11. února 2021

Události: Prodloužení nouzového stavu

(ČT 24) Hostem hlavní zpravodajské relace Události České televize byl v živém vstupu z Poslanecké sněmovny předseda ODS Petr Fiala.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT.

Hostem událostí je teď
Petr Fiala z ODS. Dobrý večer, pane předsedo.

Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ministr zdravotnictví tvrdí, že s uvolněním opatření bez nouzového stavu se epidemická situace zhorší do dvou týdnů v celé zemi, bude víc nemocných, otevřou se obchody a služby, zvýší se pohyb. Není tohle dostatečné varování, abyste na prodloužení nouzového stavu kývli, i kdyby to bylo naposledy?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Není to dostatečné varování, a když tady kývneme na prodloužení nouzového stavu, tady to automatické, už asi pošesté nebo posedmé, tak to nic nepřinese. A zase tady budeme stát za 14 dní, za 3 týdny a ta situace bude stejná. Vláda prostě musí změnit svůj přístup. Ta opatření musí být dělána mnohem rozumněji, my jsme tady přišli s šestibodovým plánem, o kterém můžeme třeba jednat. Vláda s žádným plánem nepřichází a jediné, co říká, je - prodlužte nám nouzový stav, jinak to nepůjde. Ale takhle to opravdu nejde dál. Ten nouzový stav tu situaci nevylepšuje, nejsou tu udělána opatření, aby lidé opravdu měli důvěru, aby je dodržovali. Není tu dostatečné odškodňování, nejsou tu řešeny problémy, které trápí celou společnost, jak vrátit děti do školy, prostě vláda tady nedělá, co má, a automatické prodloužení nouzového stavu žádné řešení není. My jsme s řešením přišli, je škoda, že vláda s námi o tom nechce jednat.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, nemáte přesto strach, že zodpovědnost za neprodloužení stavu a možné negativní důsledky neponese v očích veřejnosti jenom vláda, ale i opozice a že budete obviňováni prostě z toho, že i kvůli vám umírali další lidé?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
My tady nesbíráme žádné politické body, těmi mrtvými se oháněl pan premiér, mě to nesmírně mrzí. Byli jsme to my, kdo tady vyvolal vůbec to jednání, abychom jednali dál. Vláda prostě spoléhala na to dosud, že komunisté jim vždycky hodí ty hlasy pro prodloužení nouzového stavu, a nechtěla jednat o našich návrzích. Ale ta vládní opatření nefungují. Vidíme to všichni. Nejenom, že se ztrácí důvěra lidí, ale ani ta čísla nejsou dobrá. Tak se pojďme bavit o rozumnějších opatřeních, cílenějších, o tom, aby odškodňování a pomoc firmám a podnikatelům, kteří jsou postiženi, aby byla prostě efektivnější. Pojďme se bavit o tom, jak vrátit děti do školy. My jsme dlouho upozorňovali na to, že je potřeba upravit krizovou legislativu, aby všechno nebylo závislé na nouzovém stavu. Vláda neudělala vůbec nic. Nemůže na nás házet odpovědnost. My jsme ti, kteří přicházejí s řešeními, kteří chtějí jednat, kteří se chovají odpovědně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když tady popisujete ty své návrhy, jak si vysvětlujete to, že vláda na úpravu krizové legislativy podle vašich návrhů nepřistupuje?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ale ona na ně nepřistupuje ani na základě svých návrhů. My jsme od února celá společnost a celá politická scéna věděli, že je potřeba upravit krizovou legislativu. Slíbila to vláda. Uběhl rok a nemáme tu na stole vůbec nic. Tady nešlo o to, že bychom se zabývali naším návrhem, ale šlo o to, abychom se vůbec zabývali nějakým návrhem. Jak to, že to ministerstva nepřipravila? To není tak hrozně obtížné upravit krizovou legislativu, abychom na všechno nepotřebovali nouzový stav. To je odpovědnost vlády. A já si taky kladu tu otázku, jak je to možné. Jak je to možné, že vláda se chová v tak těžké situaci takto nezodpovědně? Ale já celý den dneska se snažím o to, nekritizovat vládu, neříkat, kdo za to může, ale pořád nabízet jednání a hlavně nabízet řešení. My máme šestibodový plán jako opozice, jako koalice Spolu, náš AntiCovid tým, naši odborníci to připravili. Já se opravdu divím, že vláda žádný plán nemá. Prodlužte nám nouzový stav o dalších 30 dní nebo 15 dní nebo kolik, to není žádný plán. Tohle prostě nefunguje. A nemůžeme si dělat iluze, že když budeme dělat pořád totéž, že to bude mít jiné výsledky. Ne, bude to mít stejné výsledky. Pojďme na to jinak. A my vládě tu cestu nabízíme.

Pane
předsedo, děkujeme za rozhovor.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Děkuji za pozvání, pěkný večer.

Petr Fiala

předseda ODS