4. února 2021

Hospodářský výbor přijal na můj návrh usnesení, která řeší situaci firem navázaných na gastronomii

(www.ods.cz) ​​​​​​​Firmy, které byly zaměřeny na dodávky zboží a služeb do uzavřených gastronomických zařízení, jsou v tíživé situaci. Jejich aktuální příjmy nemohou pokrýt jejich trvající náklady. Jedinou podporou, kterou dnes mají, je možnost získání 60 % nákladů na mzdy svých zaměstnanců. Vláda už neřeší, kde mají získat zbývajících 40 % a další peníze na fixní náklady. Druhou skupinou, na kterou vláda zapomněla, jsou živnostníci bez vlastní provozovny, kteří nemají nárok na kompenzační bonus. Proto hospodářský výbor apeluje na vládu, aby se co nejrychleji těmito firmami a podnikateli začala zabývat.

„Jsem rád, že podvýbor pro podnikatelské prostředí a následně hospodářský výbor včera jednohlasně přijal výzvu, aby se vláda oběma skupinami opomenutých podnikatelů a živnostníků urychleně zabývala a poskytla jim kompenzační podporu. Je to silný signál pro vládu, aby v tomto začala konečně jednat, protože každý den mají obrovské ekonomické ztráty,“ uvádí poslanec a člen hospodářského výboru Vojtěch Munzar a dodává: „Vláda složitostí a nepřehledností svých vlastních covidových programů sama způsobuje, že jsou skupiny živnostníků a firem opomenuty, případně kvůli složitosti a byrokratickým požadavkům na podporu nedosáhnou. Aby byla podpora účinná, měla by být dostatečná, rychlá, jednoduchá a její stanovení by mělo vycházet z lehce měřitelných a ověřitelných údajů, jako je například stanovení určitých procent z obratu z doby před lockdownem.“

Vojtěch Munzar

poslanec PČR