9. prosince 2020

Události, komentáře: Daňový balíček v Senátu

(ČT 24) Senát podle předsedy nejpočetnějšího klubu horní komory Zdeňka Nytry (ODS) kráčí ke schválení změn ve vládním daňovém balíčku v duchu dohody senátorů s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Především by se měla snížit poslanci schválená sleva na poplatníka. Nytrův klub, který zastřešuje ODS a TOP 09, ale bude při hlasování zřejmě rozpolcen. Podle poslance TOP 09 Miroslava Kalouska nebudou senátoři této strany hlasovat pro dohodnuté změny, pokud zároveň neprojdou úsporná opatření. Poslanec vládního ANO Jan Řehounek varoval před tím, že by nakonec neprošla sněmovní ani upravená senátní verze daňového balíčku, to by podle něj znamenalo rozpočtové provizorium. Zákonodárci debatovali o daňovém balíčku v Událostech, komentářích.

Celý rozhovor se Zdeňkem Nytrou můžete zhlédnout na ČT24.

Daňový balíček odešel z Poslanecké sněmovny v podobě, se kterou nebyl spokojen prakticky nikdo. Na jedné straně uspěl návrh na zrušení superhrubé mzdy a stanovení sazeb daně z příjmu na 15 a 23 procent, na druhé straně prošlo i výrazné zvýšení slevy na poplatníka.

Senát bude o balíčku jednat ve čtvrtek. Předseda nejsilnějšího senátního klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra se domnívá, že schválí pozměňovací návrhy na zrušení zdanění prodeje akcií nad 20 milionů korun, kompenzaci výpadků příjmů krajům a obcím a snížení růstu základní slevy na poplatníka na tři tisíce korun. Takový výsledek ostatně vzešel i ze středečního jednání senátního hospodářského výboru.

Nytra: Cílem byl kompromis

Zcela zamítnout daňový balíček by Nytra nepovažoval za prozíravé. „Je velice jednoduché, dá se říci alibistické, říct, že návrh zákona zamítneme. Tím ho vrátíme do Poslanecké sněmovny a dnes je jistota, že Poslanecká sněmovna by to zamítnutí přehlasovala. Máme poslaneckou verzi a shodujeme se, že poslanecká verze je nejhorší,“ uvedl.

Zdůraznil, že varianta s ponecháním daňových sazeb, jak jsou, a snížením slevy na poplatníka odpovídá dohodě s premiérem Babišem a ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO). „Naším základním cílem bylo najít nejen kompromis v Senátu, ale také kompromis s Poslaneckou sněmovnou,“ řekl Nytra.

Podle člena sněmovního rozpočtového výboru Jana Řehounka (ANO) je „usnesení, jaké přijal hospodářský výbor Senátu, pro hnutí ANO přijatelné“.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09