15. prosince 2020

AntiCovid tým požaduje předložení očkovacího plánu a přijetí odškodňovacího zákona

(www.ods.cz) Oceňujeme, že se vláda konečně začala zabývat plánem očkování. Právě očkování několika milionů občanů je akce, která nemůže proběhnout bez důsledného plánu. Oceňujeme, že nás v tomto ohledu Ministerstvo zdravotnictví vyslyšelo. Je ovšem nutné znát odpovědi na základní otázky, které budou palčivě aktuální v den D – tedy v den, kdy bude v České republice dostupná vakcína.

Kde a kdy se může zájemce na očkování přihlásit / registrovat?

Vláda nemá nejmenší tušení, kdo má o očkování zájem a den D se blíží. Registry musí být spuštěné před dnem D, jinak nebude koho očkovat v první skupině. Jsme přesvědčeni, že nejlepším řešením je registrace cestou praktických lékařů a domovů seniorů. Není přitom nutné, aby očkování prováděli praktičtí lékaři.

Kdo a kde bude očkování provádět?

Co nejdříve musí být jasné, kde se bude očkování provádět. Vše musí začít co nejdříve po dni D. Přehled očkovacích center musí být co nejdříve zveřejněný. Očkování musí provádět zdravotník (sestra, lékař). Současně musí být dostatek mobilních týmů a to tak, aby v první fázi bylo možné zajistit očkování např. v domovech seniorů.

Jaká omezení nebudou pro očkované platit?

Pokud pacient, který bude naočkovaný, bude proti nemoci chráněn a nebude ji šířit, není nutné, aby pro něho platila všechna stávající omezení.

Kdy bude zahájená kampaň proti dezinformacím a na podporu očkování?

Dezinformační kampaň nabírá obrátky a vláda to zatím nijak neřeší. Vyzýváme proto vládu, aby přestala hrát mrtvé brouky a byla v tomto proaktivní.

AntiCovid tým požaduje odškodňovací zákon a odpuštění odvodů

Je důležité, aby se k firmám a podnikatelům finance dostaly co nejdříve. Proto chceme:

1) Konečně umožnit souběh čerpání podpor – Nemožnost souběhu je dlouhodobě kritizována, my jsme ji opakovaně navrhovali a nyní je znovu na stole kvůli pozměňovacímu návrhu ze Senátu u zákona o spotřebních daních.

2) Přijměme odškodňovací zákon – není nač čekat, náhrada fixních nákladů je jednoznačně nejjednodušší formou pomoci a budou zde rovné podmínky pro všechny.

3) Vyzýváme vládu, aby připravila co nejdříve zákonnou podobu odpuštění odvodů pro OSVČ a obnovila program Antivirus C, a to nejméně pro 1. čtvrtletí roku 2021. V první vlně toto opatření fungovalo je načase ho obnovit.