22. ledna 2021

Trojkoalice SPOLU chce kvůli Bečvě zřídit sněmovní vyšetřovací komisi

(www.ods.cz) ​​​​​​​Více jak čtyři měsíce se řeší únik jedu do řeky Bečvy, který 20. září 2020 způsobil rozsáhlou ekologickou katastrofu. Hned příští týden dá trojkoalice stran ODS, KDU-ČSL a TOP 09 podnět ke zřízení sněmovní vyšetřovací komise. I po více jak čtyřech měsících je vyšetřování katastrofy stále bez závěru, je zapotřebí urychleně zjistit, kde je problém, kdo je viníkem nebo kdo během vyšetřování pochybil a v čem.

„Mlčící strategie premiéra Babiše už bylo dost. Nevím, na čem mu záleží, ale Bečva a životní prostředí to určitě není. Kdo zpackal odběry vzorků? Proč se neodebraly dva nejdůležitější - z kanálu z Rožnova a z Dezy? Po čtvrt roce nevíme nic. Proto navrhneme Sněmovně zřízení vyšetřovací komise a přestaneme spoléhat pouze na správní orgány. Pokud Sněmovna naši žádost zamítne, dáme dohromady skupinu expertů z řad vědců, rybářů, doplněnou o dobrovolníky, kteří se zajímají o osud Bečvy,“ sdělil poslanec ODS Stanislav Blaha.

„Není možné, aby se řešily úniky informací místo úniků jedů,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka a dodal, že nerozumí tomu, proč ani po čtyřech měsících není žádný posun ve vyšetřování. „Ptáme se, jak to je vůbec možné? Veřejnost i my začínáme mít pochybnosti o průběhu a způsobu vyšetřování této havárie, a proto jsme se rozhodli k tomuto specifickému kroku a budeme iniciovat zřízení vyšetřovací komise. Není možné, aby podobné havárie zůstaly bez vyšetření a společnost se jimi promlčela,“ uzavřel Marian Jurečka.

Obdobný názor má i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Ekologickou katastrofu na řece Bečvě napravit nelze. Musíme se však postarat, aby se vyšetřila a hlavně se už nikdy v budoucnu neopakovala. Vyšetřovací komisi i proto nesmí tvořit výhradně poslanci, ale také lidé, kteří mají k Bečvě vztah osobní i odborný. Budu ráda, když se její součástí stane například paní senátorka Jitka Seitlová, místní rybáři a ekologové,“ uzavřela předsedkyně TOP 09.