17. ledna 2021

Otázky Václava Moravce

(ČT 24) Hostem nedělního diskusního pořadu České televize Otázky Václava Moravce byla členka programového týmu ODS pro zdravotnictví a přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava Zdenka Němečková Crkvenjaš.

Celý rozhovor můžete zhlédnout na ČT.

Václav MORAVEC, moderátor:
Armáda se na pomoci při řešení následků pandemie podílí od počátku. Stovky vojáků teď pomáhají nejen v nemocnicích, ale i v sociálních zařízeních nebo při trasování. Současná situace epidemie onemocnění covid-19 způsobuje, že pro udržení co největšího možného rozsahu zdravotní péče u co nejvyššího počtu potřebných pacientů dochází ke snížení obvyklých organizačních, ošetřovatelských nebo diagnostických léčebných postupů, přiznává náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý. Dalšími hosty Otázek jsou avizovaní: bývalý ministr zdravotnictví, dnes
poslanec, člen výboru pro zdravotnictví Adam Vojtěch, vítejte, hezký dobrý den.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Dobrý den.

Václav MORAVEC, moderátor:
A vítám i přednostku Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice Ostrava, vítám Zdenku Němečkovou Crkvenjaš z
ODS. Vítejte, hezký dobrý den.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Dobrý den vám i divákům.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane bývalý ministře, jak dlouho může trvat ten stav a je to správné, to, co přiznává pan náměstek Černý, že dochází ke snižování obvyklých organizačních, ošetřovatelských nebo diagnosticko-léčebných standardů?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Samozřejmě v době, řekněme, klidné by to správné nebylo. Na druhou stranu faktem je, že jsme v mimořádné době, a přestože se skutečně toto dít může a že skutečně dochází k odkládání plánovaných výkonů, někdy ty výkony byly plánovány třeba už na jaro, například v oblasti ortopedie, totální endoprotézy a podobně, ale bohužel se stává třeba i u některých nevitálních onkologických operací, že skutečně musí být odkládány, tak v takovémto případě samozřejmě to principiálně správné není, na druhou stranu je to nezbytné, protože my potřebujeme ta lůžka, zejména ta lůžka intenzivní péče, potažmo tu anesteziologickou péči, která je poskytována právě pro ty pacienty s nemocí covid-19.

Václav MORAVEC, moderátor:
Myslíte, že ty standardy jsou nastavené tak vysoko, že v této době můžeme počítat s tím, že i v roce letošním, možná příští rok se ty standardy budou snižovat nebo budou nižší?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já věřím tomu, že nikoliv, ale to, co samozřejmě nás čeká, celé zdravotnictví, a co je něco, na co bychom se měli, řekněme, už nyní připravovat v rámci nemocnic zejména, je to, že skutečně ty odložené výkony, ať už elektivní, nebo nějaké semiakutní, to znamená třeba v rámci té onkologické operativy, tak budou muset být zkrátka těm pacientům poskytovány. A ten pacient, který dnes může počkat, tak třeba za měsíc už počkat nemůže, protože skutečně se ten výkon stane akutním. Takže to nás čeká, že budeme muset, řekněme, v rámci nemocnic dohnat ty výkony, které byly z objektivních důvodů odloženy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Což znamená opět velký tlak už na tak vyčerpané zdravotnictví.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já se obávám, že bohužel tomu tak bude, protože ti pacienti nikam nezmizeli, ti pacienti skutečně tady jsou, ti necovidoví. My jsme z objektivních důvodů, myslím, že to byla jediná možná cesta, skutečně ty výkony odložili tak, abychom měli ty kapacity zejména v rámci intenzivní péče, myslím si, že u těch standardních lůžek takový problém není, ale v té intenzivní péči, tam i z hlediska personálu, sester v intenzivní péči ty nedostatky jsou. Takže v takovém případě jsme museli ty výkony odložit, ale ty výkony budou muset být v určitý čas provedeny.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní doktorko, co říkáte na to snížení ošetřovatelských nebo diagnosticko-léčebných standardů? Bude to dlouhodobější stav tuzemského zdravotnictví?

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Víte, já si nemyslím. Tady hlavně jde o to, že pacienti se nedostanou do nemocnice. Když už se někdo do té nemocnice dostane, já třeba v rámci fakultní nemocnice nevidím, že by ta péče byla nějak horší oproti standardnímu období, protože staráme se o ně úplně stejně. Ten personál samozřejmě je vyčerpaný, ale musím říct, že zdravotníci v tom jsou docela takoví držáci, když to řeknu lidově, a zvládnou hodně. Nevím, jak by to bylo, kdyby se ještě protahovala epidemie, dejme tomu, na rok a déle, ale v současné době ta péče, když už v nemocnici jste, tak aspoň z vlastní zkušenosti musím říct, že horší není. A nemyslím si, že by byl důvod nějakým způsobem snižovat standardy, tady spíš, o čem hovořil pan profesor Černý, z mého pohledu je to, že samozřejmě může se stát, kdyby narostl počet pacientů, tak že mu budeme muset selektovat, komu tu péči dáme. Ale selektovat, to je taky někdy takové nejednoznačné, protože i v mírových dobách, kdy se nic neděje, tak ne každý je vhodný na napojení na lůžko intenzivní péče třeba, musíme hledět taky na kvalitu života, jestli to je, nebo není pro toho pacienta vůbec do budoucna vhodné.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vrátíme se ale k tomu zdravotnickému personálu. Vy jste mluvila o držácích, budu-li vás citovat, jste schopni to jako držáci vydržet v tom letošním roce, nač narážel pan bývalý ministr, že poté, až pominou nejhorší týdny druhé či třetí vlny pandemie covid-19, tak budete muset se vypořádat s těmi dluhy té elektivní péče?

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
My už jsme si to vyzkoušeli po první vlně. Sice ta první vlna nebyla takhle náročná v té fázi covidové, nicméně potom přišlo právě to, o čem i pan bývalý ministr hovoří, museli se odoperovat všichni, kteří měli odložené výkony, všechna nádorová onemocnění, ortopedičtí pacienti, všechno se to muselo udělat, takže léto bylo v tom velmi náročné. Zvládlo se to. Ty směny se uspořádaly tak, aby tam nebyl problém. Nicméně uvidíme, co přinese teď doba pocovidová, jestli to zvládneme. Těžko říct. Ale já si myslím že, že ano, protože…

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jako přednostka, když se podíváte na to, jak dlouho se odkládala elektivní péče při té první vlně na jaře, a jak dlouho už je teď odkládána péče během té druhé třetí vlny. Máte odhad, jak velký nárůst to procentuální je, srovnáte-li s tou první vlnou. To, co jste dělali vlastně v létě?

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Přiznám se, že procentuálně to nemám tady ta data. To bych se musela podívat. My jsme obor akutní, takže u nás to nehrozí. My musíme ty pacienty léčit i v téhle době, i když přiznám se, že spousta pacientů se bojí přijít do nemocnice, volají, chtějí telefonicky poradit, takže my prostě neumíme léčit po telefonu. Ale u nás se to projevuje třeba tím že, že přijdou potom v mnohem horším stavu, protože nepřijdou hned, když se jim stane úraz, ale přijdou třeba až za týden, kdy už je nutná operace. Takže i to se děje. Každopádně z mého pohledu tady nejvíce biti budou onkologičtí pacienti. Tam taky nemůžeme hovořit o tom, že to jsou neakutní výkony, operace nádorů, ale mnohdy musí čekat delší dobu, než by to bylo v normálních podmínkách. Další věc jsou třeba pacienti s roztroušenou sklerózu, kteří taky si myslím, že tu péči nemají teďka úplně adekvátní.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ono. Upíná se celý národ i ostatně globální svět k vakcinaci, když se podíváme na očkování, tak pomoci by právě mělo očkování. Ministerstvo zdravotnictví zveřejňuje data očkování jednou týdně, ta data říkají, že k třináctému v lednu bylo naočkováno 70 680 lidí. Jak je na tom Česko ve srovnání s ostatními zeměmi. Nejvíce očkovaných hlásí Izrael, skoro 25 naočkovaných na 100 obyvatel země. Velká Británie 4,94, Spojené státy 3,37, Itálie 2,61, Německo 1,1, Polsko 0,98, Česká republika 0,66. A v pátek vláda otevřela registrační systém na očkování proti koronaviru pro lidi nad 80 let. Otevření provázely, řekněme, problémy, mírně řečeno. Vy, když jste byl, Adame Vojtěchu, ministrem zdravotnictví, tak připravil jste už vakcinační plán a celý ten systém.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já jsem začal připravovat tu vakcinační strategii společně s panem profesorem Chlíbkem, kterému jsem toto dal do gesce jako šéfovi vakcinologické společnosti. Takže skutečně v létě už jsme na tom pracovali. Vyjadřovala se k tomu i Národní moderační komise, odborná společnost, a myslím 7. září jsme tu strategii zveřejnili do veřejných konzultací takzvaně s termínem do 21. září pro předkládání připomínek, a to byl termín, kdy já jsem odešel z ministerstva v pondělí 21. září. Zrovna v ten termín, kdy tedy skončily ty veřejné konzultace, takže pak už skutečně jsem na to vliv neměl. Ale je pravdou, že pod vedením pana profesora Chlíbka ta strategie se začala připravovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Počítal jste s tím, že to bude mít takové problémy, že ten systém bude kolabovat, že premiér bude na straně jedné navrhovat vyznamenání Vladimíra Dzurilly a na straně druhé tady budou znejistění senioři, kterým chodily pozdě esemesky, zároveň nemají vlastně k dispozici ty konkrétní termíny. Pan ministr říká, že problém je u nemocnic, nemocnice, kupříkladu šéf fakultní nemocnice v Ostravě říká, že problém je na straně ministerstva. Počítal jste s tím, že to bude provázeno takovým zmatky?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já jsem dalek nějaké úplně ostentativní kritiky, protože jsem u toho byl, respektive vůbec u toho procesu řešení covidu. Musíme si uvědomit, že ty věci se řeší za pochodu. To, co se udělalo vlastně v oblasti IT, tak myslím si, že od začátku, myslím od toho března, bez toho sdílení dat. To, že dneska máme data o těch vlastně očkovaných, a týká se to zejména testovaných. Máme data o intenzivní péči on-line vlastně informace. To jsou všechno věci, které se dělaly za pochodu, dělal je NAKIT, takže my tady jsme neměli úplně nějaký obrovský čas na přípravu super dokonalého systému, který by se mohl několik měsíců testovat, protože se dělaly mezitím další systémy.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale pan premiér říká, že se podcenila ta situace v létě. To přiznává, takže za vašeho ministrování, proto se ptám.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ale v létě se řešily další věci, které byly otázka napojení laboratoří, kdy ne všechny hlásilys informace, a tak dále. Ono to skutečně není o tom, že tady máme nějaký cíl. A na ten se připravujeme půl roku a ladíme všechno. Skutečně se to dělá za pochodu. Dělaly se předtím jiné prioritní věci. Já si myslím, že ten systém, já bych to nehodnotil úplně tak fatálně. Ano, má určité možná dětské nemoci. Na druhou stranu, kdyby úplně selhal, tak spadne a nikdo se tam neregistruje. Mám informace z médií, že 143 000 lidí se skutečně registrovalo, takže v tomto směru.

Václav MORAVEC, moderátor:
Několik desítek minut byl ne zcela funkční, respektive lidé v pátek.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ano, to jsou ty, řekněme, dětské nemoci, ale určitě bych ho odsuzoval jako zásadě nefunkční. Ano, já věřím tomu, že kolegové z NAKIT a z ministerstva a z ÚZIS, ten systém dopracují tak, aby fungoval bez problémů.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní přednostko, předpokládám, vy už jste naočkovaná.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Já už jsem naočkovaná.

Václav MORAVEC, moderátor:
První dávkou nebo...

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
První dávkou.

Václav MORAVEC, moderátor:
První dávkou.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
První dávkou, ano. A jestli tady můžu jenom, k tomu systému, protože já jsem si to vyzkoušela. Já mám pětaosmdesátiletou tetu nemocnou. Takže jsem v pátek ráno zkusila ji zaregistrovat. Přišla mi esemeska po 42 minutách, pak jsem ten PIN zadala a pokračovalo to. Chtělo to tam po mně, abych hledala zebru na přechodu a nevím co všechno. Nevím, který 80letý člověk tady tohle úplně v pohodě zvládne, a potom to spadlo a už to dál nejelo. Takže já jsem se nedostala ani k tomu druhému PIN, který má dojít k nějakému rezervování termínu. Takže.

Václav MORAVEC, moderátor:
Vaše teta tedy není zaregistrovaná.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Není zaregistrovaná. Nepodařilo se to. Takže bych úplně netvrdila, že ten systém, jako je dokonalý, je funkční, ale já hlavně tedy nerozumím úplně taky tomu, proč se dělal nějaký systém takhle narychlo a zvlášť, proč se nevyužily třeba zdravotní pojišťovny, které mají všechna data, oni umí, když řeknete dejte mi pacienty, nebo obyvatele 80 plus, rozešlete jim dopisem pozvání nebo avizujte, že je budeme očkovat, tak to umí. Umí taky vytřídit pacienty diabetiky, hypertoniky, všechno to ta pojišťovna umí udělat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Jinými slovy z vašeho pohledu jako přednostky nemusel stát otravovat ty nejzranitelnější seniory, a mohly si to mezi sebou vyřídit pojišťovny a zdravotnická zařízení a vůbec nemuselo docházet k registraci.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Z mého pohledu by to byla nejjednodušší věc. Dali by se do toho zapojit praktici, kteří zájem o to mají. Ale přiznejme si, když si vezmeme, jak je to zaplacené ten výkon, tak úplně tam ne u všech ta ochota bude. Ale minimálně tu skupinu osmdesátiletých a více bych nechala naočkovat praktickými lékaři, protože oni mají v ně důvěru, nemusí chodit někde, kde to neznají. To je pro takového člověka opravdu obrovský stres. Když přijde do neznámého prostředí, nehledě na to, že když mají jít do nějakého očkovacího centra, tak tam nemusí ani trefit. Musí ho někdo přivézt. Takže já si myslím, že to opravdu všechno nese s sebou zbytečné komplikace. Přitom já mám informace, že ty zdravotní pojišťovny by proti tomu ani nebyly.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane exministře, vy jste přiznal, že tady vlastně za vás během té první vlny se tuzemské zdravotnictví výrazně zdigitalizovalo, propojily se ty jednotlivé databáze. Nebyl by ten systém, který popisuje paní přednostka, pro pacienty a pro tu nejzranitelnější skupinu daleko efektivnější, než tady spouštět s těmito obtížemi nějaký centrální registr, do kterého se pacienti musí registrovat?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
To, co říká paní přednostka, samozřejmě určitou logiku dává. Na druhou stranu nejsem si úplně jistý, že by bylo možné úplně na konkrétní termín pozvat daného člověka tou zdravotní pojišťovnou. Zdravotní pojišťovna má svou databází pojištěnců, má databázi samozřejmě těch, kteří jsou chronicky nemocní a podobně, ale abychom skutečně udělali systém, kdy zdravotní pojišťovna bude zvát na pondělí v 15 hodin člověka na očkování, tady si myslím, že by to úplně v praxi nefungovalo. Ale nebyl jsem u toho přímo, možná, že ano, možná, že ne. To, s čím bych souhlasil je, že skutečně musíme co nejdříve zapojit tu poměrně masivní u nás, oproti třeba jiným státům, síť primární péče. Víte, že já jsem fanoušek primární péče, a myslím si, že skutečně praktičtí lékaři jsou těmi lékaři prvního kontaktu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to chyba, že nebyli zapojeni do té věci hned od počátku. Protože i část seniorů, že vstoupím do vaší řeči, říká, že rozhodně nepůjde do nějakého velkého vakcinační centra. Jedno z nich vzniklo v Brně, pan premiér ho společně s ministrem zdravotnictví ve středu navštívili. Primátorka města Brna Markéta Vaňková upozornila, že společnost Brněnské výstavy a veletrhy je ochotná pomáhat, přestože jako městská společnost nedosáhne na žádné kompenzace od státu a tady jsou její slova.

Markéta VAŇKOVÁ, brněnská primátorka /
ODS/:
Vzhledem k tomu, že jsme nebyli ani oficiálně osloveni, že pan premiér zavítá do Brna, že zavítá do naší brněnské společnosti, že se přijde podívat do očkovacího centra, které jsme my na náklady města vybudovali bez jakékoliv podpory státu, tak nepředpokládám, že bychom dnes tuto debatu mohli vést.

Václav MORAVEC, moderátor:
Brněnská primátorka tedy upozornila na to, že premiér se přišel pochlubit očkovacím centrem, s jehož vybudováním stát ani nepomohl. Tak než tyto Potěmkimiády, nebylo by lepší hned od začátku do toho praktiky zapojit. Možná jim i lépe ten výkon kompenzovat, protože ta infrastruktura má k pacientům nejblíže.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ještě bych možná doplnil. Říkáte, stát nepomohl, ale zajišťuje to Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích jakožto státní nemocnice, zřizovaná ministerstvem zdravotnictví. Takže zase buďme trošku objektivní. Nejsou to krajské nemocnice, které tam zajišťují personál, očkování, ale je to státní nemocnice v Brně Bohunicích. Ale já souhlasím s tím, že praktici by se měli zapojit. Na druhou stranu tam to naráželo na ten problém, řekněme, uchovávání a převozu té vakcíny od firmy Pfizer a BioNTech. U vakcíny Moderna tam sice ty podmínky jsou trošku mírnější, ale i tak si myslím, že to může být komplikace. To, co já si slibuji od řekněme brzké budoucnosti, a co by mohlo akcelerovat právě to očkování praktiků je schválení vakcíny od AstraZeneca, které by mělo podle formací, které jsou, být provedeno Evropskou lékovou agenturu 29. ledna. A to by pak skutečně vedlo k výrazné akceleraci, protože to je vakcína, která se skladuje podobně jako vakcína na chřipku, v běžné lednici, u toho praktika. Může ji tam mít, může skutečně očkovat, a pak bych skutečně praktiky zapojil prakticky okamžitě.

Václav MORAVEC, moderátor:
Otázkou, jestli se nevymstí České republice to pomalé zapojování praktiků, protože ta proočkovanost bude nižší, když necháme stranou opět ty výmluvy, že není dostatek vakcín, a přitom europoslankyně za KSČM Kateřina Konečná obvinila vládu, respektive premiéra, že Česká republika si v rámci Unie objednávala méně vakcín.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
To nevím, jestli objednávala méně. Jednali jsme, já jsem byl tady u začátku toho jednání, ne až úplně na konci, ale to, co skutečně jsme vyjednávali, tak byly možnosti, které nám dala tehdy Evropská unie. To, co dneska říkají někteří kritici, že jsme měli ještě jednat bokem. To jsou takové hraběcí rady. I Německo, které vlastně prvotně jednalo bokem s firmou AstraZeneca konkrétně, tak pak od toho upustilo a skutečně zapojilo se do toho evropského systému. Já si myslím, že to je správně, protože ten evropský systém zajišťuje, že všechny státy dostanou vakcínu. Při vší úctě. Česká republika jako desetimilionový trh v uvozovkách prostě není v takové vyjednávací pozici s těmito velkými hráči, abychom si mohli vyjednat nějaké extra podmínky, extra dodávky a podobně. Evropská unie v té pozici je a vidíme, že teď byla schopna vyjednat ještě nějaké navýšení. Ale já skutečně věřím tomu, že ta akcelerace proběhne. Teď říkal pan premiér o počtu očkovaných, který je vyšší tedy než to posledně uváděné číslo. Ministerstvo to aktualizuje každý čtvrtek. Teď myslím, že říkal pan premiér někde kolem 105 000.

Václav MORAVEC, moderátor:
Promiňte, ale k čemu pak takový systém informování veřejnosti je, když ministerstvo striktně trvá na týdenním referování a premiér si chodí s čísly, která získává jak?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
To je třeba se zeptat na ÚZIS, proč to nejde dělat každý den, to skutečně nevím. Bylo by asi možná jednodušší. Na stranu asi ta data nějak dobíhají. Musí se možná nějakým způsobem čistit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pan premiér si ta čísla vymýšlí, když oficiálně zveřejnila…

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Já věřím tomu, že tak to číslo 70 000 bylo zveřejněno ve čtvrtek. Pan premiér má nějakou aktualizaci, která ale není ještě vlastně v tom termínu.

Václav MORAVEC, moderátor:
Není to nespravedlivé. Nemělo by to být transparentní, že premiér má nějakou aktualizaci?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Pan premiér logicky jaksi samozřejmě bude ty informace mít, ale ministerstvo jakožto orgán, který ta data zveřejňuje, tak chce asi mít ta data validovaná tak, aby skutečně v ten čtvrtek byla zcela vypovídající.

Václav MORAVEC, moderátor:
Premiér tedy zveřejňuje validovaná data.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
On má data, která má pro sebe. Já to skutečně nevím, ale myslím si, že on dostává samozřejmě nějaká data, která jsou průběžná. Nevím, jak to probíhá. Skutečně validace těch dat, ale dostávat ta data jakožto premiér, což si myslím, že je zcela legitimní, a zcela v pořádku.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proč by ta čísla neměla mít veřejnost?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ale veřejnost je bude mít.

Václav MORAVEC, moderátor:
Ale ta je má až ve čtvrtek.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ano, já si myslím, že to asi není úplně to nejzásadnější. Ano, je to dobré pro nějaké žebříčky, jak si stojí Česká republika, ale to, že ta data se zveřejňují, je fakt, a že se zveřejňují v týdenním režimu nebo v denním, tak to si myslím, že není asi úplně to nejzásadnější a nejposlednější…

Václav MORAVEC, moderátor:
Otázka je, jestli to je transparentní a vyvolává to důvěru veřejnosti, paní přednostko

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Nevím. Jenom tady mě napadá, napadá jedna věc. Pan premiér samozřejmě říkal, že i počítá vakcíny sám. Pan premiér volá ředitelům nemocnic a ptá se, kolik mají proočkováno, takže, jestli si to zjišťuje ještě takhle sám navíc. Těžko říct. Ale to všechno ukazuje na to, že pan premiér je opravdu mikromanažer a nevím, jestli to je v té krizové situaci úplně dobře. Protože místo, aby řešil nějakou koncepci a ostatní udělal nějaký systém, který by měl být funkční a tady narážíme na to, že státní správa v tuto chvíli mám pocit, že už vůbec není funkční, že jsme v nějakém rozkladu státu, a že mechanismy, které by normálně fungovat měly, tak v tuto chvíli už nefungují. Víte, my to...

Václav MORAVEC, moderátor:
Vy jste teď ten systém, když říkáte, že je zbytečné tím zatěžovat nejohroženější skupinu, nejstarší pacienty, že ty informace mohly logicky předat pojišťovny a nemuseli tím zatěžovat pacienty nebo ty zranitelné v rámci toho registrování, tak jak byste ten systém teď kultivovala, protože další velká diskuze je, jestli my ostatní budeme mít šanci se 1. února registrovat nebo ne, protože premiér říká, že registrace od 1. února pro ostatní skupiny obyvatel nedává smysl.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Já si taky myslím, že nedává smysl, protože jestli pojedeme tímhle tempem, tak ta nejzranitelnější skupina vypadá, že by měla až někdy koncem června být doočkovaná. Tím pádem asi opravdu se nemusíme registrovat my ostatní. Ale tady, kdyby se začalo dřív a opravdu už pojišťovny poslaly, ony můžou poslat jenom dopis, nemají e-mailovou komunikaci, což možná je trošku omezení. Nicméně, kdyby obeslaly seniory tak, jak dělají prevence, jak dělají preventivní programy. A řekly, dostavte se. Máte nárok na očkování v první vlně. Jste prioritní skupina, dostavte se ke svému praktickému lékaři nebo zavolejte, domluvte termín. Tady si myslím, že to mohlo být vyřešeno. A já nesouhlasím s tím, že nejde ta vakcína od BioNTechu použít i pro praktické lékaře teď, protože ona samozřejmě je uchovávána při -70 stupních, ale když ji rozmrazíte, tak ji můžete uchovávat normálně v ledničce po dobu pěti dnů. Takže není problém každé pondělí, dejme tomu, zavézt praktickému lékaři určitý počet těch vakcín, a teprve když se naředí, tak je tam doba nějakých čtyř pěti hodin, kdy se musí použít. Takže jako já opravdu nesouhlasím s tím, že ani s touhle vakcínou by nemohli oni očkovat.

Václav MORAVEC, moderátor:
Česká republika se tedy.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ale je to o té distribuci. To je třeba skutečně říci, která je do jisté míry omezená. Ale, pokud vím, tak tak třeba v Moravskoslezském kraji nebo někde jinde už praktici zapojování jsou. Takže není to tak, že by enblock nebyli zapojování. Ale to masivní zapojování praktiků, těch 5 000 plus ještě se přihlásili praktičtí lékaři pro děti a dorost, kteří by také chtěli očkovat a jsou připraveni na to, což je nějakých zhruba 7000 lékařů primární péče. To si myslím, že bude možné až skutečně s tou vakcínou AstraZeneca, která i distribuována může být za těch mírnějších podmínek.

Václav MORAVEC, moderátor:
Proto se ptám, jestli hned na začátku, že vstoupím do vaší řeči. To nemělo být tak, že namísto nějakých 31 velkých vakcinačních center po České republice ten systém neudělat více přívětivější vůči pacientům a zvýšit platby praktikům a lékařům pro dorost za vakcinaci.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ty platby, pokud vím, tak zvýšeny jsou. Že tam je skutečně vytvořen speciální výkon, který je vykazován. Nevím, jak je teď hodnocen svými nějakými... To je myslím nějakých 200 korun.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
270 Kč.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
270 korun za tu vakcinaci. Což si myslím, že pak, pokud skutečně těch lidí bude hodně, tak zase ten příjem toho praktika není úplně nízký. Ale tak ta vakcinační centra, ono tady se stále hovořilo o tom, že podívejte se, Německo má velkokapacitní vakcinační centra. My je nemáme, takže se šlo v tuto chvíli tou cestou, že skutečně ty vakcíny jsou skladovány ve velkých nemocnicích, fakultních, krajských, a že tam může probíhat to očkování, a pokud budou další vakcíny vstupovat na trh, a já pevně věřím tomu, že ano, tak v takovémto případě bude možné i ten počet výrazně rozšířit.

Václav MORAVEC, moderátor:
Paní přednostko, vy jste chtěla reagovat.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Já jsem jenom chtěla reagovat na to, že jak říkal pan
poslanec o tom, že distribuce je obtížná, tak tady taky narážíme na to, že distribuční firma se soutěžila teprve teď nedávno, takže to všechno už mělo být nachystané. Jako, myslím si, že když víme už v létě, že koncem roku bude vakcína, tak nevidím jediný důvod, proč ten systém nemohl být nachystaný. A už se mělo vědět, kdo půjde, kam půjde, a kdo ho bude očkovat. Jako to už mělo být všechno nachystané, a proč se to začalo řešit až v době, kdy ty vakcíny tady fyzicky dorazily. Jako to je to, co já nechápu. A tady zase zopakuju. Myslím si, že opravdu je to z toho důvodu, že ten stát prostě není řízený tak, jak by měl být. A není tady nikdo, kdo by koncepčně řešil věci.

Václav MORAVEC, moderátor:
Souvisí to i s tou destabilizací ministerstva zdravotnictví, protože v tom čase, co se asi to mělo promýšlet, tak Adam Vojtěch rezignoval, pak nastoupil Roman Prymula, který byl donucen k rezignaci. Zhruba po měsíci nastoupil nový ministr, nemůže to také mít vliv, pane ministře, na tu situaci?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Možná ano, znovu říkám, ta vakcinační strategie byla připravována v létě, byla 7. září dána veřejnosti k připomínkám v termínu do 21. září, kdy jsem já z ministerstva odcházel. Co se pak dělo s tou vakcinační strategií, jestli byla dále zpracována, nebo byly nějaké jiné priority, to skutečně nevím.

Václav MORAVEC, moderátor:
Když se podíváme na to, jak Česká republika zvládá tu druhou, možná třetí vlnu pandemie covid-19, a kolik máme volných lůžek intenzivní péče. Podle údajů z národního dispečinku lůžkové péče byly v pátek například v Libereckém kraji pro covidové pacienty na jednotkách intenzivní péče pouhá 2 volná místa. V Karlovarském, Plzeňském, Pardubickém tři. Naopak nejvíce jich bylo na jižní Moravě - 40. Podíváme-li se na ta data. Vidíme mapu České republiky, data páteční, myslíte si, že už to nejhorší má opravdu Česká republika za sebou, a že ten tlak na to další rozvolnění, který přichází, návrat dětí do škol a podobně, nezpůsobí opět potíže za měsíc, měsíc a půl, paní přednostko?

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Myslím si, že v tuto chvíli se může zdát, že už máme nejhorší za sebou, a že už se to bude jenom zlepšovat. Samozřejmě teď je to dané tím, že jsme nějakým způsobem zase udělali lockdown, ale myslím, z mého pohledu bychom neměli spěchat rozhodně, protože tady je jeden problém. U těch pacientů se nemůže spěchat s propuštěním. To znamená, pacient klasicky využije lůžko intenzivní péče, třeba někteří, několik dní, některý třeba týden, dva, ale pacient postcovidový klidně může ležet 2 měsíce. A je problém ho odpojit z ventilátorů. My ty pacienty nemáme potom kam dát přesouvat, abychom uvolnili ty lůžka. Když si vezmeme, že třeba ve Fakultní nemocnici Ostrava je i v normální době tak 90 % lůžek intenzivní péče využíváno, tak vemte si, že ta kapacita není nafukovací. My jsme udělali lůžka intenzivní péče takzvaná intermediální i z normálního dělení. Nějakým způsobem jsme přesunem personálu byli schopni to i zasaturovat, takže má se kdo starat o ty pacienty stále. Ale nemáme je kam odsouvat. Takže pořád ještě může nastat doba, kdy lůžek nebude dostatek. Jako není to rozhodně za námi ještě…

Václav MORAVEC, moderátor:
Tedy, kdybyste měla hlasovat pro prodloužení nouzového stavu o měsíc a té uzavřené společnosti, byť bez těch uplynulých pěti dnech už klesl na čtvrtý stupeň?

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Já vím, že všichni už jsou naštvaní, že už to nikoho nebaví. A přiznám se, že ani už nemají důvěru, protože vemte si, že se to všechno mění ze dne na den, jednou se řekne - budeme zavírat, potom zas nebudeme. A opravdu ti lidi jsou zmatení a neví, co si mají o tom myslet. Takže mnozí už tomu ani nevěří. Nicméně když si vezmu tu situaci, která byla po otevření škol v září, a kdy i na našem oddělení jsme viděli, že třeba sestřičky, které dostaly COVID, tak ho vyloženě dostaly od dětí, tak bych s tím úplně nespěchala. A je otázka, jestli to je nutné spojovat s nouzovým stavem. Tady v tom opravdu já nejsem ta, která by to měla rozhodovat, ale určitě bych nespěchala s otevíráním škol ani s jiným rozvolňováním. Ale zas na druhou stranu nevidím důvod, proč by neměly být otevřené třeba malé obchody, kde si myslím, že se nikdo nenakazil.

Václav MORAVEC, moderátor:
Pane exministře. Měl byste tu odvahu teď svému kolegovi ve vládě, kterou jste znal, Robertu Plagovi říci nespěchejme na to otevírání škol a na rozvolňování, protože, byť se zdá, že to nejhorší máme za sebou, tak je to jenom zdání.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Bezesporu ano. Myslím že, konkrétně Robert Plaga to vnímá také tak a vždy byl spíš ten, který skutečně byl opatrnější v nějakém rozvolňování. Já si skutečně myslím, že v tuto chvíli nejsme ve stavu, kdy můžeme nějak zásadně to opatření rozvolňovat. Nouzový stav, to je pouze nějaký právní nástroj. Vycházíme zejména z toho rozsudku městského soudu v Praze. Ještě za mého působení, který řekl, že zkrátka není možné ta opatření takto razantně přijímat, pokud nemáme nouzový stav a v rámci krizového zákona vláda musí o tom rozhodovat, takže to musíme respektovat. To je skutečně ten právní rámec. Takže tady si myslím, že nebude jiné zbytí, než prodloužit nouzový stav. Tak jak vláda teď chce od toho 22. do 23. ledna od 30 dní. Ale pokud jde skutečně o ta opatření, o to meritum věci, tak my skutečně nejsme ve stavu, kdybychom si mohli dovolit rozvolňovat, ty denní přírůstky…

Václav MORAVEC, moderátor:
Já jenom vstoupím do vaší řeči. Je PES lepší náhradu, protože byl kritizován Semafor, který jste ještě zaváděl vy a nahradil ho PES. Pak se ukázalo, že se PES neustále mění, a že to právě byl tlak před vánočními svátky na to, že PES je ve čtvrtém stupni, jako je i v současnosti, aby docházelo k otevírání obchodů. Je PES lepší než byl Semafor?

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Tam problém před Vánoci byl, že se skutečně otvíralo poměrně široce, nejen ty obchody, ale i restaurace a další služby. To znamená v jeden čas, a to já jsem tehdy komentoval, že si nemyslím, že to je úplně šťastné, se otevřela skutečně velká variace těch rizikových prostor i pro ministerstvo pak je velmi složité. Já vím, že jsme to udělali názor na jaře s doc. Maďarem. My jsme skutečně to více segmentovali. Tak, abychom byli schopni říci, že pokud se otevřou restaurace, bude to znamenat třeba nějaký nárůst. Pokud se otevřou obchody po 14 dnech, tak zase třeba nějaký nárůst. Takto, pokud se to dělá najednou, tak to riziko si myslím, že je větší, takže to si myslím, že nebylo úplně možná prozřetelné, byť ta data k tomu inklinovala na základě…

Václav MORAVEC, moderátor:
To inklinují teď také, proto jsem se.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ano, a proto mám pocit, že dnes ministerstvo je více opatrné, tak jak poslouchám i pana ministra Blatného. Myslím si, že to je na místě a že skutečně, když se podíváme třeba i na jiné státy, dnes Německo oznámilo, že prodlouží vlastně ta opatření někdy do 10. února. Rakousko taktéž a podobně. Takže to si myslím, že skutečně a oni jsou na tom možná lépe než my. Nebo určitě. Takže v tuto chvíli si myslím, že není na místě dělat nějaká razantní hodnocení.

Václav MORAVEC, moderátor:
Protože se ptám, jestli ještě PES dává smysl, když ve čtvrtém stupni, pokud se budeme bavit o transparentních pravidlech, tak by už za nějaké 3-4 dny mělo dojít k rozvolňování podle čtvrtého stupně.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Ministerstvo nějaké mírné rozvolnění chystá ohledně, řekněme, spektra zboží, které je možné prodávat, ale určitě si nemyslím, že je to namístě, aby skutečně se dělalo nějaké razantní rozvolnění napříč těmi rizikovými segmenty.

Václav MORAVEC, moderátor:
Já vám děkuji, dámo a pane, že jste byli hosty Otázek. Děkuji závěrečným hostům Otázek, kterými byli
poslanec, exministr zdravotnictví Adam Vojtěch a přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie Fakultní nemocnice v Ostravě Zdeňka Němečková Crkvenjaš. Já děkuji.

Adam VOJTĚCH, poslanec, člen výboru pro zdravotnictví a bývalý ministr zdravotnictví /nestr. za ANO/:
Díky za pozvání.

Zdenka Němečková CRKVENJAŠ, přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie, FN Ostrava /ODS/:
Děkuji za pozvání.

Zdenka Němečková Crkvenjaš

členka programového týmu pro zdravotnictví