10. prosince 2020

Události, komentáře: Daňový balíček v Senátu a penzijní reforma

(ČT 24) Senátoři napravují daňové změny, které jim poslali poslanci – ti byli před pár dny sami překvapení tím, co schválili. A aby překvapení nebylo málo, přišla ministryně práce a sociálních věcí s návrhem na penzijní reformu. Úvodní debata Událostí, komentářů ČT24 s předsedou ODS Petrem Fialou a místopředsedou ČSSD Ondřejem Veselým.

Celý rozhovor s Petrem Fialou můžete zhlédnout na ČT24.

Předseda ODS Petr Fiala pozměněnou verzi daňového balíčku chválí. „Mám radost z výsledku, je to skvělá zpráva pro občany, protože to, o co jsme usilovali, se stane. Budou nižší daně a přitom byly v Senátu prosazeny také kompenzace pro obce, což jsme chtěli už v Poslanecké sněmovně,“ uvedl.

ODS: Tato vláda žádnou zodpovědnost neukazuje

„Pokud jde o rozpočtovou odpovědnost, tak jsme přesvědčeni, že tahle vláda stejně žádnou rozpočtovou odpovědnost neukazuje, a příští vláda, na které se, věřím, budeme podílet, určitě dá rozpočet zase do pořádku,“ komentuje to předseda ODS Petr Fiala.

„Šlo nám o dosažení celkové dohody a tu koaliční spolupráci to určitě neohrozí, vždyť my jsme přistupovali v tomto volebním období s jinými sliby do Poslanecké sněmovny. My je dodržujeme. Jednali jsme s kolegy o tom, jak dosáhnout dobrého výsledku v Senátu. Jak všichni vidí, tak právě ODS ve spolupráci s KDU-ČSL a v řadě věcí ve spolupráci s TOP 09 byly ty klíčové strany, které v Senátu prosadily dohodu,“ pokračuje Petr Fiala.
 

Přepis rozhovoru:

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Daňový balíček v
Senátu. To je naše úvodní téma. Horní komora po mnohahodinovém jednání souhlasila se zrušením superhrubé mzdy a jejím nahrazením sazbami 15 a 23 %. Rozhodla i o tom, že se má sleva na poplatníka zvýšit příští rok o 3 000 a v roce 2022 o další 3 000 Kč. S úpravami souhlasila i ministryně financí Alena Schillerová.

Alena SCHILLEROVÁ, ministryně financí /nestr. za ANO/:
V balíčku zůstaly i takové věci jako jsou zrychlené odpisy na 2 roky, které velmi pomohou podnikatelům. Máme tam stravenkový paušál jako další alternativu k existujícím benefitů, jako jsou stravenky, případně závodní stravování.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
V podobě schválené horní komorou by měl balíček podle Aleny Schillerové příští rok dopad na veřejné finance skoro 99 miliard. O rok později by to bylo asi 120 miliard. Od roku 2023 pak ročně 103 miliard korun. Miliardové výpadky příjmů rovná se zrušení superhrubé mzdy pro obce a kraje. Podle
Senátu mají být nahrazeny z 80 % zvýšením jejich výnosů z daní. Návrh na plnou náhradu odmítla Alena Schillerová už ve Sněmovně. Do té se teď předloha vrátí.

Zdeněk NYTRA, předseda
senátorského klubu ODS a TOP 09:
My jsme nakonec dosáhli například kompenzacích lepších čísel pro obce a kraje, než byl původní návrh. Takže já jsem za to hrozně rád.

Petr HOLEČEK, předseda
senátorského klubu /STAN/:
Návrh je nekoncepční, ochuzuje státní rozpočet o mnoho miliard, ruší spoustu věcí, které vlastně by přispěly k tomu, aby státní rozpočet mohl být nějakým způsobem alespoň tedy slušný, nechci říct vůbec vyrovnaný. Bohužel náš návrh na zamítnutí neprošel.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
V událostech komentářích vítám zástupce opozice a také zástupce vládní strany.
Petr Fiala, předseda ODS a Ondřej Veselý, místopředseda ČSSD. Pánové, dobrý večer oběma.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Dobrý večer.

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Dobrý večer.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pane předsedo, když jsem sledoval teď těsně před vstupem do studia váš twitterový účet, tak je vidět, že neskrýváte spokojenost s tím, co dnes Senát schválil, nicméně v tom jednom z dnešních hlasování ohledně rozpočtové odpovědnosti senátoři ODS, někteří z nich, nepodpořili většinově kolegy z TOP 09, když jste ráno tuhle podporu sliboval vy osobně, proč jste ji nepodpořili?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já mám radost z toho výsledku a je to skvělá zpráva pro občany, protože to, o co jsme usilovali, se stane. Budou mít nižší daně a přitom byly v
Senátu prosazeny také kompenzace pro obce, což my jsme už chtěli v Poslanecké sněmovně. Já myslím, že ten návrh je velmi rozumný. My jsme věnovali spoustu času vyjednávání a tomu, abychom dosáhli této dohody. Já mám velkou radost, že ta dohoda prošla. Pokud jde o rozpočtovou odpovědnost, my jsme přesvědčeni, že tahle vláda stejně žádnou rozpočtovou odpovědnost neukazuje. A příští vláda, ve které věřím, na které se my budeme podílet, určitě ten rozpočet dá zase do pořádku. Ale to, co je podstatné dnes a co se stalo v Senátu - lidé budou mít nižší daně a vyšší příjmy, obce budou mít kompenzován ten výpadek příjmu, ten návrh, který jsme připravili a prosadili v Senátu, je rozumný a myslím, že má i velkou šanci, aby prošel ve Sněmovně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Já chápu ten velký obrázek, o kterém hovoříte, nicméně ptám se na to právě kvůli vaší spolupráci nejenom se
senátory, s nimiž jste v jednom klubu v Senátu, ale zároveň kvůli tomu trojbloku, který vzniká teď - TOP 09, KDU-ČSL a ODS. Neohrozí tohle to spolupráci vašich stran, když ráno říkáte něco jiného, než co se stane potom, odpoledne nebo večer?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já jsem přesně věděl, jak to bude probíhat. My jsme byli na všech parametrech té spolupráce domluveni a respektovali jsme i to, že podmínka TOP 09 je schválení toho bodu, který neprošel. Nám šlo o dosažení té celkové dohody a tu koaliční spolupráci to určitě neohrozí, vždyť my jsme přistupovali v tomto volebním období s jinými sliby do
Poslanecké sněmovny. My je dodržujeme. Jednali jsme s kolegy o tom, jak dosáhnout dobrého výsledku v Senátu a jak všichni vidí, tak právě ODS ve spolupráci s KDU a v řadě věcí ve spolupráci s TOP 09 byly ty klíčové strany, které prosadily tu dohodu Senátu. Já si myslím, že to je dobrá zpráva nejenom teď pro občany, že budou mít nižší daně, obce a kraje budou mít kompenzace, ale že to je i příslib do budoucnosti a ukazuje to, že ta naše spolupráce má smysl a funguje.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane místopředsedo, jak vy hodnotíte to dnešní jednání, když ani v S
enátu se svým koaličním partnerem nehlasujete vy tedy, ale opozice?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Nebudeme si nic nalhávat. Ten daňový balíček, který byl schválen
Senátem, je úplně stejná katastrofa jako to, co bylo schváleno ve Sněmovně, jenom natřené na bledě růžovo. Samozřejmě chápu, že teď mohou být spokojeny obce, kraje, protože těm hrozily opravdu obrovské výpadky příjmů. Nicméně ty výpadky se přenesou od nich přímo na státní rozpočet, takže v celkovém globálu veřejných rozpočtů to velký rozdíl není, těch 30 miliard to opravdu nezachrání. A Senát naopak to schválil ještě hůř pro ty nízkopříjmové skupiny obyvatel. To znamená, že Senát to stejně jako Sněmovna schválil tak, že to je pro 500 000 lidí s nejvyššími příjmy a ti ostatní buď nic získají a nebo naopak to pro ně bude absolutní katastrofa. Například pro seniory nebo lidi závislé prostě na penzích, kteří tím balíčkem na příjmech nezískají vůbec nic, ale budou jednou, a ta doba nepřijde za dlouho, to může být za rok nebo ještě příští rok už dokonce, budou to muset zaplatit ze svých kapes, tak pro ně to je úplná katastrofa a lidi s nízkými příjmy na tom nejsou o mnoho lépe, protože ti získají pár stovek díky tomuto návrhu, ale budou velmi brzo muset vydávat na běžné věci, které jsou dneska pro ně dostupné, obrovské částky, na které prostě nebudou mít. Takže podle mého názoru ten senátní návrh, respektive ten senátní výsledek, je úplně stejná katastrofa jako to, co odešlo ze Sněmovny. Je to jakési snoubení ANO a ODS jako konzervativně pravicových stran a pro 9 a půl milionu lidí této země to bude znamenat naprostou tragédii.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
ANO je skutečně podle vás konzervativní strana?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
ANO se nikdy netajilo tím, že má programově nejblíž k
ODS. Opravdu to ukazovalo. Rozdíl mezi ANO a ODS je samozřejmě v systému strany, protože ODS má demokraticky nastavený systém, ANO autokraticky. Rozdíl je určitě v populismu. ODS zdaleka není populistická strana, na rozdíl od ANO, ale jinak ty myšlenky evidentně se tady snoubily. Rovná daň, to byl dávný sen ODS a kdo by čekal, že ANO jim ho splní. Takže to je jednoznačně pravicově konzervativní model, který ANO přineslo ODS na zlatém podnose a samozřejmě je logické, že ODS, která opravdu míří na těch 500 000 nejbohatších lidí, to je prostě logika. Já se na ODS nemůžu nijak zlobit, protože oni opravdu dosáhli svého, a to je opravdu absurdní, že ANO se tváří, že oslovuje těch 9,5 milionu voličů a přitom opravdu přináší návrh a paní ministryně Schillerová se z něho nepokrytě radovala, který pomůže jenom 500 000 nejbohatším lidem naší země.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Když říkáte to, co říkáte, pane místopředsedo, já si kladu otázku, proč se tedy vůbec do koalice s ANO šli a zároveň, proč v ní teda teď setrváváte? Nemáte obavu z toho, že budete obviňováni z toho, že jste příliš slabí?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Celý ten princip spočívá v tom, že my jsme hlasovali v referendu, já to můžu zopakovat, budu velmi rychlý, nebojte se. My jsme o tom hlasovali. Já jsem byl proti, protože jsem věděl nebo tušil, že sociální demokracii to bude poškozovat. Ukazuje se to celou dobu, že sociální demokracie na tom krvácí hrozivým způsobem na spojování s ANO. Ale ten argument těch, co do vlády chtěli a kterých nakonec byla většina, bylo, že právě těmto věcem, jako se stala nedávno v oblasti daňového balíčku budeme bránit a skutečně se to ČSSD 2,5 roku dařilo. V oblasti daňového balíčku, což je zrovna velmi citelný zásah, se nám to prostě už nepovedlo.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Ale zároveň ve vašem programové prohlášení, nebo jen jeden z toho, vy jste ještě, pokud se nepletu, hovořil o tom, že superhrubou mzdu zrušit chcete. Pane předsedo, vy jste jako opozice kritizovala vládu několikrát za, řekněme, kejkle s antivirem, s kurzarbeitem, s tím, jak podnikatelé už několik týdnů předtím, než začne něco platit, nevědí vlastně, co začne platit a tak dále. Teď tady máme, řekl jste také mimochodem, že letošní návrh rozpočtu je jenom cár papíru, není právě tohle to důvod chovat se rozpočtově odpovědně k závěru roku zejména, když ty zásadní změny daňové v příjmu tedy zaměstnanců přichází jenom několik týdnů, před tím, než mají začít platit?


Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Dovolte mi ale jednou větou reagovat na to, co řekl pan místopředseda. Protože já chápu, že socialisté nesouhlasí se snižováním daní s tím, že necháváme lidem více peněz. Tomu já rozumím a respektuji to. Ale nemá se lhát. To není jenom pro vysokopříjmové skupiny. To je nesmysl. Je to pro každého, kdo pracuje. Každý to pocítí a každý občan uvidí, kdo mluví pravdu, až se podívá v únoru na svou výplatní pásku za leden. Kromě toho ta sleva na poplatníka, která se tam zvyšuje, ta se týká úplně všech. Takže to jsou všechno opravdu nesmysly. Nestrašme ani důchodce. To prostě není pravda. My jsme udělali opatření, které pomáhá střední třídě, a to je dobře. A to, co je pravda a co řekl pan místopředseda naprosto správně, je, že to je realizace dlouhodobého programu
ODS. My jsme rádi, že se ho podařilo realizovat. Taky jsme nečekali, že pro to za této situace najdeme většinu. Ještě nedávno to hnutí ANO odmítalo. Ale neznamená to žádnou spolupráci. Je to úsměvné od reprezentanta strany, která 7 let nebo kolik dohromady tvoří koalici s hnutím ANO. Nestrašte lidi. Neříkejte… Pokud jde o to, že se to schvaluje na poslední chvíli, my z toho žádnou radost nemáme. My jsme to navrhli v létě roku 2018, to byla optimální doba. My neurčujeme v Poslanecké sněmovně, kdy se co bude schvalovat. To je věc toho, kdo má většinu, a to je prostě vládní většina. Je to jejich odpovědnost, že přišli tak pozdě s daňovým balíčkem, respektive tak dlouho čekali na pozměňovací návrhy pana premiéra, pana prvního místopředsedy vlády. Už to je celé zvláštní. A děje se to až teď. Jenom bych k tomu poznamenal. My jsme dnes v Senátu odmítli podle mě neodpovědný návrh Starostů, aby se o tom jednalo až 17., to by znamenalo, že Sněmovna to bude schvalovat těsně před koncem roku, a to už je hrozně riskantní. Takže my děláme všechno pro to, aby se to ještě teď schválilo, ale naše odpovědnost není, že vládní koalice předkládá tyhle věci na konci roku. Je to špatně. A my slibujeme v naší koalici ODS, KDU-ČSL, TOP 09, že nejenom toto nebudeme dělat, ale že daně budeme měnit jenom jednou za volební období, aby tu byla stabilita, aby lidi věděli, co je čeká.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane předsedo, vy říkáte, že tohle je vládní zodpovědnost, že to předložili až na konci roku, nicméně vaše zodpovědnost je zase to, že jste pro tenhle ten návrh, jehož načasování nepovažujete úplně za zodpovědné, hlasovali. K té dnešní debatě v
Senátu. Mikuláš Bek dnes řekl, že „probalíčková koalice“ se sice shodne na snížení daní, ale ne na tom, jak ten výpadek nahradit. Nebylo by od vás zodpovědné, když už tedy hlasujete pro A, říci také to B?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se vůbec nestydím za to a říkám to s hrdostí, že jsme hlasovali pro svůj slib. Ať si lidé zvykají, že jsou tu politické strany, které něco slíbí, a když mají příležitost, tak to ve Sněmovně prosadí. My jsme měli šanci prosadit snížení daní, a to jsme udělali. Měli jsme šanci dneska v S
enátu prosadit všechno, co jsme chtěli, to znamená i slevu na poplatníka i kompenzace. To jsme taky udělali. To považuji za odpovědné. A my jsme v Poslanecké sněmovně předložili 80 miliard úspor v rozpočtu. Vládní koalice a všichni ti, co teď volají po úsporách, mají šanci nás podpořit. Já je k tomu vyzývám. A bude to rozumnější rozpočet. Ale my teď nevládneme. Až budeme vládnout, tak budeme sestavovat rozpočty, které budou mnohem, mnohem rozumnější a které budou šetřit na té výdajové stránce, což se teď prostě bohužel neděje. My nezvyšujeme výdaje, my necháváme lidem jejich peníze, snižujeme příjmy a vytváříme tlak na tuto i na každou jinou vládu, aby začala šetřit, a tak je to správně. Tak tomu věřím, a to jsme lidem slíbili.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane místopředsedo, když navážu na to, co říkal pan předseda lidem, pokud tenhle ten návrh projde sněmovnou v té podobě, tak nějak si to přeje i ministryně financí, tak, jak to dnes S
enát schválil, tak zůstane lidem v peněžence víc peněz a teď samozřejmě, zmiňoval jsem ty rozpočtové důsledky, ale zůstane jim víc peněz, není tohle to dostatečný argument pro to, abyste uvažovali o podpoře?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Já jenom řeknu na prvním místě nebo navážu na vás, ne na pana předsedu. Když jste říkal, že to byl slib v koaliční smlouvě, to je pravda, zrušení superhrubé mzdy ano. A taky tam byla daňová sazba 19 23 % a to by celé potom vypadalo jinak. K té vaší otázce. No samozřejmě, tak si můžeme říct, že rozdáme celý státní rozpočet lidem a stát nebude platit vůbec nic a lidi si všechno zaplatí. To je ta logika, kterou teď nabízíte. Ta realita je taková, že samozřejmě ty peníze někde budou chybět a my se budeme muset rozhodnout, jakou cestou se vydáme. Paní ministryně Schillerová na příští rok připravuje řeckou cestu. To znamená, že se strašně zadlužíme a pokud po té řecké cesty půjdeme 2, 3 roky, tak dopadneme jako Řecko. To znamená, že ti lidé o ty peníze okamžitě přijdou, protože jim nebude mít kdo platit a prostě nebudou peníze ve společnosti, bankomaty nebudou vydávat peníze, a ta společnost zkrachuje. Anebo druhá možnost je britská cesta, to jsou ty úspory, které tady říká pan předseda. To znamená, že sice se uspoří, protože nebudeme dávat do zdravotnictví, do sociálu, do školství. Ty peníze odtamtud vytáhneme a kde tyhle oblasti peníze vezmou? Vezmou si je od těch lidí, a to je britsko-americká cesta. To znamená, že všechno si ti lidi zaplatí. A proto já říkám, že jednou dojde, kam si strkáme tisícovku a druhým budeme muset podle návrhu pravice konzervativní a věřím, že to bylo ANO bylo velmi sympatické, kde jim 3 000 vezmeme. To znamená, že tomu, komu dáme jenom tisícovku, anebo důchodcům, kterým nedáme nic, tak vezmeme 3 000, a tomu tímto návrhem dáme 8 nebo 10 000 navíc. A ten ty 3 000 lehce zaplatí a ještě mu 7 000 zbude. A to je právě 500 000 vysokopříjmových. Ti ostatní to poznají na výplatě, ale ve výdajích to poznají daleko více a v reálu budou mít daleko méně peněz, než mají teď.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane
předsedo, poprosím vás o krátkou reakci, pak půjdeme k dalšímu tématu ještě.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Prostě to není pravda, ať si každý představí tato čísla. Tahle vláda - sociální demokracie a hnutí ANO za poslední roky získala od občanů víc z toho, co vybrala na daních. Zhruba o 400 miliard korun, to je ještě více. A všecko to utratila. Dokonce měla deficitní rozpočty. To mně chce pan místopředseda tvrdit, že nemáme na to, abychom nechali 90 miliard korun lidem? Abychom lidem prostě snížili daně, abychom lidem pomohli v téhle těžké situaci, nechali jim více peněz a nechali na nich, ať se rozhodnou, co s nimi udělají, to prostě dokáží lépe, než stát. To je moje přesvědčení. A ty peníze vláda dávno vybrala a dávno je rozdala. My chceme nechat těch peněz více lidem, a tak je to správně.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
K tomuto tématu určitě se dostaneme v příštích dnech, až se k tomu vyjádří znovu Sněmovna. Proto nemám úplně špatné svědomí z toho, že bych od vás chtěl teď ještě reakci na jedno téma, alespoň krátce. Ministryně financí dnes během té debaty v
Senátu také zopakovala, že důchodová reforma se do voleb nestihne, přestože, znovu opakuji, je to jedna z těch priorit, které máte i v programovém prohlášení. Pane místopředsedo, vaše ministryně Maláčová nicméně zítra s důchodovou komisí hodlá představit návrhy nějakých změn, které vzešly právě z téhleté komise. Mluvíte o tom vůbec v koalici, když zaznívají úplně 2 odlišné pohledy?

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Mluvíme. Celý ten problém je v tom, že ten návrh důchodové reformy, který zítra bude představen, já samozřejmě nic nebudu naznačovat, abych nekazil zítřejší tiskovku, tak s tím souhlasím. Důchodová komise. Je v tom veliká shoda, například i s OECD a odstraňuje základní nespravedlnosti v důchodech, ale prostě paní ministryně Schillerové se tento návrh nelíbí. Celý problém je tedy v tom, že ona jej zná a jí se nelíbí. Ten návrh je, my ho zítra představíme, respektive paní ministryně Maláčová, já ho představovat nebudu. A jediný problém je, že se paní ministryni nelíbí, paní ministryni financí, to znamená, že ona tvrdí, že nebude a tím asi naznačuje, že jej bude blokovat. Takže takto si to vykládám já.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Tam vedla ta moje otázka, zda se o tom vůbec bavíte v rámci koalice, protože už xkrát se opakovalo, že pokud má důchodová reforma projít je samozřejmě potřeba třeba shoda nejlépe většiny politických stran zastoupených v
parlamentu.

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:
Bavíme, v té důchodové komisi jsou zastoupeny všechny strany a znovu opakuji, že paní mistryně Schillerová ten návrh zná a nesouhlasí s ním a proto o něm mluví tak, jak o něm mluví: respektive říká, že žádný není. Nicméně všechny
parlamentní strany jsou zastoupeny v důchodové komisi, takže věřím, že to je většinový návrh většiny parlamentních stran.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Pane
předsedo, je to i spolu návrh váš jako ODS?

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Ne, vždyť my jsme opakovaně slyšeli od paní ministryně Maláčové, že žádná zásadní důchodová reforma nebude. Mimochodem toto je opravdu smutný příběh, protože my potřebujeme důchodovou reformu, jinak si neporadíme s těmi problémy, které přijdou nejpozději v roce 2030. Víme to. A je potřeba něco udělat. A po sedmi letech koalice ANO a ČSSD, kdy jsou na konci volebního období, tak 2 ministryně vydávají naprosto rozdílná stanoviska. To je opravdu smutné. A je potřeba, abychom přijali důchodovou reformu, abychom ji přijali napříč politickým spektrem a něco udělali, jinak mladí lidé prostě nebudou mít důstojné penze a toto je prostě špatně. Já vůbec nevěřím ale, že se to této vládě podaří a že přijde s nějakým rozumným návrhem. Budeme to muset udělat v příštím volebním období, bohužel.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:
Nicméně je férové říci, pane předsedo, že se to nepodařilo za 3 dekády od listopadu ani za těch vlád, kde zasedala nebo v nichž byla
ODS. Tohle není věc jenom posledních sedmi let.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:
Já se omlouvám. Férově je potřeba říci, že pravicové vlády přišly s koncepcí druhého pilíře. Ano, možná o tom nedokázaly přesvědčit většinu společnosti, možná se to nepodařilo napříč politickým spektrem, ale byl to aspoň pokus. Je to poučení, že to nelze dělat těsnou většinou. Musíme přijít s důchodovou reformou, která získá širší podporu. Ale dlužíme to lidem, dlužíme to generacím budoucnosti, jinak tady nebudou slušné penze. My jsme na to připraveni.

Martin ŘEZNÍČEK, moderátor:

Pánové, díky vám oběma za čas, který jste věnovali Událostem, komentářům a přeji vám hezký večer.

Petr FIALA, předseda strany /ODS/:

Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Ondřej VESELÝ, místopředseda poslaneckého klubu /ČSSD/:

Na shledanou.

Petr Fiala

předseda ODS