2. prosince 2020

Ať si lidé zvykají, že co řeknu, dodržím. Nezískáme jen 15 procent, vyhrajeme

(CNN Prima News) Kašparů máme v současné politice dost, já chci prezentovat seriózní politiku, řekl v rozhovoru pro CNN Prima NEWS šéf ODS Petr Fiala. Lidé by si podle něj měli začít zvykat na to, že co řekne, to dodrží. Sám je připraven být premiérem po volbách 2021 a postu se nebojí. Promluvil i o vztahu k Pirátům, možné vládní spolupráci s ANO nebo o vnitrostranické kritice ze strany starosty Řeporyjí Pavla Novotného.

Pane předsedo, zajímá mě způsob, jakým neustále obhajujete vaši podporu zrušení superhrubé mzdy. Na Twitteru jste spustil doslova kanonádu tweetů, tak se ptám, proč se tak urputně snažíte vysvětlovat svůj postoj?

Protože jsem měl po dlouhé době v politice pocit, že se něco důležitého podařilo a měl jsem z toho radost. Projevila se i v těch osobních tweetech a bavil mě vlastně i boj, který jsem musel o tu věc svádět. Konečně se vedl i v médiích spor o něco, co je politická záležitost, co se týká většiny lidí a co je střetem levice a pravice. Žádná kritika, Babiš a aféry, ale opravdu spor o to, jak pomoci lidem. Jsem rád, že se nám to podařilo prosadit z opozice.

Byla to ale trochu náhoda, ne?

V opozici je to vždy složité. Je logické, že nemáme většinu a mám radost, že řada věcí z našeho ekonomického programu v době krize byla převzata jinými. Najednou se mohla zrušit daň z nabytí nemovitosti, není EET a přistoupili i na snížení daní, o kterém mluvíme už od roku 2014. Pro mě to vážně byla radost a ano, využili jsme toho, že koalice je chaotická a jedná trochu proti sobě. Ale najednou tu byl náš návrh, který ještě před rokem Andrej Babiš odmítal. Je tu ještě druhá věc – jsem si jistý, že je to správný recept a že zrovna v době ekonomických potíží se daně mají snižovat. O to je cennější, že se to povedlo, a doufám, že se to povede dohrát do vítězného konce a lidi opravdu v únoru budou mít nižší daně.

Asi se pak ale nemůžete divit, že se objevují spekulace o blízkosti a spolupráci ODS s hnutím ANO, když jste zmínil tři věci, které prošly a změnily se právě díky vaší kooperaci – zrušení daně z nabytí nemovitosti, pozastavení EET a zrušení superhrubé mzdy.

Ale my se s hnutím ANO na ničem nedomlouváme. Předkládáme náš program a ten se občas podaří prohlasovat, protože vládní většina tu a tam mění názor. A k hnutí ANO mohu jen říct, že je to déjà vu. Celý rok 2017 jsem odpovídal na otázky, zda půjdeme do spolupráce s ANO. Lidé, kteří to čtou, mají nyní obrovskou výhodu a mohou si říct: „Fiala něco říkal a on to fakt dodržel. Ona ta ODS něco slibovala a fakt to dodržela. Fiala řekl, že nepůjdou s hnutím ANO a oni opravdu nešli, přestože všichni psali, že půjdou.“ Na základě jednoho nebo dvou hlasování se nedá odvodit vůbec nic.

Dá se to ale odvodit třeba na základě daňové politiky.

To se omlouvám, ale nedá. ODS má daňovou politiku, ze které neustupuje a kterou plní, a kdykoliv má příležitost, tak to udělá, zatímco hnutí ANO žádnou takovou politiku nemá. Vládne tady levicově populistická vláda, která dělá jedno horší rozhodnutí než druhé a pak, když už je nejhůř a politika úplně krachuje, se přidá k rozumným názorům ODS. Víc za tím prostě není.

Mně připadá, že se zlobíte, že se vás na to stále ptáme. Nejen vaše, ale i reakce vašich mediálních poradců jsou často takové ublížené.

Vůbec se nezlobím. To je velký omyl. Mně novináři vyčítají, že nemám emoce a že se vlastně nikdy nerozčiluji a že by přeci bylo hezké, kdybych se v politice někdy rozčílil. Moc emocí do politiky nedávám. Když už, tak je to radost. Na novináře se vůbec nezlobím, nepatřím přece k politikům, kteří by si stěžovali na novináře nebo se nějak rozčilovali. Možná, že novináři jsou už tak od pana premiéra nebo prezidenta zvyklí a na každého politika pohlíží jako na někoho, kdo se zlobí.

Jen říkám, že mám rád pravdu a když se pracuje s fakty. Pravdu a fakta se snažím veřejnosti sdělit. Někdy je to těžké i přes média, ale dělám to vytrvale. Ať jsou všichni v klidu, vytvářím tady koalici s KDU-ČSL a TOP 09 ve velmi dobrém duchu a funkční do budoucna. Jdeme do toho, protože chceme změnit situaci v této zemi. Nechceme, aby tu byl premiér Andrej Babiš, nechceme, aby tu vládli populisti, nechceme ani pokračování této nesmyslné politiky, a jestli mám možnost z opozice snížit daně, tak to samozřejmě udělám. Nemohl bych se jinak voličům podívat do očí. Ať si lidi zvykají, že prostě co Fiala řekne, to taky v politice dodržuje.

Opravdu je správné dělat věci, které vy považujete za dobré, ve špatné chvíli?

Je to správná chvíle. Snižovat daně v době, kdy jsou lidé v nejistotě a obávají se o svoje rodinné rozpočty a o svoji budoucnost, je dobrý recept i na oživení ekonomiky. Je to souboj spíše mezi levicovým přístupem a tím, co zastáváme my. Úplně mě mrazí, když slyším říkat svého politického oponenta z řad levice, že nemáme na to, abychom lidem jako stát dali víc. My jim ale nedáváme víc, to jsou jejich peníze. My jim jen míň bereme.

Načal jste téma koalice s TOP 09 a lidovci. Jste přesvědčen o tom, že získáte nejméně potřebných 15 procent pro vstup do Sněmovny?

Ne. Tomu, že získáme 15 procent, vůbec nevěřím. Věřím, že vyhrajeme volby, a to bude mnohem víc procent.

Je tedy jedno, s kolika procenty vyhrajete? Vím, že ty průzkumy nemáte moc rád.

Nejde o to, že bych je neměl rád. Průzkumy vznikají na nějakém malém vzorku a záleží i na způsobu a technice otázek a tak dále. Není to jednoduché, ve chvíli, kdy to nevychází s volbami, a u nás se to děje opakovaně, nezbývá než pokrčit rameny a koho to zajímá, ať se tím zabývá, mě ne. Já slibuji, že uspějeme ve volbách, ne v průzkumech. Měli jsme třeba průzkumy kolem krajských voleb, které byly úplně mimo.

Mluvíte o krajských volbách. Zrovna v nich jsem měla pocit, že jste se opět urputně snažili dopočítat každé procentíčko, abyste médiím i veřejnosti dokázali, že jste porazili Piráty. Od tak silné a etablované strany, jak se prezentujete, bych očekávala sebevědomější výsledek.

Vůbec jsme nelpěli na každém procentíčku, ale jsme politická strana, která v roce 2013 padla na samé politické dno a titíž komentátoři, kteří teď píší, že máme málo a že bychom měli vítězit, a jsem rád, že nám tak přejí, tehdy psali, jak jsme mrtví a že to nepůjde. Jen připomenu, že v roce 2012, kdy jsme vládli a měli premiéra, byl náš celostátní výsledek v krajských volbách 12,28 procent, v roce 2016 to bylo 9,47 a teď jsme měli společně s koaličními partnery 14,87. To je růst v krajské politice, návrat a slušný výsledek. Samozřejmě pracujeme na tom, abychom byli ještě silnější, ale teď máme v krajích sílu, jakou jsme neměli, máme čtyři hejtmany a nejlepší výsledek od roku 2008, pokud jde o vládu v krajích.

Jedna věc je zisk ve volbách, druhá váš koaliční potenciál a schopnost vyjednávání. To si myslím, že nikdo nezpochybňuje.

Máme vlastně lepší výsledek než v roce 2012, kdy jsme byli vládní strana. Myslím, že to nelze úplně hodit za hlavu. Stejně tak nelze hodit za hlavu to, že Piráti jsou velmi silní a stejně jako nám konkurovali ve volbách 2017 a ve volbách 2018 do Europarlamentu, tak nám konkurovali i letos. Vždy jsme byli kousíček před nimi, ale že dnes představují politickou sílu v levém středu, která se etablovala, je zjevné, a to nijak nezpochybňuji. Ale já se starám o svou stranu, která byla úplně na dně a postupně se dostává do silnějších pozic a stahuje náskok ANO. A to také není úplně zanedbatelné.

Co spor s Piráty, když jste tohle téma nakousl? Přijde mi, že do sebe hodně „šijete“, tak se ptám proč? Neměli byste spolu raději spolupracovat, nebo už je načase se před volbami začít vymezovat?

Zkuste najít nějaký můj citát, kde šiju do Pirátů, nenajdete ho, ale můžete se podívat na citáty, kde oni šijí do mě. Nijak na to nereaguji. Myslím, že do sebe opravdu moc nešijeme. Je tady mnohem vážnější soupeř, a to je populismus a současná vláda a bída vládní politiky. Opravdu nemám důvod se zabývat dalšími opozičními stranami.

Nezlobte se, ale já vám to nevěřím. Cítím, že vymezování ODS vs. Piráti sílí a bude se stupňovat.

Tak samozřejmě, že bude. Mrzí mě, že mi nevěříte, ale znamená to, že musím být přesvědčivější a musím se víc snažit. Pro mě je opravdu hlavní soupeř hnutí ANO, ale samozřejmě i levice, to nepopírám. Piráti se teprve podle mě musí doprofilovat. Není mi vždy úplně jasné, jaké názory mají a co zastávají. Jsem třeba zvědavý na to, jak si budou vyjasňovat pozice v zahraniční politice. Je spousta věcí, ve kterých fakt dobře spolupracujeme, mohl bych uvést společnou tiskovou konferenci, kde jsme chtěli úplně jiný postoj z hlediska bezpečnosti strategické dostavby Dukovan. A to, že se lišíme v názoru na daně, je jasné. Jsme strana, která hájí zájmy střední třídy a jde jí o to, aby tady byly podmínky pro podnikání a pro zaměstnávání lidí.

Pojďme zpět k té koalici. Kolik byste si přál, abyste získali procent? Třeba 51?

To je výborné. 51 je dobrý výsledek, ale já bych řekl, že chceme primárně volby vyhrát. Samozřejmě, že bych s 51 procenty byl spokojený, ale to se nestane, oba to víme. Nestane se to nikomu. Není tu na to volební systém a je tu určitá struktura společnosti, která nepovede k takové dominanci. Jde mi o to, abychom byli nejsilnější a měli možnost sestavovat vládu.

Předpokládám, že vládu v čele s vámi? Platí to stále?

Jasně, platí. Já se těchto slov nebojím, ale prosím pěkně, není to tak, že usínám a vstávám s tím, že budu premiér. Jsem člověk, který má za sebou celkem úspěšnou kariéru, se kterou jsem spokojen, a moje životní sny se v mnohém naplnily. Ale stojím-li v čele ODS a chci změnit politiku v této zemi a jsme v čele koalice, samozřejmě ambici mám a nijak se toho nebojím a ani to nijak neskrývám. Ale rozhodnou voliči a je třeba k těmto věcem přistupovat s pokorou.

Dokážete si představit pět stran ve vládě, tedy vládní spolupráci vaší trojkoalice i dvojkoalice STAN a Pirátů?

Představit si dokážu leccos. Vše ale záleží na tom, jak voliči rozdají karty. Důležité je, aby lidé věděli, jaké jsou naše podmínky pro vstup do vlády. Určitě se to včas dozví.

Pojďme ještě k té spolupráci s ANO. Šli byste s ním do vlády?

Ne, není to možné. Strana, která má v čele Andrej Babiše, s problémy, strana, která celou dobu dělá populisticko-levicovou politiku, strana, vůči které se celá opozice vymezuje, není reálný koaliční partner. Vy to všichni nevidíte? Nevidíte, co se tu dělo v souvislosti třeba s druhou vlnou? Myslíte si, že pro nás je hnutí ANO nebo Andrej Babiš, který tímto způsobem selhal, nějaká varianta? Však my jsme vyzývali i k tomu, aby vláda požádala o důvěru.

A budete na tom trvat?

Nemáme na to partnery, ale považujeme to za správné. Chci do politiky přinést změnu, a ne to tam jakože zase nějak domluvit. Nikdy jsem to nedělal a dělat to nebudu.

Kdybyste nevyhráli a zvítězila by třeba koalice Pirátů a STAN, koho z dvojice Ivan Bartoš – Vít Rakušan byste chtěl za premiéra?

To se nemůže stát, tudíž si takovou otázku ani nekladu. Je to hypotetická otázka, protože ve volbách budeme dělat vše pro to, abychom vyhráli my.

Ivan Bartoš mi na to řekl, že kdyby si musel vybrat, tak by si vybral vás. Je to pro vás lichotka?

Děkuji Ivanu Bartošovi, ale jsem člověk, který hodně pracuje s daty a fakty a nechal bych si vybírání z konkurenčních stran až po volbách.

Pojďme ještě k vnitrostranické politice. Proč se tak často a intenzivně bráníte vnitrostranické kritice? Proč se o tom nechcete bavit a nenasloucháte lidem ve straně, ale i části vaší voličské základny?

Jak to víte?

Bavím se s nimi a říkají, že vedení strany je ve zvláštním vakuu, zakonzervované. Máte vlastní PR poradce, kteří vysílají do světa často obranné i kritické reakce. Proč víc nereflektujete stranickou kritiku a nenecháte se jí inspirovat?

Je krásné, že můžeme vést debatu i o vnitrostranické demokracii a že vás to v případě naší strany tak zajímá. Je to dobře, protože já jsem na vnitřní demokracii v ODS opravdu hrdý. Myslím, že kdybychom měli demokratické strany s bohatou vnitřní diskuzí, jako je ODS, tak jsme dál.

Nemáte ten pocit, že byste jako vedení byli zakonzervováni ve svém vlastním světě?

Určitě ne a myslím, že ten pocit nemá ani většina členů ODS. Nakonec jsme měli třeba úžasnou diskuzi o dalším postupu ohledně superhrubé mzdy a schválili jsme ho jednomyslně. Není to tak, že by někdo někoho k něčemu nutil. Lidé přijíždí i s kritickými názory a v debatě si to vyjasníme a najdeme společnou pozici. A tak to má být. Demokratická strana neznamená, že si každý ze 14 tisíc členů myslí totéž. Řešení hledáme společně a mým úkolem je proudy sjednotit a vystoupit pro voliče se srozumitelnou politikou, a to děláme.

Co říkáte na slova vašeho velkého kritika, starosty Řeporyjí Pavla Novotného, že Piráti jsou chytřejší, mají lepší marketing a měli byste to dělat stejně jako oni?

Pavel Novotný střílí různé výkřiky do médií.

Tvrdí, že se snaží zlepšit fungování strany uvnitř.

Nezpochybňuji jeho motivaci, ale formu, jakou vystupuje. Své aktivity projevil třeba na kongresu, kde vystoupil, kandidoval do různých funkcí, nebyl zvolen. Mluví za sebe, je to silný kritický hlas, který má mediální ohlas, ale to je všechno. Jestli si myslí, že to Piráti dělají lépe, já si to nemyslím, ale jestli on ano, tak může svou radou přispět, jak to zlepšit, což může udělat každý. Znovu ale opakuji, že nejenže mám vnitrostranickou diskuzi rád a účastním se jí, ale považuji to za obrovské bohatství ODS.

Někteří vaši členové i voliči říkají, že by ODS prospělo, kdyby měla za lídra někoho mezi vámi a jím. Nemyslíte si, že by to bylo pro stranu lepší? Oslovila by i ty lidi v hospodě u piva, které by potřebovala získat.

A co myslíte, že na to řeknu? Nabízím to, co nabízím a na to opakovaně získávám podporu ODS, dokonce na kongresu byla 90procentní. Je to pro mě čest, a když cítím tak silnou podporu a mandát, mám z toho radost. Šašků a kašparů máme v současné politice dost. Já to takto dělat nechci. Chci politiku seriózně prezentovat lidem.

Samozřejmě, že spousta lidí vně ODS má hodně nápadů, kdo by měl ODS řídit a jak by to mělo vypadat, ale kdybychom ty rady poslouchali, jsme dávno politicky mrtví. Nechte na ODS, jak se rozhoduje, koho si vybírá, jaké si volí vedení a kam směřuje. Dobře víme, co děláme, a já se na každém kongresu musím zodpovídat straníkům, jestli naše politika byla úspěšná a dobrá. Když budou mít pocit, že není, tak si vyberou do čela někoho jiného. Ale zatím, za tu dobu, co jsem v čele ODS, v každých volbách posilujeme a vracíme se do pozice klíčové politické strany a věřím, že moje mise návratu bude úspěšně završena po volbách v příštím roce a že budeme sestavovat vládu a budeme moci realizovat naše politické nápady.

(Autor: Renáta Bohuslavová)

Rozhovor vyšel na CNN Prima News.

Petr Fiala

předseda ODS