5. ledna 2021

ODS: Státní rozpočet za rok 2020 s deficitem 367,4 miliard korun je nejhorším výsledkem v historii

(www.ods.cz) Hospodaření státního rozpočtu skončilo v roce 2020 s deficitem ve výši 367,4 miliard korun, což je nejhorší výsledek v historii ČR. Původní plán hospodařit se schodkem ve výši 40 miliard korun nebyl dodržen a vláda se jen vymlouvá na pandemii koronaviru. Současná vláda veřejné finance pouze rozhazuje, nechce šetřit na straně státu, ale občanů. ODS se dlouhodobě zastává lidí, kterým musí v peněženkách zůstat více peněz. Musí se zmenšit státní výdaje a začít s rozpočtově odpovědnou politikou.

„Nejhorší výsledek hospodaření v historii ČR. Vidíme rozdíl mezi propagandou a realitou. V dubnu oznámila ministryně financí pomoc ekonomice ve výši 1,2 biliónů korun, ve skutečnosti to bylo 283 miliard, méně než 25 procent. Toto jsou pouhá fantasmagorická čísla ministryně Schillerové,“ uvedl 1. místopředseda strany Zbyněk Stanjura.

„Výsledek hospodaření státního rozpočtu za rok 2020 s deficitem 367,4 mld. Kč je historicky nejhorší, a to i přesto, že vláda opětovně a zřejmě úmyslně přestřelila plánovaný deficit (500 mld. Kč), aby mohla na konci roku vykázat lepší číslo. Hlavně si ale nenechme namluvit lživou vládní propagandou, že je tragický výsledek hospodaření státu za uplynulý rok pouze důsledkem covidové pandemie. Není! Veřejné finance jsou dlouhodobě napadeny socialistickým virem rozhazování na dluh a Babišova vláda tuto nemoc jen prohloubila! Slibované kompenzace pro podnikatele navíc zůstaly dramaticky pozadu za vyřčenými sliby. Vládní výdaje bobtnaly od začátku roku, přijímaly se další tisíce státních zaměstnanců a rozhazovalo se. Velká část letošního schodku jde vedle covidu i na účet rozpočtově neodpovědné vlády,“ sdělil místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.