28. listopadu 2020

Olovo v Evropském parlamentu

(www.konzervativninoviny.cz) Na plénu Evropského parlamentu (EP) tento týden (jedná se na dálku) bylo nejzajímavější hlasování o tom, kde mohou myslivci, lovci a sportovní střelci používat olověnou munici. Evropská komise nedávno navrhla zákaz jejího používání v mokřadech. Potíž je v tom, že podle ní je mokřad každá louže. Doslova… EU si tak opět naprosto zbytečně znepřátelila další tisíce lidí – myslivců.

Pro Česko to teď nic moc neznamená. U nás je používání olověných broků v mokřadech, které jsou chráněné Ramsarskou úmluvou, dávno zakázáno. V praxi to znamená, že v rašeliništích Šumavy, Krušných hor nebo Jizerek či na rybničních soustavách Třeboňska, Litovelska, Lednicka nebo Českolipska si s nimi nezastřílíte. Je to tak správně, protože tyto oblasti jsou hnízdišti četných, často vzácných druhů ptáků. Jedovaté olovo se může dostat do jejich trávicích ústrojí a tam, nezoxidované, poškozovat jejich zdraví. Tento zákaz má mou podporu.

Komise ale navrhla rozšířit definici mokřadů. Označuje jím každou větší, i jen dočasnou louži. Navíc doporučila střelce kriminalizovat, najde-li se u takové „louže“ munice v jeho brašně. Z kompromisu s členskými státy snad vyplývá, že si normu upraví každý stát podle svého. Takže pro Česko to teď nemusí nic znamenat. Přesto se v EP zdvihl odpor. Námitka proti ale nakonec o pár desítek hlasů neprošla. Z českých europoslanců hlasovali pro rozšířenou definici mokřadů jen pánové Pospíšil a Niedermaier z TOP 09, piráti se zdrželi. My všichni ostatní jsme byli proti přísné definici.

Úspěch EK ji asi povzbudí, aby předložila absolutní zákaz olova. Nejen pro sportovní střelce (např. biatlon) a myslivce, ale i rybáře. Argumentuje lidským zdravím, byť olověné broky nebo olověné závaží se používají po staletí bez problémů. Lovci jsou proti – u nás i v Německu, Rakousku, Itálii, ve Skandinávii. Tvrdí, že ocelové broky – jako alternativa – se na rozdíl od olova budou při zásahu do stromu od dřeva odrážet a tím ohrozí lidské zdraví víc než pozření broku z masa. Střílenou zvěř také nemusí zabít, ale jen zranit a způsobit jí trápení.

Ale hlavně – bude to znamenat komplet přezbrojení myslivců i rybářů. V zemích, kde se tomu věnují bohatí, to problém není. Ale tam, kde je to poslání lidí z nízkopříjmových skupin (např. u nás), to bude mít své následky. Našich 50 tisíc myslivců a 400 tisíc organizovaných rybářů se naštve. Znamená to další půl milión odpůrců EU. Stojí to za to? Je ale jedna skupina, která z toho bude mít prospěch – výrobci zbraní, munice a rybářského náčiní. Dostane zaručený byznys navíc…

Komentář vyšel na serveru Konzervativnínoviny.cz.

Alexandr Vondra

místopředseda strany