10. února 2021

Epicentrum Blesk Zpráv

(www.blesk.cz) Ostrá výměna názorů o tom zda opozice „handluje“ s životy a zdravím občanů se strhla ve středečním Epicentru. Mezi vicepremiérem Karlem Havlíčkem (za ANO) a ekonomickým expertem a poslancem Janem Skopečkem (ODS) padaly výrazy jako vydírání či rukojmí. Proč se nedokážou na nouzovém stavu dohodnout? V čem je podle opozice Havlíčkův nový systém podpory podnikatelů nespravedlivý? A v čem se oba oponenti překvapivě shodli? To byla témata středečního Epicentra Blesk Zpráv.

Celý rozhovor s Janem Skopečkem můžete zhlédnout na Blesk.cz.

„Já myslím, že není vhodné v tuhle chvíli handlovat… tady hrajeme o zdraví obyvatel, je zde vyšší moc, covid nepřinesla opozice ani my,“ řekl hned v úvodu pořadu vicepremiér Havlíček, zdůraznil, že za koornavirovou pandemii nenese nikdo vinu.

„Přesto jí musíme stejně jako ve světě vzdorovat a vzít si obyvatele jako rukojmí, ve smyslu toho, že když je budeme moci ochránit, tak nám ustupte… proboha neberme si obyvatele jako rukojmí, to je neskutečně nezodpovědné a já chci věřit tomu, že zvítězí zdravý rozum,“ vyjádřil své rozhořčení nad politickou hrou opozice.

„Odmítám slovo handlování,“ ozval se rázně Jan Skopeček a připomněl zodpovědný a vstřícný přístup opozice na jaře, kdy byli ochotní s vládou hlasovat a podpořit ji v boji proti koronaviru. Upozornil však na to, že nouzový stav už trvá déle než 270 dní a to je podle Skopečka dostatečný prostor na to, aby vláda přišla s konkrétními legislativními opatřeními, která by umožňovala pomoc nemocnicím a celkové žití s koronavirem bez nutnosti nouzového stavu.

Špatná komunikace a vydírání

„Musím bohužel konstatovat, že vláda se s opozicí vůbec nebaví. My jsme navrhovali před pár dny v Poslanecké sněmovně projednat kompenzační zákon, odškodňovací zákon pro podnikatele, který by řešil jejich složitou situaci a vláda ho ani nezařadila na program,“ stěžoval si Jan Skopeček na nedostatek komunikace ze strany vládních stran a dodal: „Vláda vždycky přijde, když jí vypadnou hlasy komunistů a volá po zodpovědnosti opozice…to je přístup vlády, která zřejmě necítí vážnost situace a hraje si stále na to, že je vláda a my jsme opozice, a opozici nemusí vůbec poslouchat.“

Jan Skopeček kritizoval zejména absenci určité inventury a kritické zpětná vazby u nastavených opatření vlády. „Nikdo nečekal, že vláda udělá všechno od á do z bez chybičky. Ale jestliže tu máme vládu, která přijímá chaotická opatření, neumí je vysvětlovat… a ve chvíli, kdy se situace zhoršuje, neumí říct, my jsme se spletli a toto opatření rozvolňujeme, protože chceme nechat tu společnost nadechnout, tak se nemůžete divit, že ta společnost ani opozice nemají důvěru v to, že ten nouzový stav dokážete využívat rozumně,“ vysvětlil další důvody, proč nemohou pokračování nouzového stavu podpořit.

Podpora podnikatelů a zvýšený bonus

Řeč byla také o novém systému podpor pro podnikatele, který představil vicepremiér v pondělí a který vzbudil vášnivou debatu napříč celým spektrem profesních unií a svazů Česka. Havlíček navrhuje zvýšení kompenzačního bonusu z 500 na 1000 korun, což pochválil i ekonom Jan Skopeček. Odpouštění platby záloh na zdravotní a sociální nemá ale zatím v úmyslu a tak si část pěněz z kompenzací stát bude posílat vlastně sám sobě.

Kritiku však sklízí zrušení dosavadních programů a zavedení jednoho uceleného. Ač opozice volala po zjednodušení systému podpor, podle Skopečka, ale i zástupců unií podnikatelů je takto nastavený systém, založený na počtu zaměstnanců a ne na výši nákladů, velmi nespravedlivý. Svůj nesouhlas s ním vyjádřila i Hospodářská komora. Vicepremiér Havlíček slíbil, že náklady na nájem i pracovníky na dohody plánuje v novém systému ještě zapracovat a zohlednit.

Na závěr ostré debaty se oba pánové překvapivě shodli a to na tom, že by oba preferovali rozvolnění na horách za dodržování daných pravidel.

Jan Skopeček

místopředseda poslaneckého klubu ODS
člen výboru pro evropské záležitosti PS PČR
poslanec PČR
ekonomický expert ODS