25. listopadu 2020

Události, komentáře

(ČT 24) Hostem diskusního pořadu Události, komentáře ČT24 byl předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

Celý rozhovor se Zdeňkem Nytrou můžete zhlédnout na ČT24.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Kolik budou lidé odvádět v novém roce na daních, to není jasné ani po dnešku. Premiér Babiš a ministryně financí Schillerová přesvědčovali
senátory, aby souhlasili se zavedením patnáctiprocentní sazby z hrubé mzdy a vyňali z daňového balíčku zvýšení slevy na poplatníka schválené Sněmovnou. Zástupci horní komory na to zatím nepřistoupili. Chtějí dál jednat. Beze změn by aktuální podoba balíčku znamenala výpadek 130 miliard korun z rozpočtu státu, krajů i obcí. Samosprávám premiér nově slibuje kompenzace za 20 miliard.

Andrej BABIŠ, premiér a předseda hnutí /ANO/:
Doufejme, že
senátoři budou vnímat tyto argumenty, které jsou rozpočtově odpovědné, které jsou v prospěch, znovu opakuji, zaměstnanců, živnostníků, zaměstnavatelů a krajů.

Miloš VYSTRČIL, předseda Senátu /ODS/:
Pan premiér i paní ministryně opětovně přiznali, že to, co schválila
Poslanecká sněmovna, je katastrofa a že by bylo dobré, kdyby došlo v Senátu ke změnám.

Jan HAMÁČEK, ministr vnitra, předseda strany /ČSSD/:
To, co navrhl pan premiér a odhlasovala
ODS, je destrukce státu a základ pro privatizaci veřejných služeb.

Linda BARTOŠOVÁ, moderátorka:
Co přesně tedy
poslanci schválili a o čem teď budou jednat senátoři - nově se po zrušení superhrubé mzdy má odvádět patnáctiprocentní daň z hrubých výdělků. Pro příjmy nad 140 000 měsíčně se sazba zvedá na 23 %. Rozpočet podle původních odhadů přijde zhruba o 85 miliard. Sněmovna ale zároveň přijala ještě jednu úlevu a zvýšila slevu na poplatníka o bezmála 8 stovek měsíčně na celkových víc než 34 000 Kč ročně. Pro rozpočet podle ministryně financí ztráta 35 miliard. Součástí balíčku jsou i rychlejší firemní odpisy strojů nebo automobilů. To by znamenalo výpadek ve výši 11 miliard korun, kromě toho poslanci prosadili snížení daně z litru nafty o korunu nebo zavedení stravenkového paušálu. Ten má umožnit zaměstnavatelům, aby pracovníkům přispívali na jídlo namísto stravenek přímo nezdaněnými penězi. No a jedinou větší položkou, která má v příštím roce ten stav rozpočtu vylepšit, je pak zvýšení daně z tabáku. Krabička cigaret zdraží o 8 Kč, stát by tím mohl vybrat navíc přes 2 miliardy korun. A taky proto, že zatím není jasná podoba daní, vázne schvalování státního rozpočtu. Příslušný sněmovní výbor dnes návrh nepodpořil, nepřijal doporučení, aby ho poslanci schválili. Souhlasili jen zákonodárci hnutí ANO, a to nestačilo.

Mikuláš FERJENČÍK, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /Piráti/:
Je vidět, že ta vládní krize se ještě o něco prohloubila, že nejenže rozpočet nepodporuje KSČM, dnes ho nepodpořili ani zástupci ČSSD.

Roman ONDERKA, místopředseda strany /ČSSD/:
Nebyl doporučen a schválen ani jeden z pozměňovacích návrhů sociální demokracie, který jsme dnes předložili.

Miloslava VOSTRÁ,
poslankyně; předsedkyně rozpočtového výboru /KSČM/:
My nemáme důvod vlastně v tuto chvíli podporovat návrh státního rozpočtu.

Jan HRNČÍŘ, místopředseda sněmovního rozpočtového výboru /SPD/:
V tuto chvíli nic nenasvědčuje tomu, že bychom ten rozpočet mohli podpořit, protože my vytýkáme vládě to, že v žádném případě se nesnaží šetřit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Témata pro naše hosty jsou nastolená. Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL, předseda
poslaneckého klubu. Dobrý večer.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Je to s námi i Zdeněk Nytra,
senátor, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09, dobrý večer.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:

Dobrý večer.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A na dálku zdravím Jana Volného, místopředsedu rozpočtového výboru
Poslanecké sněmovny. Dobrý večer i vám.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Krásný dobrý večer z Chodové Plané.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Volný, začnu u vás. Sama Alena Schillerová, ministryně financí, říká v souvislosti se schválením daňového balíčku v
Poslanecké sněmovně: to, co se stalo, je neomluvitelné. Na jak velký malér jste si vaší rozpočtovou, podle mnohých ekonomů nezodpovědnou, politikou zadělali?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Já bych neřekl, že to je naše nezodpovědná rozpočtová politika. Při schvalování tohoto balíčku daňového prostě došlo k tomu, že k tomu pozměňovacímu návrhu pana
poslance Babiše snížení daně na 15 % a na 23 % se naprosto nekontrolovatelně schválilo i navýšení odpočtu na poplatníka, které v podstatě znásobilo tu budoucí díru v rozpočtu. To je ano, opravdu nepřijatelné a velice problematické, a proto se teď snaží pan premiér s paní ministryní financí mluvit a jednat se senátory. A žádáme, aby to upravili a dali to trošičku reálných čísel. Pro nás těch 15 procent...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, premiér Babiš, pardon, omlouvám se, pane Volný. Premiér Babiš by nejradši ale
Senát, kam se dnes vypravil s paní ministryní financí, zrušil. Ministryně financí Alena Schillerová před více než rokem o jeho členech mluvila jako o senátorské špíně, takže dnes se jim senátoři hodí? Chápu to správně?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Paní redaktorko, to není férové. Já si myslím, že pan premiér to takto natvrdo nikdy neřekl. Není jediný politik, který čas od času zapochyboval, jestli ten
Senát je opravdu to pravé ořechové pro desetimilionový stát, ale nikdy to takhle neřekl. A Senát tady máme. Vždycky se všichni oháněli tím, že Senát by měl být nápomocen a řešit případné přehmaty nebo úchylky, které odejdou z Poslanecké sněmovny. A toto úchylka je, protože je to příliš mnoho. Aby to řešil, tak teď ten případ tady je. A všichni se pozastavují nad tím, že velice korektně se jedná o tom, aby to napravil a vrátil zpátky, případně k našemu dalšímu hlasování, takže neberte to tak nekorektně, že někde něco říkal.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Zeptáme se samozřejmě i na názor pana Bartoška. Já vám teď děkuju, pane Volný. Pane Bartošku, daňový balíček důvodně vládní hnutí ANO tím, že je zapotřebí, aby zůstalo víc peněz v peněženkách lidí. Pokud budou mít lidé jistotu, že si vydělají víc, že jim zůstane víc peněženkách, budou mít tendenci i více utrácet za zboží, za služby. Koneckonců máme tady koronavirovou krizi, která uzavírá spoustu provozů. Možná se jim ty peníze budou hodit, tak proč jim nevyjít vstříc tímto způsobem?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Daňový balíček je daňová ostuda této vlády a především hnutí ANO. Co už jiného je zodpovědnost vládní koalice a výsostné právo, a to je tvorba daní. Jestliže vláda stanovuje daně, tak bere lidem a firmám peníze, které nevydělala. A je to otázka, od koho a kolik peněz si vezme. A samozřejmě, že jakákoliv změna daní je velké pokušení, a to, že to
poslancům…

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Bartošku, ale teď právě chce vláda daně snižovat a chce, aby lidem zůstalo víc peněz v peněženkách.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já to spojím s tím, na co se ptáte. Jestliže vláda má nějakou představu, že sníží daně, ale je to volná tvorba, kdy si každý
poslanec tam do toho strčí pozměňovací návrh bez toho, že by bylo zjištěno, co to udělá s veřejnými financemi, tak je to velká ostuda. Jak je možné, že vládní návrh, který počítá s tím, že bude snižovat nebo rušit superhrubou mzdu, nebyl projednán na vládě? Jak je možné, že tohle se dělá poslaneckým návrhem? Samozřejmě, že je dobře, že se snižují daně. V tom se shodneme. Ale každý správný hospodář ví, že když snížíte daně, snížíte příjmy, tak musíte upravit výdaje. To je stejné, jako když doma v rodině řešíte, že nemáte na bačkory pro děti, ale současně si koupíte letenku do Bulharska na dovolenou.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Já tomu rozumím. Schválení výrazného snížení příjmových daní a zvýšení daňové slevy vyvolalo podle ekonoma Lukáše Kovandy zbytečný poprask, že to stát položí. Česko si vynahradí skoro stejnou cifrou tuto částku z Bruselu. Není to logický argument?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Takže dočasné peníze z Bruselu si vezmeme, vytvoříme deficit, který se nám ukáže za pár let. A je to jasná známka toho, že nejsme schopni uspořádat normální finance státu.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A vy nevěříte tedy tomu, že se peníze vrátí zpátky do ekonomiky tím, že lidé budou utrácet, že i více odvedou na DPH?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já vím jednu věc, že dluh je dluh a dluh se dřív či později platí. A normálně to v rodinách funguje tak, že kolik vyděláte, tolik si můžete dovolit utratit. A jestliže si půjčíte, tak to zaplatíte buď vy, anebo vaše děti. A tím způsobem se chová vláda a jednoznačně dělá to, že v podstatě to, co se teď půjčí, budou splácet naše děcka do budoucna. Místo toho, aby vláda řešila daňovou reformu a důchodovou reformu, tak jediné, co umí, je půjčovat si peníze.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Nytro,
ODS vždycky kritizovala hnutí ANO a ČSSD za příliš rozhazovačnou a populistickou politiku. Pak poslanci za ODS schválí daňový balíček, který by znamenal 85miliardový zásek, omlouvám se za tento výraz, do rozpočtu. To je tedy zodpovědná politika z pera ODS?

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:

ODS taky na druhé straně vedle té kritiky, vždycky i navrhovala některé úspory. To, že neprošly, to už bohužel není...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pan předseda Fiala mluvil většinou o úsporách v hodnotě 66 miliard korun, což stále jsme ještě v polovině a ne na 85.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
… to uznávám. Na druhou stranu tohle už tady bylo zmíněno,
ODS pouze využila v podstatě rozklížení této vlády. A prosadila jeden program nebo jeden bod svého programu. My jsme dohodnutí, že budeme pracovat na těch úsporách dál. To znamená, už dneska vím, že mají naši experti připravené návrhy škrtů v úrovni 60 až 70 miliard a pracují...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Návrh rozpočtu ale nicméně schválen. To znamená, jakým způsobem, jakou tam máte manipulační schopnost?

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
To se dá, dají se peníze uspořit a dají se převést do rezervy, například. I když si uvědomujeme, že s touto rezervou by mohl, je snadno použitelná pro vládu a už nepodléhá kontrole v
Poslanecké sněmovny. Jistě, bohužel rozpočtový rámec je schválený, ten souběh je naprosto špatně.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Přesto k tomu ale
ODS dala zelenou.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Ano, přesto tomu dala
ODS zelenou. 16. prosince má Sněmovna schvalovat rozpočet. My budeme jednat o daňovém balíčku desátého. To nejdřív. Sněmovna ho nesmí projednávat dřív než za 10 dnů. Takže...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Je otázkou, zda bude platit od 1. ledna 2021. Zajímá mě samozřejmě vzhledem k tomu, že pan premiér Babiš požádal
senátory, aby změnili parametry balíčku, souhlasili s 15 a 23procentní daní a vyjmuli nové odsouhlasené slevy na poplatníka. Uděláte to? Vyhovíte mu?

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Já nemůžu mluvit za všechny
senátory.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy byste s tím souhlasil jako…

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Ale pro mě je ta první podmínka nebo ten první požadavek přijatelný. To je přesně v souladu s naší politikou. Ten druhý požadavek si nemyslím, že je pro nás akceptovatelný plně. Nesouhlasíme s tím razantním navýšením o 10 000 ročně u té slevy na poplatníka nebo téměř 10 000, abych nepřeháněl. Ale jsme připraveni se bavit v rámci
Senátu i jednotlivých klubů o nějakém mírnějším navýšení té slevy. Nemyslím si, že by Senátem prošlo úplné vypuštění té slevy na poplatníka. Ale my jsme se sešli dneska poprvé zástupci všech klubů, vyložili jsme svoje karty na stůl a budeme jednat dál.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Nemá jasno a budete jednat. Pane Bartošku, co bude prosazovat v
Senátu KDU-ČSL? Dávali jste vašim senátorům nějaká doporučení, jakým způsobem by se měli pohybovat, v jakých mantinelech, a případně zní vám návrh premiéra Babiše jako rozumný?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Návrh pana premiéra Babiše je ostudný, protože tohle si měla vyřešit koalice v
Poslanecké sněmovně a pan Babiš teď chytá kočku za ocas a snaží se to řešit v Senátu, kterým opakovaně pohrdal.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Jsme v nějaké situaci, já se vás ptám, jak na to budou...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já vám řeknu, jak to bude vypadat.
Senát má 2 možnosti - buď celý ten nesmysl zamítne a vrátí a řekne: Vládo, poraď si s tím a schval si to znova. Anebo bude hledat, jak to parametricky upravit, aby to bylo únosné pro státní rozpočet. A v tenhle moment se bavme, zda jsme schopní zrušení superhrubé mzdy posunout ze zdanění 15 a 23 na 16 nebo 17 a 23 %. A to, co je podstatné, je zvýšení té daňové odečitatelné položky na poplatníka. Tu my vnímáme jako naprosto zásadní. To je zase program KDU-ČSL, protože to právě cílí především na ty středně a nízkopříjmové. Já vám řeknu...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Chápu teda správně, že pan premiér Babiš s tím, s čím přišel do
Senátu, je pro vás absolutně neakceptovatelné, protože on chce právě slevy na poplatníka vynechat úplně a nechat 15 a 23 %.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
To si neumím představit, protože já vám řeknu jedno číslo. My jsme si teď dělali v rámci jižních Čech vlastně data a průzkum, kolik lidí bere nad 30 000. V jižních Čechách je to zhruba 3,7 % obyvatel. Všichni ostatní v jižních Čechách mají pod 30 000, a právě těchto lidí se dotýká ta sleva na poplatníka. Těmto lidem pomůžeme a tohle hlavně pomůže ekonomice, protože tito lidé a tyto rodiny dávají ty peníze do spotřeby a pomáhají právě spotřebě. Na ty musíme cílit.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Volný, zatím to tedy nevypadá úplně na ústupky od jiných stran, byť tedy slyšíme od
ODS například, že budou se snažit najít nějaké stanovisko a budou o tom muset jednat. Koho bude tedy hnutí ANO přemlouvat k podpoře pro svůj nápad?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Paní redaktorko, já si myslím, že pan
senátor to řekl velice konstruktivně, korektně, že o tom budou jednat a že se pokusí nám vyjít vstříc. To si myslím, že je dobrý postoj. Nicméně pana Bartoška já beru takového, jaký je. On o ekonomice nevím vůbec nic. Pokud tvrdí, že pod 30 000 platu to snížení na 15 % tomu zaměstnanci nepomůže, tak je to samozřejmě blbost, lež a tomu absolutně nerozumí. A jestli říká, že ten pozměňovací návrh, co přinesl pan Babiš, poslanec, tak že je blábol a že je smysl, no tak ať řekne rovnou, že prostě se mu líbí superhrubá mzda, která je prostě paskvil celoevropsky i světově. A že nechce ty peníze dát těm občanům, aby se v této špatné době prostě si pomohli a přežili tuhle krizi s námi a pomohli nám z té krize se dostat. A pokud mluvíme o 15 %, to znamená, že my nechceme 16, 19 procenty utopit naše podnikatele, naše živnostníky, protože tím bychom zvýšili pro ně daň a v době, kdy mají opravdu hluboko do kapsy a kdy ekonomicky strádají a bojují o přežití a je to v podstatě třída, která normálně drží ekonomiku státu, tak je přece ještě nebudeme podrážet, že jim dáme 19 procent daň…

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Tomu rozumím. Na druhou stranu vy pro váš nápad budete muset získat někde nějakou podporu. To znamená, že v tady jsme viděli, že
ODS tedy chce o návrhu jednat, KDU-ČSL ho vidí jako nesmyslný. Na jaké strany se budete obracet, když jste to ve Sněmovně prosadili společně s ODS a SPD? A SPD trvá na zrušení superhrubé mzdy a snížení daní, tak jak bylo prohlasováno právě ve Sněmovně.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Já si z názoru pana Bartoška a lidové strany KDU-ČSL jako hlavu nedělám. Já si myslím, že vyhraje zdravý rozum. Právě ze strany
ODS, která se přidala k nám. A kteří vidí smysl v těch 15 %. Já myslím, že nějaký ten tvar, který pomůže tomu, že se to schválí, najdeme, nehledě na to, že pan premiér s paní Schillerovou dneska přišli opravdu s velice zajímavým systémem případné podpory rozpočtu obcí a krajů, a to je přece taky nádherná věc, a pokud se toto povede, tak by z toho mohl být krásný model, který naši ekonomiku a náš daňový systém zjednoduší.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře, pana Bartoška necháme reagovat na to, co jste teď zmiňoval...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
No jenom krátce na ty invektivy. Já se snažím chovat ke kolegovi Volnému korektně. No je potřeba si uvědomit, že pan premiér přichází do
Senátu a něco potřebuje a něco potřebuje i od senátorů KDU-ČSL. To znamená, jestli hnutí ANO nezajímá názor senátorů za KDU-ČSL, to je mi líto, ale v tom případě k té změně nedojde. A já jenom chci říct jednu věc. My jsme připraveni se bavit o parametrickém nastavení těch změn. To znamená, jestliže pan premiér, říká vyndat celou změnu na poplatníka, tak to se nám nelíbí, protože to pomáhá právě středním a nízkopříjmovým a tam my vidíme důležité se bavit, o tom parametrickém nastavení.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Chápu. Zároveň vzhledem k tomu, že
ODS a KDU-ČSL společně ještě s TOP 09 plánují jistou spolupráci pro nadcházející sněmovní volby, když se nedokážete dohodnout jenom vy dvě strany na tom, jakým způsobem směrovat daňovou politiku v této zemi, jak to chcete vůbec udělat? Pane Nytro.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Já mám pocit, že se, že se blížíme. Ona ta situace...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Čím se blížíte? Když pan Bartošek tady říká, že v žádném případě nechtějí mluvit o tom, že by byly vyňaty slevy na poplatníka a vy vlastně byste klidně ponechali slevu na poplatníka stejnou, ale chtěli byste sazbu daně z příjmů 15 %.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Ale já jsem říkal, že my jsme ochotni se bavit o tom, že ta sleva na poplatníka tam zůstane, ale ne v té výši tak, jak ji navrhl pan...

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
To jsme ve shodě.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Takže nepotřebujete celou tu částku, která byla prohlasována v
Poslanecké sněmovně?

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Já si dovedu představit, že bude postupně nabíhat, že se zvedne z 24 000 zhruba, co je teď, na nějakých 27, 28 000 a pak na 30 000. Já si dovedu představit různá řešení a mrzí mě, že do nás pan
poslanec Volný takhle kope, protože oni nás potřebujou, v tom Senátu je to zbytečné. A já si myslím, že je pochopitelné, že ODS prosazuje program, stejně tak jako KDU-ČSL prosazuje svůj program, bohužel ten zářez při zrušení superhrubé mzdy je skutečně veliký do těch veřejných financí. A jako řádný hospodář tady si myslím, že ODS patrně přijde směrem ke státnímu rozpočtu k návrhu úspor v tom státním rozpočtu, aby řešila i tu výdajovou stránku.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pojďme probrat i právě samotný rozpočet. Pane Volný, začnu u vás. Rozpočtový výbor dnes nedoporučil schválení rozpočtu v dalším čtení, což byl velmi překvapivý krok. Vnímáte to od ČSSD jako odvetu za schválení daňového balíčku?

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Já zase malinko vrátím k panu kolegovi z KDU-ČSL. Já přece do vás nekopu. Já akorát rozporuji to, že jste řekl, že pan premiér přišel s blbostí a s kravinou 15 a 23 %. To se mi zdá, že to je...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Volný, pojďme se posunout směrem ke státnímu rozpočtu, který je také opět velmi důležitým tématem. Otázku vám radši zopakuju, protože jste ji, předpokládám, zapomněl… Odveta o ČSSD.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Nezapomněl. Nezapomněl jsem ji. My jsme 4. listopadu schválili rozpočet a doporučili jsme Sněmovně ho v prvním čtení podpořit. To znamená, my jsme podpořili ten schodek jako takový. Co se neschválilo dneska, vypadlo z toho usnesení, bylo, že nepodporujeme návrh státního rozpočtu ve smyslu projednaných a přijatých pozměňovacích návrhů. Toliko jsme prostě rozhodli, respektive se prohlasovalo, o jeden hlas to neprošlo. To znamená, že všechny pozměňovací návrhy, které byly dneska načteny, projednány a případně schváleny, prostě nejsou. Rozpočtový výbor si je nevzal za své. A
poslanci si je budou podávat v rámci druhého čtení. Toť vše. Jinak o tom, jestli se podpoří nebo nepodpoří rozpočet, se bude jednat přece ještě dál a především ve třetím čtení na plénu. Ano, bude to problém…

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
No minimálně s komunisty budete mít velký problém, protože ti potřebovali, abyste přesunuli 10 miliard korun z armádního rozpočtu směrem do rozpočtové rezervy, ale to si budete muset asi vyjednat sami. Pane Nytro, abyste měl možnost reagovat na to, jaké úspory tedy budete navrhovat v rámci projednávání státního rozpočtu, abyste třeba vyhověli i lidovcům, tak jak to po vás požadují.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Ty úspory musí být opravdu v té nebo ty úspory v té výdajové stránce. Já neznám všechny detaily, ale například na jeden si vzpomenu, nebudu tady zmiňovat nárůst počtu státních zaměstnanců ve výši 57 000, protože vím, že tam jsou vojáci, policisté, hasiči a tak dále. Ale 16 000 je čistých úředníků od toho roku a stojí to téměř 8 miliard korun. Takže i s pokračující digitalizací a tak dále si umíme představit, že do konce by ten pokles měl být víc než těch 16 000, které narostly. Takže to je jedna stránka věci. Podporují se tady některé věci, některé programy, které opravdu už se ani nevyhodnocují. V podstatě nemají smysl, že jsou dotovány ty programy, takže...

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Například?

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Některé takové ty měkké programy, kde i já vnímám kladně podporu, kde u programů, kde si můžu sáhnout na to, co bylo vytvořeno a tak dále. Ale různá školení a různé vlastně softwarové věci.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Jsou to miliardové záležitosti, že vás to tak trápí?

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Tto máte 100 milionů, jednu miliardu a ono se to nasčítá.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Dobře, zeptám se i pana Bartoška, jakým způsobem budete přistupovat ke státním rozpočtu? Předpokládám, že to pro vás není vůbec žádné téma ani v případě, že by se tam našly nějaké úspory.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Nejprve ke státnímu rozpočtu. V současné době jednáme o materiálu, o kterém už v současné době víme, že neplatí. To znamená, my projednáváme mrtvý státní rozpočet a je to další důkaz chaosu hnutí ANO ve veřejných financích, je to ostuda této vlády. A tohle by se KDU-ČSL, ani když jsme byli součástí koalice, nikdy nestalo. My jsme veřejné finance, ptejte se našich starostů a
hejtmanů, že se staráme, dobře hospodaříme. Co se týká úspor, já si dovedu představit viz třeba sleva na jízdném - 6-8 miliard. Bavme se, co se týká například slevy na spotřební daně na naftu, co je teď součástí daňového balíčku, další miliardy, zda to tam musí být a potřebujeme to. Znamená to, tohle to jsou věci, o kterých se dovede bavit, jsme k tomu připraveni, ale to, co bude záležitostí rozpočtu, bude především otázka podpory zaměstnanosti v příštím roce.

Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám všem děkuju, že jste se zapojili do debaty Událostí, komentářů. Na shledanou a dobrý večer.

Jan BARTOŠEK, místopředseda strany /KDU-ČSL/:
Díky, hezký večer.

Zdeněk NYTRA, předseda senátorského klubu ODS a TOP 09:
Na shledanou.

Jan VOLNÝ, místopředseda rozpočtového výboru PS PČR /ANO/:
Děkuji za pozvání, hezký večer.

Zdeněk Nytra

předseda senátorského klubu ODS a TOP 09