7. ledna 2021

Došlo u nás na privatizaci veřejného sektoru ve prospěch jednoho hnutí

(www.zdeneknytra.cz) Podle zjištění Our World in Data je Česká republika aktuálně nejhorší na světě, co do počtu nově covid-nakažených na jeden milion obyvatel. Ministr Hamáček na 4. schůzi Senátu dne 7. ledna 2021 prohlásil, že ve společnosti pozoruje napětí, že společnost už není soudržná. Dovolím si odpovědět sám, proč tomu tak je.

Na jaře vůbec nebyla patrná ministrova snaha odstranit problémy s pandemií, projevila se až na podzim. Na konci léta ministr upozorňoval na nebezpečí, že naše ulice budou plné nebožtíků. Nejspíš tehdy měl k dispozici úplně jiná data než ta, která měla obecná veřejnost, nebo si to jinak neumím vysvětlit. Nechápu, proč podzimní opatření přišla až na konci září, respektive začátkem října. Respektive chápu. A to vysvětlení je jediné. Tím vysvětlením jsou krajské volby.

„To mne vede k závěru, že u nás, bohužel, už došlo k totální privatizaci veřejného sektoru ve prospěch vládních stran, ale možná spíše jen jednoho politického hnutí.“

To mne vede k závěru, že u nás, bohužel, už došlo k totální privatizaci veřejného sektoru ve prospěch vládních stran, ale možná spíše jen jednoho politického hnutí. Konečně, svědčí o tom i indicie z poslední doby, kdy národní očkovací plán, jako jeden ze základních dokumentů, je prezentován opět na soukromém profilu jednoho politického hnutí, kdy se inzeruje zvýhodnění pro předplatitele iDNES Premium.

Tamtéž jsou nabízeny slevy nejenom na obecné lékařské výkony, které jsou dneska ne-li úplně zastaveny, tak ve velké většině omezeny a odsunuty, ale taky zvýhodnění na testování. Pak se ptám: Co bude následovat? Jestli to bude i preference těchto předplatitelů a dalších osob na očkování? To vše, a je toho bohužel mnohem více, způsobilo, že vládním opatřením dneska již málokdo věří. Proto se také i zvětšuje okruh osob, které se jimi odmítají řídit.

„To vše, a je toho bohužel mnohem více, způsobilo, že vládním opatřením dneska již málokdo věří.“

Vím, že ministr Hamáček je představitelem vlády, není to na něm osobně, ale na vládě jako takové. Až pokud začne vláda fungovat smysluplně a předvídatelně, až si získá zpět ztracenou důvěru veřejnosti, teprve pak nemám nic proti tomu, když se budeme opět zabývat návrhem krizového zákona, ale jedině za podmínky, že se bude řešit komplexní úprava a změna krizového zákona tak, aby vyhovoval potřebám této společnosti a této krize. Až tehdy můžeme postihovat ty, kteří se budou smysluplným vládním opatřením neřídit, vzpírat, protestovat.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09