3. prosince 2020

Interpelace na premiéra ve věci otevření lyžařských středisek

(www.psp.cz) Ústní interpelace poslance Jakuba Jandy na premiéra Andreje Babiše ve věci otevření lyžařských středisek.

Jakub Janda:

Děkuji za slovo. Vážený pane premiére, já doufám, že jste se na mě také tak těšil jako na kolegyni Kovářovou. Ale obracím se na vás v záležitosti lyžařských středisek, jejich provozovatelé, ale i návštěvníci hor, mezi něž ostatně také patříte, jsou v naprosté nejistotě. Koronavirová krize jistě není lehká situace a je potřeba často rozhodovat ze dne na den. Přesto ale musím konstatovat, že se vláda v tomto ohledu chová nezodpovědně.

Cestovní ruch je oblastí, která byla kvůli koronaviru zasažena obzvlášť silně, a týká se to i horské turistiky. Jaký je stav? Prakticky jedinou jistotou pro zimní střediska je zákaz provozování vleků a lanovek, který platí do 12. prosince. Co ale bude dál? Postup vlády vyvolává řadu otázek. Proč byly například z jednání vyloučeny dvě klíčové organizace, konkrétně Asociace lanové dopravy a Unie horských povolání? Proč je dál znemožněno lyžování. Vnitřní sportovní aktivity byly povoleny, přináší tak snad pohyb na čerstvém vzduchu větší riziko? To mně přece nedává smysl.

Nejde jen ale o sport. Je tu silné ekonomické hledisko. Bavíme se o sektoru, kde je v sázce 45 tisíc pracovních míst a miliardové obraty. Zmatek navíc vnáší i možný celoevropský zákaz.

Vážený pane premiére, rád bych se vás tedy zeptal, proč byly až dosud z jednání vyloučeny klíčové organizace pro provoz horských středisek? Kdy bude umožněn plný provoz lyžařských středisek? Jaké řešení vláda nabídne v případě, že česká lyžařská střediska zůstanou zavřená? Děkuji.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Takže děkuji za dotaz, pane poslanče. No, na vás jsem se netěšil, ale je pravda, že se stáváte po paní Kovářové druhým velkým interpelačním fanouškem. A vy máte ještě jeden dotaz ohledně financování sportu. Takže já začnu s tím.

Koukejte, kolik se dávalo na sport v roce 2013, kdy jste končili, 3 miliardy 673, a příští rok 11 miliard 800. A Sportovní agentura je moje dílo. Já jsem to vymyslel, s ministrem jsme to dotáhli. A peníze pro sportovce už se nerozdělí v barech InterContinentalu, ani v bytech. Takže to na začátek.

A my sportovce podporujeme. Takže právě dnes, a já nevím, kdo s kým nemluví, já mluvím s každým, kdo mě o to požádá a samozřejmě má to smysl, tak právě dnes bylo setkání prostřednictvím videokonference, kde byl pan ministr Blatný, pan ministr Plaga, pan Hnilička, a za sportovní svazy tam byla paní Havrdová, prezidentka České komory Fitness, Tomáš Král, předseda Českého svazu ledního hokeje, Ing. Chvalný, Český svaz házené, Mgr. Šuman, Český florbal, Mgr. Pakosta, Český volejbalový svaz, Mgr. Syrový, ředitel odboru sportu ČOS, pan Varhaník, Český atletický svaz, Michal Konečný, předseda České basketbalové federace a Lukáš Heřmanský, předseda Českého svazu lyžařů, který mluvil o té problematice, o které vy mluvíte. Takže my jsme si to tam vyslechli. Samozřejmě nejdůležitější rozhodnutí přijímá ministr zdravotnictví, i ten PES je výroba Ministerstva zdravotnictví, vláda ho vzala na vědomí, a my samozřejmě respektujeme, co říká pan ministr Blatný.

Je pravda, co se týče těch areálů, tak o tom je velká debata v celé Evropě, protože Francie zkrátka ty areály nechce spustit, prezident Macron řekl, že vleky během Vánoc nespustí. Tam se snaží domluvit mezi sebou Švýcarsko, Itálie, Francie, a Rakousko spustí vleky 24. 12. Ale oni mají zavřené hotely a restaurace, takže oni spustí tyto vleky, a u nás je o tom debata, samozřejmě i dnes večer bude o tom jednání, takže já nevím, kdo byl vyloučen. Určitě nebyl nikdo vyloučen, my mluvíme s každým. Paní Rážová to má za úkol a zítra bude rada pro zdravotní hrozby, kde už by měl být nastíněn nějaký postup. Víceméně hlavní problém je management fronty na vlek. O tom to je, o managementu fronty, aby tam zkrátka nedocházelo k přenosu. A pokud jsem to pochopil, ale nechci předjímat, tak se uvažuje tím směrem, že budeme kopírovat Rakousko, protože de facto v Rakousku to bude jenom pro místní obyvatele, protože zkrátka v Evropě je ta epidemie všude a pro ty ostatní to ztrácí smysl.

Takže je to na stole, je o tom velká debata a určitě to aktivně řešíme. Takže já si nejsem vědom toho, že bychom s někým nemluvili. Mluvíme s každým a pokud máte někoho, který chce s námi mluvit, tak samozřejmě já to rád zorganizuji a budu to moderovat, jak jsem to dneska moderoval, kdy vlastně skutečně byla velice aktivní debata, z které vyplynulo hlavně to, že sportovci už nemusí používat PCR testy, že můžou jít přejít na antigeny. Myslím, že u fitnessu to spěje k dohodě, že by trenéři nepotřebovali roušky, pokud budou používat antigenní testy. Takže řeší se to a samozřejmě ani ministr zdravotnictví nemůže předjímat stovky různých životních situací na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, toho "PSA". Takže ta situace stále není dobrá. Ty počty nakažených jsou vysoké. Dneska rozvolňujeme a zkrátka my můžeme jenom poprosit znovu všechny, aby byli zodpovědní, solidární, aby dodržovali ta rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, a samozřejmě my vnímáme potřeby sportovců a jsme připraveni vést dále tyto diskuse, a tak jsme se i domluvili na dnešní videokonferenci.

Jakub Janda:

Tak děkuji za slovo. Já vám děkuji za vaší upřímnost, ale třeba přijde čas, kdy se jednou na mě těšit budete. Co se týká financování sportu. Já to samozřejmě chválím, ale toto je až jako čtrnáctá interpelace v pořadí, a ta asi na mě dneska nevyjde.

Když ale jste načal to financování sportu, tak se vás ptám, proč nebyla vypsaná ani jedna výzva, zvlášť pro hendikepované sportovce? Ta, co byla vypsaná, tak byla stažená, protože byla celá špatně.

Dál. Máme tady PES. Víte, že ten PES znemožní lyžařské výcviky pro děti? A když se bavíme o tom Rakousku, tak Rakousko už dalo jasně, že 24. prosince za nějakých podmínek otevře. U nás dodneška nevíme nic. Nevíme ani žádný náznak. Děkuji.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš:

Tak já jsem to řekl. Tak já to zopakuji. Zítra na Radě pro zdravotní rizika pan ministr Blatný nás bude informovat o závěrech z těchto jednání se sportovci. A co se týče samozřejmě lyžařských areálů, takže také já předpokládám, že v pondělí na vládě to vláda rozhodne a oznámí to rozhodnutí. A předpokládám, že to bude stejný datum - aspoň jsem to tak pochopil, jak v Rakousku, že 24. za nějakých podmínek, by měly vlastně ty areály být otevřeny.

Ale já nejsem ten, který o tom rozhoduje. Ale takhle jsem to pochopil, ale veřejnost se to dozví nejpozději v pondělí. A předpokládám, že už zítra ministr Blatný na tiskové konferenci bude konkrétnější.

Jakub Janda

poslanec PČR