16. prosince 2020

Ubytování bez společného stravování není třeba uzavírat. Před plošnými zákazy je třeba upřednostnit cílená opatření

(www.ods.cz) Předseda sněmovního podvýboru pro cestovní ruch Jakub Janda a předsedkyně Spolku pro obnovu venkova Veronika Vrecionová upozorňují na bezdůvodné plošné omezení ubytovacích zařízení, bez ohledu na riziko šíření viru covid-19, které představují. Zároveň apelují na vládu, aby umožnila fungování ubytovacích zařízení, která poskytují ubytování s minimální koncentrací osob ve společných prostorách, např. apartmánech či studiích s vlastním sociálním zařízením i kuchyňkou.

„Jestliže je možné učinit selektivní opatření, která budou cíleně omezovat nejrizikovější místa přenosu, měla by je vláda upřednostnit před plošným omezením celého sektoru. Je řada ubytovacích zařízení, která nabízejí ubytování v různých apartmánech a studiích, kde se lidé sami stravují, a nevyužívají žádných společných prostor kromě chodeb. Riziko přenosu nákazy je v těchto případech nižší než při cestě MHD nebo při návštěvě obchodu,“ uvedla Veronika Vrecionová.

Období Vánoc a Silvestra je pro ubytovací služby jedním z nejdůležitějších období roku, ve kterém mohly alespoň částečně kompenzovat své uzavření během podzimu. Vládní nařízení jim má i tuto možnost odebrat. Hrozí tak, že řada hotelů a penzionů zavře napořád.

„Řada míst v regionech je na příjmech z cestovního ruchu závislá, mezinárodní cestovní ruch je nyní mrtvý, ale můžeme pomoci alespoň tomu domácímu. K tomu je třeba volit chytrá cílená opatření, která na jedné straně zamezí šíření nákazy, ale zároveň umožní alespoň některým provozovatelům ubytovacích služeb přežít. Umožnění pronájmu apartmánu, studií a obdobných zařízení by mělo být jedním z kroků. Žádám vládu, aby opatření v této oblasti upravila. Zákaz činnosti nemohou napravit žádné ani sebelepší kompenzace. K opatřením, která představila, navíc nepředložila žádná data, která by prokazovala, že ubytovací zařízení jsou místem zvýšeného přenosu viru,“ uvedl Jakub Janda, předseda sněmovního podvýboru pro cestovní ruch.