17. prosince 2020

Evropský parlament potvrdil dlouhodobý rozpočet EU na rok 2021-2027. Vláda musí co nejrychleji předložit programy pro jeho využití ke změnám, které zemi čekají

(www.ods.cz) Evropský parlament schválil dlouhodobý rozpočet Evropské unie na roky 2021-2027 (tzv. víceletý finanční rámec). S drobnými úpravami tak potvrdil dohodu z jednání Evropské rady z července letošního roku. ODS považuje schválení víceletého rámce za důležité, nicméně nesouhlasí s vytvořením tzv. Fondu obnovy, který vychází z chybného závěru, že postižené ekonomiky postaví na nohy další dotace a nové evropské daně.

„V současné nejisté době, je dobře, že na poslední chvíli došlo k dohodě a schválení dlouhodobého rozpočtu EU. Dlouhodobě fungující programy pro dopravu, výzkum nebo i na zajištění příjmů zemědělců a na ochranu životního prostředí budou fungovat i v následujících letech. Na druhou stranu byl také schválen tzv. Fond obnovy, který nabízí 750 mld. eur pro obnovu covidem postižených ekonomik. Tento fond však vychází z chybného závěru, že z krize se lze dostat novými dotacemi a také novými evropskými daněmi, které se ke zřízení fondu vážou,“ uvedla poslankyně EP Veronika Vrecionová.

Nový víceletý finanční rámec bude mít k dispozici 1074 mld. eur na dobu 7 let a navíc 750 mld. eur ve Fondu obnovy. Počítá se zavedením nových vlastních zdrojů – příspěvkem z nerecyklovaných plastů, zjednodušeným vlastním zdrojem z DPH a následovat bude daň z finančních transakcí, digitální daň a společný základ korporátní daně.

„S novým rozpočtem přichází i nové cíle a povinnosti pro jednotlivé členské země zejména v oblasti boje proti změně klimatu. Bude na jednotlivých zemích, jak využijí dostupné peníze na tyto změny. Česká vláda by měla co nejrychleji předložit, schválit a začít využívat programy, které omezí závislost země na fosilních palivech a pomohou dotčeným regionům k takovým změnám, které nebudou mít negativní dopad na jejich obyvatele,“ dodal poslanec EP Evžen Tošenovský.