1. prosince 2020

Poslanci schválili návrh senátorů na systémovou změnu rozpočtového určení daní. ODS bude nyní v Senátu prosazovat kompenzace pro obce a kraje za daňový balíček

(www.ods.cz) Poslanecká sněmovna dnes podpořila senátní verzi zákona o daních z příjmu, která spolu se zavedením paušální daně mění některá pravidla v rozpočtovém určení daní. Díky zásahu Senátu se bude nově podíl obcí a krajů na daňových výnosech z daně příjmu fyzických osob placených daňovými poplatníky a paušální daně počítat z jejich celkového inkasa, namísto dosavadních 60 procent. Systém, podle kterého jsou financovány obce a kraje, bude napříště srozumitelnější a přehlednější.

Změnu na půdě Senátu prosadil senátor a předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec, který se problematice financování obcí a krajů dlouhodobě věnuje.
Další změny ve financování obcí lze očekávat v souvislosti s projednávaným daňovým balíčkem, do kterého senátoři za ODS prosazují dostatečné kompenzace obcím a krajům za příjmy, o které přijdou v souvislosti s chystaným snížením daní.

„Obce a kraje získají dnes schválenou změnou odhadem 700 milionu korun,“ vyčíslil aktuální dopady do rozpočtů obcí a krajů Vilímec. Tato částka podle něj ale nemůže jakkoliv nahradit výpadek příjmů, které přinese schvalovaný daňový balíček. „Dnes schváleným návrhem jsme pouze narovnali nesystémovou úpravu z minulosti. Nyní nás v Senátu čeká debata o kompenzaci, která musí obcím a krajům nahradit příjmy, o něž přijdou v návaznosti na snížení daní. Na Hospodářském výboru předložím společně s kolegy Zdeňkem Nytrou a Milošem Vystrčilem rozumný a vyvážený kompromis. Věřím, že najde v Senátu podporu,“ dodal Vilímec.
 

Vladislav Vilímec

senátor
krajský zastupitel
místostarosta
místopředseda regionálního sdružení