27. listopadu 2020

ODS: Diskriminace malých podnikatelů musí skončit, to je hlavní zpráva, se kterou přišli zástupci ODS na jednání se členy Hospodářské komory

(www.ods.cz) Dnes dopoledne proběhla videokonference členů Hospodářské komory a jejich partnerských organizací se zástupci ODS. Tématem byla zejména současná vládní opatření, fungování systému PES a příprava na budoucí rozvolnění opatření. Občanští demokraté se jako první z parlamentních stran spojili se zástupci HK ČR a domluvili se na vzájemné kooperaci pro další týdny.

„Víme, že současná data o šíření covid-19 nejsou černobílá. Od vlády podobně jako podnikatelé nechceme nic jiného než realistický pohled a vzájemnou komunikaci připravovaných kroků. Nabídl jsem zástupcům Hospodářské komory, že je přizvu na nejbližší jednání parlamentní komise pro hodnocení účinnosti vládní pomoci. Právě zástupci podnikatelského sektoru mají v této otázce nejpřesnější zprávy přímo z první linie,“ říká 1. místopředseda ODS Zbyněk Stanjura.

„Vláda na podnikatele ukazuje ‚dlouhý nos ‘. Nejenže neřeší výzvu Poslanecké sněmovny, aby změnila opatření diskriminující malé podnikání, ale nedělá ani nic pro to, aby se podnikatelé na otevírání mohli připravit. Jeden ministr řekne, že se otevírat bude určitě, druhý že spíš ne, a nakonec vláda o pondělním rozvolnění rozhodne až v neděli. Pokud si členové kabinetu myslí, že se dají v podstatě za noc připravit provozy tak, aby splnily veškeré podmínky a regule a zároveň například zavést zásoby, tak je to jen další důkaz toho, jak je vláda vzdálena lidem. A spustit přípravy dřív, než před finálním výstupem z vlády a riskovat, že další peníze vyhodí oknem, to si podnikatelé už dnes dovolit nemůžou,“ říká poslanec Jan Skopeček.

„Pro všechny zúčastněné strany je důležité, aby kroky vlády byly promyšlené, vzájemně se nepopíraly a nenaštvávaly lidi kvůli zjevným nespravedlnostem a nelogičnostem,“ dodává na závěr místopředseda ODS Martin Kupka.