skutečně nezažila. Kdyby šlo o nějaké banality, možná bychom to mohli přejít, ale tady jde o lidské životy, o ekonomiku celé země, která je zadlužena až po uši, a pan premiér ani náznakem neřekl, že bychom se mohli nějak dohodnout. Co se týče volebního zákona, viděli jsme, jak nehorázně pan premiér útočil na Ústavní soud. Nyní Babiš naznačuje, že bude prakticky nemožné se dohodnout tak, abychom schválení nového volebního zákona zvládli včas. Že k tomu nemá vůli, to prokázalo i panem předsedou Fialou zmíněné hlasování hnutí ANO. Dohoda zazněla zcela jasně, ale druhý den neplatila. Babiš jinými slovy říká, že je mu jedno, že se celý proces schvalování protáhne a zdrží o týdny, možná o měsíce.

Jurečka: Trošku to posunu dál z toho pohledu, že jsem měl možnost Andreje Babiše čtyři roky potkávat na vládě. Zažil jsem, jak v minulosti reagoval. Na posledním jednání jsem ale viděl politika, který ani omylem není nejlepší krizový manažer, prostě před námi seděl a nebyl schopen říci, s čím přichází a co by chtěl. Nemá představu o tom, jak by měla jeho vláda revidovat opatření, která nyní nefungují. Nepřišel s konstruktivními návrhy a se snahou hledat cestu pro lidi v této zemi. Nic takového neproběhlo. Seděl tam člověk, který nebyl schopen nic jasně říci. K volebnímu zákonu dodávám, že politik nemá rozhodovat na základě emocí. Ale pan premiér se pořád chová tak, jako by mu Ústavní soud rozbil jeho hračku. Politik musí respektovat rozhodnutí Ústavního soudu a situaci řešit, protože času je málo. Pan premiér si to neuvědomuje.

Co bude dál, pokud ohledně volebního zákona nedojde k dohodě? Volby by měly být na podzim a než proběhnou, Česká republika musí mít volební zákon.

Pekarová: Nechci vůbec připouštět, že by k něčemu takovému došlo. My jsme zodpovědní politici, kteří musí najít řešení a shodu. Nemůžeme zemi v situaci, v jaké se nachází, uvrhnout do další krize a chaosu, který způsobí nejasnosti kolem toho, jak mají proběhnout sněmovní volby. To nelze připustit. Pokud hnutí ANO nebude ochotné se dohodnout, musíme se domluvit my ostatní. ANO může stát stranou, ač by bylo nejlepší, kdyby existovala dohoda s hlavní vládní stranou. Tohle není věc pro politiky, ale pro občany. Musíme se zachovat podle rozhodnutí soudu. Jen člověk, který myslí výhradně sám na sebe, a nikoli na zemi, kterou spravuje, se může chovat takto nezodpovědně.

Pane předsedo Jurečko, zmínil jste, že jste Andreje Babiše mnohokrát zažil v celé řadě situací. Vy všichni běžně vídáte ve sněmovně poslance hnutí ANO. Jeden den dojde k dohodě, a tito poslanci poté hlasují úplně opačně. Jak si to vysvětlujete?

Jurečka: Dám vám takový příklad, aniž bych někoho konkrétně jmenoval. Na schůzi poslanecké sněmovny jsme hovořili o tom, jaké zákony bude třeba projednat, a mluvili jsme i o dohodě s Andrejem Babišem ohledně volebního zákona. A přišel jeden velmi významný poslanec za hnutí ANO, kterého si vážím, aby mi to osobně vysvětlil. Řekl mi: „Víte, to je těžké, už ani my nejsme schopni s ním mluvit racionálně. On nás neposlouchá.“ To říkal člověk, který reprezentuje velmi početný kraj. To je ukázka toho, jak to nemá a nemůže fungovat.

Fiala: Já osobně nerad vykresluji nějaké psychologické portréty nebo vynáším věci z uzavřených jednání. Těžko lze veřejnosti sdělit tu neuvěřitelnou bezradnost a dezorientaci, kterou předseda vlády a její další představitelé při jednáních ukazují. To je důkazem toho, že vláda není schopna zemi přes krizi převést. My říkáme, že je nutné se bavit o mnoha návrzích a dalších krocích. Ale tady neprobíhá žádné hledání řešení. Myslím, že právě toto je nesmírně smutná zpráva. Vláda neví, jak dál, nemá žádný plán B, ale ani plán A. Nic. „Prodlužte nouzový stav, jinak máte za všechno strašnou zodpovědnost. My nic jiného nepřipravíme,“ říkají.

Pojďme k vaší koalici SPOLU. Je jasné, že vyjednávání nebyla jednoduchá. Má rozhodnutí Ústavního soudu ohledně volebního zákona nějaké dopady na její pevnost?

Fiala: Nemá.

Jurečka: Souhlasím. Na začátku jsme si řekli, že do toho jdeme z mnoha důvodů. Dokonce jsme hovořili o tom, co nastane, až Ústavní soud rozhodne, protože o tom, že se verdikt blíží, se mluvilo dva roky. My jsme se ale rozhodli, že do toho jdeme. Máme důvěru lidí, vložili jsme do toho kapitál a energii. V žádném případě to kvůli rozhodnutí Ústavního soudu nezboříme a nezahodíme. To bychom byli jen účeloví pragmatici. Ale tady jde o mnohem víc. O to, abychom dokázali volby vyhrát, abychom měli dopředu jasný program a věděli, co budeme dělat od prvního dne vládnutí. Ne že budeme dva roky tápat, tahle země potřebuje okamžitě po volbách kompetentní vládu, která bude hned řešit covidovou a ekonomickou krizi. Chceme u toho mít kompetentní lidi a dáváme si záležet na tom, abychom v tomto byli uvěřitelní, abychom ukázali, že umíme řešit problémy a máme na to odborníky.

Fiala: Říkáte, že to bylo složité vyjednávání. Ano, vždycky je to složité. Ale za sebe říkám, že je to lehčí, než bych si myslel. Když jsme se začali přibližovat a bavit se o programových věcech a o pojetí politiky, ukázalo se, že k sobě máme mnohem blíže, než jsme si možná původně mysleli, a že rozdílů je málo. Ukazuje se to i na důkladné mnohadenní práci na konkrétních programových bodech. Když nad tím přemýšlím do hloubky, nepřekvapuje mě to. Naše politické proudy, které zastupujeme, bývají v různých zemích zastoupeny i v rámci jedné politické strany. To, co děláme, není kvůli nějakému volebnímu systému a kvůli tomu, abychom měli o jeden mandát víc nebo míň. Neděláme to kvůli sobě a kvůli funkcím, ale kvůli voličům. Aby středopravý volič, příslušník střední třídy, kterému záleží na svobodě a odpovědnosti, věděl, že tady je silný volební subjekt. My nabízíme kompetentní vládu, odpovědnost, zkušenosti, tým, to jsou velké hodnoty, které v české politice jinak moc nejsou. Jsem přesvědčen, že nakonec to rozhodování voličů bude mezi třemi variantami: populismus – Andrej Babiš, levý střed – Piráti se STANem a středopravá koalice SPOLU.

Pekarová: Máme od začátku hlavní cíl postavit tuto zemi na nohy. Možná jsme si ani při začátcích domlouvání koalice nedovedli představit, jak moc to bude potřeba. Mě to tedy nenapadlo ani v těch nejčernějších snech. Česko bude nejen po vládnutí Andreje Babiše, ale hlavně po nezvládnutí epidemie jako spálená země. Potřebujeme ji pokropit živou vodou. My jsme toho vzhledem k naší erudici, kompetenci a týmu, který máme, schopni.

Představí SPOLU stínovou vládu? Kdo by měl dostavět Dukovany? Mohou jasně vyloučit vládu s Andrejem Babišem? Tohle všechno najdete v exkluzivním rozhovoru pro Revue FORUM. Kupujte v trafikách nebo ZDE.

Petr Fiala

předseda ODS